Infidelitatea virtuală: flirtul fără sex este tot înşelat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi oameni văd flirturile online ca pe o joacă nevinovată, care nu afectează relaţia atâta vreme cât ea nu trece dincolo de spaţiul virtual. Drept dovadă, fiecare dintre noi are discuţii intime online, în medie, cu două persoane de-a lungul vieţii, potrivit unui sondaj. Ce cred psihologii despre infidelitatea la distanţă?

Un studiu american, realizat recent de cercetătorii de la Universitatea din Indiana, susţine că infidelitatea virtuală, adică interacţiunea sexuală care nu implică un contact fizic, este un fenomen care ia amploare. O persoană care are cont pe reţelele de socializare se implică în discuţii romantice sau cu tentă sexuală, în medie, cu două persoane, după cum reiese din acest studiu, citat de cotidianul „Daily Mail“.

Flirturile online împart oamenii în două tabere: unii au convingerea ele sunt la fel de periculoase pentru relaţie precum aventurile reale, fizice, în vreme ce alţii cred că oamenii au flirtat dintotdeauna, chiar dacă au fost implicaţi în relaţii, şi că nu se poate vorbi despre înşelat atâta vreme cât nu există contact fizic. Tot aceştia din urmă cred că, atâta vreme cât partenerul nu ştie, relaţia nu poate avea de suferit.

Indiferent că vorbim despre o escapadă amoroasă reală, fizică, sau despre una virtuală, atâta vreme cât avem grijă să nu le mărturisim prietenilor bârfitori despre ea şi ne asigurăm că avem o parolă puternică la toate conturile, ce rău poate face ea relaţiei?

Reputatul sexolog britanic Tracey Cox, autoare a 14 cărţi despre psihologia cuplului, spune că există câteva consecinţe pe care, poate, nu le-am uat în calcul. „Foarte multe persoane care au aventuri online sunt prinse de partener. Ironic, mai multe decât cele care înşală fizic, pentru că în mediul online, totul este mai vizibil, conversaţiile se salvează şi «urmele» sunt mai uşor de văzut“, spune Tracey Cox.

Iar dacă ai reuşit să-ţi acoperi foarte bine „urmele“, aceasta nu înseamnă că infidelitatea virtuală nu va avea urmări asupra relaţiei de cuplu. „Chiar şi cel mai bun infractor, care se laudă prietenilor cu numeroasele sale cuceriri, este conştient că a făcut ceva rău. Când ştii că ai făcut un lucru care ar putea să-ţi rănească partenerul, ţi se schimbă impresia despre el. Dacă scapi basma curată dintr-o infidelitate virtuală, începi să-ţi percepi partenerul drept naiv sau prea vulnerabil ori neajutorat. Relaţiile reuşite au la bază admiraţia şi respectul reciproc, nu compătimirea partenerului sau convingerea că este naiv“, mai spune sexologul britanic.

Dacă nu eşti convins/ă că ceea ce faci se numeşte infidelitate, ar trebui să te întrebi dacă partenerul/a s-ar supăra când ar afla. În cazul în care răspunsul este „Da“, înseamnă că flirtul tău online este o formă de infidelitate. „Dacă vei continua să-ţi trădezi virtual partenerul şi după ce ai răspuns „Da“ la această întrebare, spui, de fapt, că nu-ţi pasă de sentimentele acestuia. În realitate sau online, să nu ne păcălim pe noi înşine. Totul înseamnă ceva“, crede Tracey Cox.

Citiţi şi:

Ce înseamnă a înşela. Mic dicţionar explicativ

9 mituri despre infidelitate, demontate

Ce gândesc femeile despre infidelitate

Viață de cuplu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite