Cum ştii că eşti alături de partenerul potrivit? 9 indicii explicate de psiholog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cuplu

Fiecare dintre noi prioritizează anumite nevoi într-un cuplu, are anumite aşteptări şi se simte confortabil alături de un partener care le observă, ascultă şi dă curs. Dar dacă pentru unii respectul şi fidelitatea sunt pe primul loc, iar pentru alţii încrederea şi responsabilitatea, oare lipsa altor aspecte este irelevantă? Deseori ne întrebăm cum ne dăm seama dacă suntem alături de persoana potrivită, mai ales dacă luăm în calcul căsătoria.

Iată câteva indicii după care să ne ghidăm.

Indiciul nr 1: Ce înseamnă respectul în cuplu?

Respectul în general este modul în care ne raportăm la o persoană diferită de noi, acceptând diferenţele şi spaţiul necesar manifestării lor. Totodată, respectul implică stima, consideraţia, a onora o altă fiinţă. Putem manifesta respect faţă de oameni, aşa cum, în egală măsură, îl putem manifesta faţă de animale şi natură.

În cuplu, respectul este onorarea şi preţuirea celuilalt, în măsura în care nu îl vom anexa, indiferent de statutul nostru, nevoilor şi aşteptărilor noastre. Celălalt nu devine un bun personal, confundat cu propria noastră persoană, nu ne aparţine şi nu ne este subordonat. Respectul este modul în care apreciem prezenţa lui în viaţa noastră prin alegere liberă a fiecăruia dintre noi.

Persoana potrivită este cea alături de care simţi că îţi este acordată libertatea de a fi autentic şi totodată de a fi imperfect, failibil şi preţuit chiar şi atunci.

Respectul din relaţia de cuplu implică încrederea în celălalt şi demonstrarea că suntem, la rândul nostru, de încredere şi integri (respectiv ceea ce spunem este în acord cu ceea ce facem), grijă faţă de felul în care comunicăm, încurajare a pasiunilor şi intereselor proprii, chiar dacă nu coincid cu ale noastre şi acceptarea diferenţelor.

Indiciul nr. 2: Prietenia, baza unei relaţii sănătoase

Este util să ne întrebăm dacă persoana de care ne-am îndrăgostit... ne place? Uneori suntem îndrăgostiţi de potenţialul pe care îl vedem într-un partener şi ignorăm complet faptul că acesta poate rămâne latent (neimplicând vreo schimbare) sau poate fi doar o proiecţie din partea noastră (fără vreo corespondenţă reală). Prietenii sunt cei lângă care putem fi noi înşine şi care, la rândul lor, corespund criteriilor noastre de afiliere - „Ce avem în comun?”. Prietenia se bazează pe reciprocitate, pe încredere, pe disponibilitate unul pentru celălalt.

Facem confidenţe prietenilor şi ştim că ne sunt alături şi atunci când greşim. Ne putem baza pe ei şi le oferim sprijinul şi încrederea noastră. Pentru a identifica dacă suntem alături de persoana potrivită este recomandat să o privim din perspectiva prieteniei: M-aş împrieteni cu un astfel de om? Există o relaţie de prietenie între noi?

Pasiunea şi sentimentul năucitor al îndrăgostirii (luat în considerare a fi inclus în DSM - Manualul de diagnostic şi clasificare statistică a tulburărilor mintale) dispar în timp. Dacă pasiunea poate fi întreţinută prin implicarea ambilor parteneri, etapa îndrăgostirii este depăşită. Prietenia însă este ingredientul care ne ajută să ne dorim să avem o persoană în preajmă... uneori pentru toată viaţa.

Indiciul nr. 3: Ne simţim bine împreună... neprogramat?

A te simţi bine alături de partener, a te distra şi relaxa în absenţa unor activităţi planificate demonstrează resurse, de ambele părţi, de a aprecia compania celuilalt.

Fie că vorbim despre acelaşi simţ al umorului, de calmul simţit împreună, de inventivitate în petrecerea timpului sau de plăcerea de a povesti, sunt elemente care contribuie la confirmarea ideii că eşti alături de persoana potrivită.

Plictiseala nu este exclusă, dar exclude respingerea celuilalt. Prezenţa lui, din contră, face şi plictiseala mai suportabilă. Opusul acestui sentiment este nevoia de a planifica tot timpul petrecut împreună şi stinghereala care apare atunci când... „nu aveţi nimic de făcut”.

Indiciul nr 4: Disponibilitate de ambele părţi

Disponibilitatea pentru celălalt este importantă într-un cuplu, fie că vorbim despre ascultarea problemelor mărunte, cotidiene, de oferirea de ajutor sau de prezenţa emoţională atunci când este necesară.

Persoana potrivită este cea pe care ştii că te poţi baza, care îţi oferă atenţie şi ştie să te asculte, care face efortul de a înţelege perspectiva ta, chiar dacă este diferită de a ei, demonstrând empatie şi compasiune în momentele dificile.

Disponibilitatea deseori dispare, în special în relaţiile îndelungate, atunci când partenerii ajung să nu se mai observe, ba chiar să aştepte ca fiecare să îşi rezolve problemele singur, fără a-l „deranja” sau „încărca” pe celălalt. Disponibilitatea stă la baza nevoii de a elibera stresul acumulat, o nevoie importantă pentru fiecare membru al cuplului.

Continuarea articolului, aici

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite