De ce trebuie să ţii cont atunci când alegi bona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nesiguranţa locului de muncă îi determină pe cei mai mulţi părinţi să petreacă mult mai multe ore la serviciu. Prin urmare, copiii trebuie să rămână  în grija altcuiva. Deoarece bunicii nu sunt mereu disponibili, o soluţie adoptată frecvent este bona. În cazul copiilor de peste patru ani, se recomandă o bonă tânără, deoarece trebuie să facă faţă energiei debordante a acestora.

Adresează-te unei agenţii

În ultimii ani, numărul agenţiilor care oferă servicii de babysitting a crescut. Prin urmare, părinţii au la dispoziţie mai multe opţiuni atunci când au nevoie de o bonă. Specialiştii spun că este mai sigur să se apeleze la serviciile unei agenţii de profil. Aceasta deoarece bonele care îşi oferă serviciile într-un astfel de cadru au în spate o experienţă reală, care poate fi verificată uşor.

Însă, bona se poate alege şi pe baza referinţelor persoanelor apropiate. De exemplu, poţi cere ajutor prietenilor de familie care au avut o bonă de care au fost mulţumiţi. Însă, indiferent de modul în care alegi bona, este foarte important ca aceasta să corespundă cerinţelor şi nevoilor copilului tău.

Verifică bine referinţele

Pentru ca agenţia să-ţi pună la dispoziţie cea mai bună bonă, este important să oferi cât mai multe date (acestea se transmit prin telefon) despre persoana pe care o consideri potrivită pentru copil. Ulterior, vei fi invitat la sediul agenţiei pentru a te întâlni cu bonele (agenţia poate selecta patru sau cinci bone). Totodată, vei primi un CV (numit şi profil) al acestora. Se recomandă verificarea pe loc a referinţelor. În acest sens, sună câteva dintre familiile care au apelat de-a lungul timpului la serviciile lor. Întreabă câţi copii au avut în grijă şi ce vârste aveau. De asemenea, insistă asupra evenimentelor majore care s-au petrecut în timpul în care bona i-a avut în îngrijire pe cei mici. Totodată, încearcă să afli ce relaţie exista între copiii familiei respective şi bonă. La început, cei mai mulţi copii acceptă cu greu o persoană străină în preajmă, dar, în cele din urmă, ajung să se acomodeze cu ea. Pasul următor este interviul ce are loc în prezenţa unui psiholog.

Interviul este hotărâtor

Discuţia pe care părinţii o au cu potenţialele candidate joacă un rol esenţial în alegerea celei mai bune bone. Specialiştii spun că trebuie să ai pregătită dinainte o listă cu întrebări, pentru a nu scăpa nimic din vedere. Se recomandă ca interviul să aibă loc acasă, deoarece este important să observi prima reacţie a copilului la vederea bonei. O poţi întreba despre experienţa pe care o are în creşterea copiilor, ce calităţi o recomandă pentru rolul de bonă, despre program etc. Un alt aspect important este legat de acordarea primului ajutor, deoarece copiii se accidentează frecvent.

Este nevoie de un timp de acomodare

Perioada de acomodare este esenţială în stabilirea unei relaţii cordiale între bonă şi copil. De aceea, în primele zile, bona ar trebui supravegheată de unul dintre părinţi. Există situaţii în care copiii îşi schimbă atitudinea atunci când sunt doar cu bona.

Mizează pe persoane bine pregătite

Copiii care au peste cinci ani ar trebui lăsaţi în grija unei persoane care îi poate ajuta să-şi dezvolte abilităţile. Învăţarea unei limbi străine, pictura, desenul sunt doar câteva dintre activităţile care pot stârni interesul unui copil şi, în acelaşi timp, îi pot dezvolta anumite abilităţi. Aceste activităţi însă nu trebuie să le excludă pe cele obişnuite pentru orice copil. Mai exact, acesta ar trebui să fie lăsat să se joace cu maşinile sau cu păpuşile, precum şi cu alţi copii de vârsta lui.

Specialistul nostru

Lena Rusti psiholog psihoterapeut

Atunci când alegi o bonă, cel mai important este să ştii că micuţul tău este în siguranţă alături de ea. În acest sens, verifică dacă persoana în cauză are valori morale ridicate şi dacă are experienţă în lucruri care împlică multă răbdare. De asemenea, aceasta trebuie să fie fermă atunci când este vorba de respectarea regulilor. O persoană prea delăsătoare poate avea tendinţa de a ocupa timpul copilului cu cât mai multe activităţi solitare, pentru ca în acest fel să aibă mai mult timp pentru ea. Totodată, este important să alegi o persoană care să încurajeze copilul să facă lucruri singur. În caz contrar, există riscul să se dezvolte ca un adult iresponsabil.

Barometru: Încrederea pe care o transmite bona este un criteriu esenţial de alegere.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite