Dragostea ţine de foame? Cum influenţează iubirea pofta de mâncare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când eşti îndrăgostit, organismul nu are nevoie de mâncare FOTO Shutterstock
Când eşti îndrăgostit, organismul nu are nevoie de mâncare FOTO Shutterstock

La început de relaţie, fluturii din stomac nu lasă îndrăgostiţilor loc de mâncare. Dar când iubirea se domoleşte, apetitul creşte.

Cu toţii am avut poate un prieten care a dispărut misterios timp de o lună doar pentru a apărea apoi cu câteva kilograme în minus şi cu o prietenă alături. Sau un prieten care are o relaţie stabilă şi a luat câteva kilograme în plus pe parcursul ei. Ceea ce pare a fi un fenomen individual este de fapt o manifestare adânc înrădăcinată în comportamentul nostru social şi psihologic. Între mâncare şi dragoste există o legătură complexă. Ea se datorează unor reacţii hormonale care influenţează ataşamentul faţă de alte persoane şi nevoia de mâncare.

„La început de relaţie, „mâncarea este o modalitate de a-ţi etala îndemânarea în faţa unui posibil partener“, a declarat pentru cotidianul „Huffington Post“ Maryanne Fisher, profesor de psihologie la Universitatea „St. Mary“ din Halifax, capitala provinciei Noua Scoţie din Canada. „Ai putea cumpăra alimente mai interesante pentru a prepara mese savuroase. Este fascinant cum putem utiliza mâncarea în cadrul relaţiei“, mai spune Fishet, care a făcut cercetări asupra evoluţiei comportamentului de cuplu.

Iubirea domoleşte foamea...

Exceptând situaţiile în care mâncarea este un mod de prezentare, ca atunci când unul dintre parteneri găteşte pentru celălalt sau unul dintre ei îl scoate pe celălalt la o cină, îndrăgostiţii au tendinţa de a nu mânca foarte mult. După cum Fisher nota în lucrarea sa, când suntem îndrăgostiţi, organimsul secretă „hormonii ai recompensei“, cum ar fi norepinefrina. Aceştia ne induc stări euforice şi ne energizează, dar totodată suprimă pofta de mâncare.

... dar numai la începutul relaţiei

Problema este că nivelul „hormonilor dragostei“ coboară la un moment dat, iar în cazurile extreme, ei pot ajunge să favorizeze obezitatea. Un studiu realizat de cercetătorii americani de la Universitatea din Carloina de Nord în 2008 arăta că femeile măritate sunt de două ori mai predispuse la obezitate, comparativ femeile singure. Riscul de obezitate al femeilor care trăiesc în concubinaj este cu 63% mai mare decât al celor care nu au un partener, potrivit aceluiaşi studiu. Bărbaţii nu fac excepţie de la acest risc: cei căsătoriţi sunt de două ori mai predispuşi să devină obezi, dar greutatea bărbaţilor care trăiesc în concubinaj nu este deloc în pericol.

Cum se explică aceste variaţii de greutate? În primul rând, obiceiurile alimentare nesănătoase sunt „contagioase“, spun specialiştii. Astfel, dacă unul dintre soţi are asemenea obiceiuri, cum ar fi să-şi pună porţii mari sau să mănânce nesănătos, este foarte probabil ca celălalt să le preia.

„Când ai o relaţie stabilă, nu mai simţi că eşti în competiţie cu alte persoane, ceea ce înseamnă că eşti mai puţin motivat să te menţii în formă şi să arăţi bine. În plus, viaţa ta începe să se învârtă mai mult în jurul mâncării. Când formezi un cuplu cu cineva, ai tendinţa de a deveni mai comod şi de a sta mai mult pe canapea (cu mâncare) decât ai făcut-o atunci când erai singur“, explica nutriţionistul Joy Bauer pentru publicaţia „Today“.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite