Un neurocercetător de la Universitatea California dezvăluie 4 ritualuri simple pentru a fi mai fericiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
4 paşi simpli pentru deblocarea
fericirii FOTO Arhivă
4 paşi simpli pentru deblocarea fericirii FOTO Arhivă

Fericirea este un sentiment ce trebuie trezit. Nu există persoane care să nu fie capabile să se simtă fericite, cu excepţia celor lipsite de motivaţia de a lucra la cultivarea acestui important sentiment.

Reţeta fericirii este căutată din cele mai vechi timpuri. Pentru unele persoane acest sentiment vine de la sine, altele trebuie să lucreze la deblocarea propriei fericirii. Neurocercetătorul Alex Korb, de la prestigioasa UCLA (Universitatea California din Los Angeles), explică cei mai importanţi paşi care pot crea o spirală ascendentă a fericirii şi pe care oamenii îi pot urma fără a apela la ajutor de specialitate, scrie theladders.com.

Excluderea ruşinii şi cultivarea recunoştinţei

Credeţi sau nu, vina, mândria şi ruşinea afectează centrul de recompense al creierului. Acestea activează toate circuitele neuronale similare, inclusiv cortexul prefrontal dorsomedial, amigdala, insula şi nucleul accumbens. Interesant este faptul că mândria este cea mai puternică dintre aceste emoţii în ceea ce priveşte declanşarea activităţii în aceste regiuni - cu excepţia nucleului accumbens, unde victoria şi ruşinea câştigă. Întrebaţi-vă în fiecare zi pentru ce sunteţi recunoscători şi ţineţi cont de faptul că recunoştinţa vă influenţează creierul la nivel biologic. Poate fi considerată un antidepresiv natural.

Conştientizarea sentimentelor negative

Într-un studiu intitulat „Atribuirea unui nume emoţiilor“, participantii au vizionat poze ale persoanelor cu expresii faciale emoţionale. În mod previzibil, amigdala fiecărui participant a activat emoţiile sugerate de imagine. Dar când li s-a cerut să numească emoţia, cortexul prefrontal ventrolateral a activat şi a redus reactivitatea emoţională. Cu alte cuvinte, recunoaşterea conştientă a emoţiilor şi-a redus impactul.

Luarea deciziilor

Cercetările arată că luarea deciziilor reduce îngrijorarea şi anxietatea şi vă ajută să rezolvaţi problemele. Luarea deciziilor include crearea de intenţii şi stabilirea de obiective - toate cele trei fac parte din aceleaşi circuite neuronale, ajutând la reducerea îngrijorării şi anxietăţii. De asemenea, luarea deciziilor ajută la depăşirea activităţii striatumului, care de obicei atrage impulsuri negative. În cele din urmă, luarea deciziilor vă schimbă percepţia asupra găsirii soluţiilor la problemele avute şi calmează sistemul limbic.

Îmbrăţişarea persoanelor iubite

Excluziunea socială activează aceleaşi circuite ca şi durerea fizică. Relaţiile sunt foarte importante pentru creşterea nivelului de fericire. Un alt factor important este atingerea oamenilor. Conform cercetătorilor, atingerea unei persoane pe care o iubiţi poate reduce durerea. O simplă îmbrăţişare eliberează un neurotransmiţător şi o oxitocină hormonală, care reduc reactivitatea amigdalei. Cercetările arată că cinci îmbrăţişări pe zi timp de patru săptămâni măresc substanţial nivelul de fericire.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite