Vacanţă în doi: relaxare sau coşmar?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vacanţele în doi, o provocare pentru cuplu. FOTO Shutterstock
Vacanţele în doi, o provocare pentru cuplu. FOTO Shutterstock

Concediile sunt o ocazie de a lua o pauză de la muncă, de a vedea lumea şi de a te bucura de câteva zile libere cu cel iubit, cu familia. Totuşi, nu sunt lipsite de peripeţii, astfel încât unele cupluri se întorc mai stresate decât atunci când au plecat în vacanţă. Care e reţeta perfectă?

 Studiile arată că simpla planificare a unei vacanţe ne face mai fericiţi, iar nivelul de mulţumire este menţinut de anticiparea evenimentului chiar timp de opt săptămâni consecutive. Totuşi, mai arată un studiu efectuat de cercetători olandezi şi publicat în „Jurnalul de Cercetare a Calităţii Vieţii“, nivelul de satisfacţie scade brusc imediat după vacanţă.

Astfel, stresul sau relaxarea resimţite în perioada de vacanţă sunt direct proporţionale cu efectele post-concediu. „Cei mai mulţi nu sunt mai fericiţi după vacanţă decât înainte de a pleca de acasă. Printre motivele pentru care nu se produce cu adevărat acea încărcare a bateriilor se află gândul reîntoarcerii la muncă, dar şi stresul călătoriei în sine, cauzat în mare parte de certurile cu partenerul“, explică Jeroen Nawijn, lector la Universitatea Breda şi conducător al studiului.

Disputele cu partenerul nu încep, însă, în vacanţă. De multe ori, chiar planificarea călătoriei dăunează bunelor relaţii de cuplu, mai ales atunci când nu există comunicare, iar partenerii nu au cunoştinţe solide de artă a compromisului, susţin specialiştii în relaţii. „Eu şi Ionuţ suntem căsătoriţi de 16 ani. De fiecare dată când planificăm concediul, ne punem la grea încercare relaţia. Eu, în general, vreau la mare. El, la munte. Eu vreau să ne relaxăm, el să vizităm. Eu vreau cu maşina, el cu avionul. Este destul de dificil, iar fiecare an aduce noi certuri. Ca să evităm, plecăm de două ori pe an în concediu, iar în perioada mai mare, de obicei vacanţa din august, mergem împreună cu nişte prieteni de familie, astfel încât să existe un vot“, spune Monica Pop (39 de ani), din Bucureşti.

Soţul, Ionuţ, spune că s-a obişnuit cu solicitările soţiei şi, de multe ori, pur şi simplu nu mai opune rezistenţă. „La început mergeam la mare pentru copii, pentru aerosoli. Acum nu mai ştiu de ce, dar decât să ne certăm nu ştiu câte săptămâni, mai bine mergem unde vrea ea. Numai să nu mă pună să conduc sute de kilometri. Iar când suntem plecaţi, eu mai evadez câteva ore pe zi şi vizitez, mă plimb pe străzi, orice numai să nu stau la plajă ore în şir, degeaba. Uneori funcţionează, alteori mi se cere mai multă prezenţă. La final reuşim însă să ajungem la un compromis, dar, recunosc, uneori vacanţele sunt mai degrabă stresante decât relaxante“, spune Ionuţ Pop (39 de ani).

În vacanţă, facem dragoste ori de câte ori dorim, spre deosebire de acasă“, spune Monica Iliescu (31) 

Două concedii pe an

Experţii susţin că secretul unei căsnicii fericite este să pleci în vacanţă de două ori pe an. Ideal ar fi ca aceste perioade să fie prilej de relaxare exclusiv pentru partenerii de cuplu, adică fără prieteni, fără copii, oferind astfel ocazia reaprinderii flăcării pasiunii. Sau menţinerii acesteia, desigur.

„Dintre cei care merg în concediu de două ori pe an, 58% au declarat că principalul motiv pentru care se bucură de vacanţă este că astfel au ocazia să-şi amintească de ce s-au îndrăgostit de partener. 55% susţin că văd concediul drept o oportunitate de a-şi face mai mult timp pentru partener, lucru mai dificil în restul anului. Astfel, vacanţele sunt un prilej de a-şi aminti cât de mult se distrează împreună cei doi şi de a-şi reaminti de flacăra de la început“, explică Catherine Crone, purtător de cuvând al companiei Headwater, cea care a comandat studiul.

„Ador să plec în concediu cu soţul meu. Da, ne certăm pe drum, că a luat-o greşit la stânga în loc de dreapta, că poate conduce prea repede sau prea încet, că nu a luat şerveţele umede şi alte nimicuri de genul acesta, dar odată ajunşi la destinaţie, ne relaxăm şi totul este perfect. Ne place să fim doar noi doi, este unul din rarele momente când nu este la noi mama sau soacra, când nu avem de făcut proiecte pentru job şi nici nu suntem frânţi după o zi lungă de muncă. Suntem norocoşi că ne plac aceleaşi lucruri şi, chiar dacă într-o zi unul are chef să lenevească şi celălalt să se plimbe, nu ne deranjează să ne petrecem ziua separat. Ba chiar cred că sporeşte dorul. În plus, în vacanţă, facem dragoste ori de câte ori dorim, spre deosebire de acasă“, spune Monica Iliescu (31 de ani), din Bucureşti. 

Cinci motive pentru o escapadă în doi

 Escapadele, romantice sau nu, în doi sau cu copiii, sunt extrem de benefice pentru cuplu, susţine psihologul american Evelyn Moschetta. Iată câteva motive pentru care aceasta recomandă cel puţin două concedii pe an, fie acestea şi doar de o săptămână:

1. Concediul îmbunătăţeşte starea de spirit, iar relaxarea, lipsa obligaţiilor este benefică pentru cuplu.

2. „Noi“ revine în prim plan în timpul vacanţei, mai ales dacă, deocamdată, cuplul nu are copii.

3. Vacanţele încurajează cuplurile să experimenteze, deoarece partenerii se simt mai relaxaţi, mai liberi.

4. Concediul cu copiii aminteşte partenerilor de importanţa familiei şi reprezintă un prilej bun pentru a crea o legătură mai strânsă cu ei.

5.Vacanţele ajută partenerii să evolueze împreună atunci când cei doi experimentează alte culturi, văd lucruri noi şi apoi pot să discute experienţele trăite.

Concediul cu un partener nou, încercare pentru relaţie

VACANTA IN DOI

O relaţie proaspătă aduce şi problema plecării în concediu împreună. Când este prea curând să pleci în vacanţă cu un nou partener? Un studiu efectuat de cercetătorii britanici arată că majoritatea cuplurilor decid să petreacă măcar câteva zile departe de lume după patru luni de relaţie. Totuşi, dintre respondenţi, doar 24% au declarat că vacanţa a fost perfectă, în timp ce 32% au considerat că au plecat în concediu prea devreme şi că simt că astfel au grăbit lucrurile.

Pentru a nu avea parte de o experienţă nefericită, experţii în relaţii citaţi de acasa.ro au alcătuit o listă de ponturi care asigură un concediu plăcut şi relaxant.

Planificaţi împreună vacanţa. Pentru că este prima ieşire în doi şi nu vă cunoaşteţi încă gusturile prea bine, ar trebui să cădeţi împreună de acord asupra destinaţiei, mijlocului de transport şi al locului de cazare.

Drumurile scurte, cheia succesului. Fie că zburaţi cu avionul, fie că mergeţi cu maşina, trenul sau autobuzul, nu petreceţi foarte multe ore pe drum. Când veţi ajunge la destinaţie veţi fi mult mai stresaţi şi obosiţi decât dacă aţi fi ales o vacanţă care nu necesită ore nesfârşite petrecute într-un mijloc de transport.

„Am plecat cu Marius în concediu după trei luni de când eram împreună. Am condus până în Grecia, deci peste opt ore. După trei ore nu mai aveam ce vorbi, după încă o oră ne-am rătăcit. Au urmat trei ore de tăcere, când amândoi aveam în minte sute de reproşuri. Drumul a fost îngrozitor, iar noi ne-am revenit după încă o zi de odihnă“, spune Mirela Andreescu (25 de ani), din Bucureşti. 

Evitaţi vacanţele la extreme. Una dintre cele mai nefericite idei pentru o primă vacanţă împreună este o escapadă în doi cu cortul. Pe lângă situaţiile neprevăzute care pot apărea şi care sunt mai dese decât ar putea părea la prima vedere, există nenumărate prilejuri de ceartă, mai ales dacă unul dintre parteneri nu este mare fan al acestor excursii şi a acceptat provocarea doar de dragul relaţiei.

„Sunteţi în natură, asta înseamnă că trebuie să vă gătiţi singuri, nu aveţi unde să vă spălaţi cum trebuie, puteţi face insolaţie. O primă vacanţă ce se doreşte romantică nu implică astfel de lucruri, iar doi parteneri care încă nu se cunosc foarte bine şi nu sunt familiarizaţi cu compromisul şi comunicarea vor trăi frustrări, vor fi stresaţi, iar relaţia va fi pusă la grea încercare“, spune Alina Chifu, licenţiată în psihologie, din Bucureşti.

Bagajul prea mare, motiv de ceartă. Chiar dacă impresionarea noii cuceriri este pe lista de priorităţi pentru escapada în doi, un bagaj voluminos va aduce mai mult disconfort decât s-ar putea crede. Nimănui nu-i place să alerge după avion cu trei valijoare în mână, două sacoşe şi cine ştie mai ce. Garderoba de vacanţă trebuie să fie simplă, iar pentru variaţie sunt recomandate accesoriile care pot metamorfoza orice ţinută.

Vacanţa cu prietenii. Dacă noul cuplu s-a cunoscut prin intermediul unor prieteni comuni, atunci cu siguranţă un concediu cu aceştia este o idee bună. Important este ca toţi să aibă preferinţe apropiate în ceea ce priveşte destinaţia. 

Vacanţă fără dureri de cap

Planificarea vacanţelor în doi nu mi-a dat niciodată bătăi de cap. Fie ne-am împărţit task-urile de la bun început, adică unul s-a ocupat de cazare şi transport, celălalt de excursiile care se pot face din locul de vacanţă, fie unul dintre noi a mers în totalitate pe mâna celuilalt.

Cele mai reuşite vacanţe însă au fost cele spontane, neplanificate, care mi-au adus surprize după surprize. Mi-amintesc şi acum de parcă ar fi fost ieri (au trecut mai bine de 10 ani de atunci) cu câtă seninătate am realizat că m-am rătăcit în America, în cadrul unei excursii la care am pornit alături de prietenul meu. Am râs şi atunci şi râd şi acum de lipsa mea de profesionalism în ale copilotajului, relaxarea cu care am privit atunci aventura, pierduţi în noapte, fără hartă, cu buzunarele aproape la fel de goale ca rezervorul maşinii şi fără telefoane mobile.

În mod normal, dacă incursiunea într-unul dintre cele mai mari parcuri de distracţii americane ar fi fost planificată de-a fir a păr, am fi pus toată tevatura pe seama prostiei (cum altfel?!).

Aşa am descoperit potenţialul nostru de a ne descurca în situaţii aproape limită, am aflat pe drumul spre casă cât preţ pun americanii pe fiecare cent pe care cetăţeanul trebuie să-l plătească drept taxă de traversare a unui pod, cum este să te milogeşti şi să fii amendat departe de ţara ta şi, nu în ultimul rând, emoţia trăită în locuri complet străine chiar şi de imaginaţia noastră.

Răsăritul de soare surprins la peste 100 de mile distanţă de drumul spre casă rămâne unul de top, în ciuda celor pe care le-am urmărit conform unei planificări riguroase în alte destinaţii celebre pentru spectacolul oferită de razele soarelui. De atunci ştiu foarte clar ce aleg între confortul oferit de o planificare minuţioasă şi surprizele pe care le implică lipsa acesteia.  

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite