TEST Matinal sau „pasăre de noapte“? Află cum funcţionează ceasul tău intern!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele matinale au mai puţine probleme de sănătate decât „păsările de noapte“, spun medicii FOTO Shutterstock
Persoanele matinale au mai puţine probleme de sănătate decât „păsările de noapte“, spun medicii FOTO Shutterstock

Ritmul de funcţionare a fiecăruia dintre noi este diferit. Unele persoane sunt mai active în prima parte a zilei, pe când altele „intră în priză“ abia după orele amiezii.

Ceasul nostru intern, un mecanism aflat în creier, controlează toate procesele biologice, cum ar fi somnul, digestia, secreţia de hormoni şi temperatura corpului. El este influenţat în mod normal de lumina din exterior. La lăsarea întunericului, ceasul intern ne „comandă“ să ne odihnim, iar când răsare soarele, toate procesele biologice se activează şi devenim activi.

Ceasul intern este uneori perturbat, astfel că există persoane foarte active la primele ore ale dimineţii şi persoane care funcţionează bine abia după ora prânzului. Despre acestea din urmă, cărora li se spune „păsări de noapte“, medicii spun că sunt mai predispuse la probleme de sănătate, iar psihologii – că nu sunt la fel de fericite ca persoanele matinale. Explicaţia ar fi că, în majoritatea cazurilor, sarcinile profesionale trebuie îndeplinite în prima parte a zilei, lucru care creează probleme de adaptare persoanelor active seara.

În privinţa problemelor de sănătate, explicaţia este că persoanele matinale se odihnesc, de regulă, în intervalul orar în care organismul se recuperează cel mai mult, adică 22.00 - 6.00. Află care este ritmul tău de funcţionare cu ajutorul testului următor.

Acordă puncte răspunsurilor astfel:

Întotdeauna – 5 puncte

Uneori – 3 puncte

Niciodată – 1 punct

_ Am poftă de mâncare în primele 20 de minute de la trezire.

_ Îmi place să fac sport între 7.00 şi 8.00.

_ Mă trezesc uşor dimineaţa.

_ Mă trezesc înainte să sune alarma în timpul săptămânii.

_ Dacă ar trebui să lucrez între 4.00 şi 6.00 dimineaţa, aş prefera să mă odihnesc înainte, şi nu ulterior.

_ Îmi ating potenţialul maxim la început de zi.

_ Dacă ar trebui să dau un test important, aş prefra ca el să fie programat între 8.00 şi 10.00 dimineaţa (5 puncte), între 15.00 şi 17.00 (3 puncte), între 19.00 şi 21.00 (1 punct).

_ Dacă mi-aş putea alege programul de muncă, acesta ar fi între 5.00 şi 10.00 (5 puncte), între 10.00 şi 17.00 (3 puncte), între 17.00 şi 22.00 (1 punct)

Între 35 şi 40 de puncte – foarte matinal

Te numeri printre cei 10% din oameni care se trezesc fără niciun efort între 5.00 şi 6.30 dimineaţa şi se simt plini de energie. Eşti foarte productiv în prima jumătate a zilei, dar la orele după-amiezii, devii tot mai puţin activ.

Între 27 şi 34 de puncte – matinal

Funcţionezi bine dimineaţa, dar simţi totuşi nevoia să-ţi setezi alarma, pentru orice eventualitate. În zilele libere, nu te trezeşti foarte devreme. Funcţionezi destul de bine şi seara, dar, de obicei, nu stai treaz până la ore târzii.

Între 22 şi 26 de puncte – flexibil

Nivelul tău de energie este flexibil. Funcţionezi bine atât dimineaţa, cât şi seara, în funcţie de cerinţe.

Între 14 şi 21 de puncte – „pasăre de noapte“

Preferi să desfăşori activităţi la orele serii, mai degrabă decât dimineaţa. Dispoziţia ta se îmbunătăţeşte gradual de la orele dimineţii. Un program de muncă de la 7.00 dimineaţa nu este tocmai ce ai visat.

Între 8 şi 13 puncte – „pasăre de noapte“ extremă

Dacă ar fi după tine, ai dormi până la prânz în fiecare zi. Dacă ai un serviciu cu program de la 9.00 la 17.00, te trezeşti mereu pe ultima sută de metri şi sari peste micul dejun. Noaptea, stai mereu până târziu.

Sursa: Psychology Today

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite