Un fotograf român, proiect inedit cu refugiaţi: portrete cu imigranţi în locul unor nobili europeni precum Regina Maria a României FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiată, în locul Reginei Maria a României FOTO Horia Manolache/Philip de László
Refugiată, în locul Reginei Maria a României FOTO Horia Manolache/Philip de László

Fotograful român Horia Manolache doreşte să dea refugiaţilor o altă identitate în cadrul unui proiect ce presupune înlocuirea unor portrete clasice ale regalităţilor şi ale liderilor politici din Europa cu imigranţi.

După succesul unor proiecte precum „Prinţ şi cerşetor“, fotograful român Horia Manolache vrea să dea refugiaţilor o nouă identitate odată cu noul său proiect, „Repictând istoria. Ce-ar fi dacă?“, în care portretele unor regalităţi europene sau ale unor lideri politici sunt înlocuite de imigranţi. 

Respectivele persoane sunt fotografiate asemeni portretelor clasice ale marilor suverani europeni ai istoriei, refugiaţii primind astfel şi o identitate regală. Mai mult, în respectivele portrete imigranţii poartă haine similare cu a personajelor istorice, potrivit repaintinghistory.com.

colaj Regina maria a romaniei foto philip de laszlo horia mihalache

Regina Maria a României/refugiată FOTO Philip de László/Horia Manolache

   

În cadrul acestui proiect, Horia Manolache a fotografiat oameni care au imigrat din ţările lor din cauza războiului sau a sărăciei şi au ajuns să trăiască în culturi foarte diferite de ale lor, sub identitatea de refugiat. 

colaj ducesa maria antonia de austria foto joseph ducreux horia manolache

Ducesa Maria Antonia de Austria/refugiată FOTO Joseph Ducreux/Horia Manolache 

Astfel, artistul fotograf încearcă să arate că refugiaţii ar fi putut fi altcineva şi vrea să schimbe percepţia asupra persoanelor de culoare, identitatea imigranţilor nefiind dezvăluită.

colaj cristina a suediei foto sebastien bourdon horia manolache

Cristina a Suediei/refugiată FOTO Sébastien Bourdon/Horia Manolache

Cu proiectul „Repictând istoria. Ce-ar fi dacă“ fotograful român urmăreşte eliminarea concepţiilor greşite asupra refugiaţilor şi punerea lor într-o altă lumină. 

colaj Ioan al III-lea Sobieski foto jan tricius horia manolache

Ioan al III-lea Sobieski/refugiat FOTO Jan Tricius/Horia Manolache 

„Mi-am asumat provocarea de a găsi echilibru pe marginea istoriei. Ambiţia mea era să trec de graniţele spaţiale şi de timp. Am început să fotografiez oameni care au imigrat din casele lor din cauza războiului sau a sărăciei şi au ajuns în ţări foarte diferite de ale lor, sub identitatea de refugiaţi. Apoi am completat călătoria lor fizică cu ocazia de a călători în timp sub o identitate regală“, spune Horia Manolache despre proiectul său.

colaj Prinţul Leopold al Belgiei Duce de Brabant foto franz xaver winterhalter horia mihalache

Prinţul Leopold al Belgiei, Duce de Brabant/refugiat FOTO Franz Xaver Winterhalter/Horia Manolache

„Ideea de imigranţi purtând articole de îmbrăcăminte regală reprezentând nobili europeni este menită să provoace privitorul la un exerciţiu mental: Este ceva în neregulă cu aceste imagini? Încerc să elimin prejudecăţile şi să confrunt privitorul cu o realitate alternativă“, explică fotograful. 

colaj Regina maria a ii a a portugaliei foto thomas lawrance horia mihalache

Regina Maria a II-a a Portugaliei/refugiată FOTO Thomas Lawrence/Horia Manolache

Într-un interviu pentru People Person, Horia Manolache a vorbit despre ceea ce l-a împins să realizeze acest proiect, mai exact „sensibilitatea la nedreptate şi la etichetele pe care oamenii şi le pun“, în special în cazul refugiaţilor: „Mă uit în presă, mă uit pe social media cum se urăşte lumea din orice motiv şi toată tensiunea asta mă împinge să-mi spun şi eu punctul meu de vedere, în modul în care ştiu eu să mă exprim. Am fost şi sunt încă sensibil la nedreptate şi la etichetele pe care oamenii şi le pun. Refugiaţii au primit eticheta asta de «terorişti». Totuşi, am avut lideri europeni care au provocat moartea a milioane de oameni şi nu s-a gândit nimeni să-i catalogheze ca fiind terorişti“. 

colaj napoleon bonaparte foto Robert-Lefevre horia mihalache

Napoleon Bonaparte/refugiat FOTO Robert LeFevre/Horia Manolache

El a mai explicat că ideea proiectului a pornit şi de la faptul că „multe descoperiri arheologice în Europa sugerează că localnicii, acum ceva timp, ar fi avut pielea închisă la culoare“. „Şi de aici realizăm că putea să fie diferit totul“, a adăugat Horia Manolache în cadrul interviului.

colaj Petru I al Rusiei petru cel mare foto Paul Delaroche horia mihalache

Petru I al Rusiei (Petru cel mare)/refugiat FOTO Paul Delaroche/Horia Manolache

Imagine indisponibilă

Regina Victoria a Regatului Unit/refugiată FOTO Franz Xaver Winterhalter/Horia Manolache

colaj Rudolf al II-lea al Sfântului Imperiu Roman foto Joseph Heintz the Elder horia mihalache

Rudolf al II-lea al Sfântului Imperiu Roman FOTO Joseph Heintz the Elder/Horia Manolache

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite