Topul celor mai bogate, sănătoase, fericite şi avansate ţări din lume: ce loc ocupă România şi la ce capitol stăm cel mai prost

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România a fost plasată în prima jumătate a clasamentului FOTO 123RF
România a fost plasată în prima jumătate a clasamentului FOTO 123RF

Un institut de cercetare din Londra a publicat Indexul anual de prosperitate, care se traduce într-un top al celor mai bogate, sănătoase, fericite şi avansate ţări din lume, România plasându-se în prima jumătate a clasamentului.

Pe lângă bugetul unei ţări, Legatum Institute a luat în calcul mult mai multe aspecte pentru a întocmi topul celor mai prospere state din lume. Organizaţia a comparat 104 variabile, inclusiv indicatori tradiţionali precum produsul intern brut pe cap de locuitor, numărul persoanelor care muncesc cu normă întreagă, dar şi alte cifre interesante, între care numărul de servere securizate pe care o ţară le are şi cât de odihniţi sunt oameni într-o zi obişnuită.

Ulterior, variabilele au fost împărţite în nouă subindecsi:

calitatea economică – au fost analizate şi măsurate deschiderea economiei, indici macroeconomici, oportunităţi economice şi eficienta sectorului financiar.

mediul de afaceri – au fost analizate şi măsurate mediul antreprenorial, infrastructura de afaceri, barierele inovaţiei.

guvernanţă – au fost analizate şi măsurate performanţele ţării în trei arii: guvernarea efectivă, participarea politică şi democrată şi legile.

educaţie – au fost analizate şi măsurate accesul la educaţie, calitatea educaţiei şi capitalul uman.

sănătate – au fost analizate şi măsurate performanţele unei ţări în trei domenii: sănătatea fizică şi mintală, infrastructura sistemului sanitar şi prevenţia.

siguranţă şi securitate – au fost analizate şi măsurate siguranţa locuitorilor şi serviciile naţionale de securitate.

libertate personală – au fost analizate şi măsurate progresul în privinţa drepturilor legale de bază, libertatea individuală şi toleranţa socială.

capital social – au fost analizate şi măsurate durabilitatea relaţiilor interumane, normele sociale şi activitatea civică.

mediu natural – au fost analizate şi măsurate performanţele unei ţări în trei zone: calitatea mediului înconjurător, presiunile asupra mediului şi eforturile de conservare.

Au fost luate în calcul 149 de ţări, iar în ultimii şapte ani Norvegia a fost mereu fruntaşă, însă în 2016 o altă naţiune a reuşit să o surclaseze.

Pe de altă parte, România ocupă locul 50, plasându-se pe următoarele poziţii: calitatea economică – 65; mediul de afaceri – 41; guvernanţă – 64; educaţie – 47; sănătate – 85; siguranţă şi securitate – 46; libertate personală – 48; capital social – 97; mediu natural – 61.

Ultimele trei poziţii au fost ocupate în ordine descrescătoare de Africa Centrală, Afghanistan şi Yemen.

Redăm în continuare topul 10 al celor mai prospere ţări, clasamentul complet putând fi consultat aici:

1. Noua Zeelandă – cea mai prosperă ţară de pe Pământ s-a plasat pe primele poziţii atât în ceea ce priveşte capitalul social, cât şi calitatea economică, fiind în schimb pe locul secund la mediul de afaceri şi la cel de guvernare.

2. Norvegia – cea mai bună poziţie a fost a treia la capitolul guvernare.

3. Finlanda – are cea mai bună guvernare din lume.

4. Elveţia – are o educaţie fantastică (primul loc) şi un sistem de sănătate grozav (locul trei).

5. Canada – vecina Americii la nord este pe locul trei la capitalul social şi la mediul de afaceri şi pe al doilea în ceea ce priveşte libertatea personală.

6. Australia – faimoasă pentru stilul de viaţă excelent şi vremea bună, s-a plasat pe locul secund la capitalul social.

7. Olanda – ocupă locul al doilea atât în ceea ce priveşte educaţia, cât şi calitatea economiei.

8. Suedia – fix deasupra vecinei Danemarca, ocupă locul trei la calitatea economiei şi locul cinci la guvernare.

9. Danemarca – este cea mai puţin prosperă naţiune din regiunea scandinavă, cel mai bun scor fiind locul cinci pentru securitate şi siguranţă.

10. Marea Britanie – în ciuda Brexitului, a urcat în top de pe locul 15, fiind pe poziţia a cincea la mediul de afaceri. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite