Ce le este femeilor teamă să recunoască: vor sex, nu monogamie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Sexualitatea feminină este la fel de puternică precum cea masculină, monogamia nu le este nici pe departe întipărită în gene, iar dorinţa lor sexuală nu îşi are originea în iubirea romantică, susţine un scriitor britanic

Sexualitatea femeilor a fost greşit înţeleasă până acum, potrivit scriitorului britanic Daniel Bergner, din New York. În cartea pe care a publicat-o recent, ”Ce vor femeile, aventuri în ştiinţa dorinţei feminine”, acesta susţine că reprezentantele sexului frumos nu sunt programate genetic să rămână fidele unui singur partener. Dorinţele lor sexuale sunt la fel de puternice, dacă nu chiar mai puternice decât cele ale bărbaţilor.

Teoria lui Bergner, citată de cotidianul britanic „Daily Mail“, se bazează pe o serie de cercetări şi interviuri cu specialişti ai comportamentului uman, cu psihologi şi sexologi. Toate studiile citate în cartea sa demontează miturile potrivit cărora femeile ar avea un apetit sexual mai scăzut decât bărbaţii sau că îşi doresc mai degrabă intimitate emoţională. Sexualitatea feminină este la fel de ”primară” şi ”animalică” precum cea masculină, susţine Bergner, care atrage atenţia bărbaţilor heterosexuali că au toate motivele să pună la îndoială fidelitatea partenerelor.

Calităţile pe care societatea le-a atribuit femeilor, cum ar fi aceea că sunt monogame sau că dorinţa lor sexuală îşi are originea în iubirea romantică, ”nu sunt altceva decât mituri”, spune Bergner. În primele pagini ale cărţii sale, scriitorul îşi argumentează afirmaţiile printr-un studiu care demonstrează că dorinţa sexuală a femeilor poate fi stimulată de imagini pornografice la fel de mult precum cea a bărbaţilor. Intensitatea dorinţei sexuale scade, însă, atunci când femeile privesc imagini cu partenerul stabil. 

Monogamia, o alegere

Multe dintre femei refuză să accepte că sexualitatea lor este la fel de ”primară” ca cea masculină, completează scriitorul. De altfel, alte câteva studii citate în carte arată că femeile au minţit în legătură cu lucrurile care le stimulează sexual. De ce îşi reprimă ele sexualitatea? Bergner răspunde si la această întrebare: ”Pentru a crea un echilibru în societate. Sexualitatea poate avea un potenţial anarhic şi ne este confortabil să credem că jumătate din populaţie – jumătatea feminină – este mai disciplinată la acest capitol”.

De altfel, Christopher Opie, antropolog la University College London, a ajuns la concluzia că monogamia a apărut relativ târziu în evoluţia primatelor, acum aproximativ 16 milioane de ani, şi că ar fi avut caracter social. Ea a evoluat pentru că proteja bebeluşii de uciderea de către masculii rivali.
 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite