Tendinţe: Atipica poveste a modei, de Alber Elbaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul de creaţie al casei de modă Lanvin îşi va lansa prima sa carte în primăvară. După chipul şi asemănarea sa, cartea spune povestea celui care se încăpăţânează să folosească moda în interesul femeilor.

„Cartea aceasta este mică şi grasă. Adică ceva cu care pot relaţiona", a descris Alber Elbaz în stilul caracteristic volumul de 700 de pagini. Designerul este unul dintre cei mai influenţi oameni de modă din lume, precum şi cea mai atipică prezenţă în industrie. Cartea sa nu se abate de la regulă, aşa că spre deosebire de majoritatea volumelor de profil - bogate în imagini şi sărace în cuvinte - se separă de mulţime.

700 de pagini de poveste

Prima pagină este albă, iar ultima reprezintă climaxul vizual. Este povestea unei colecţii haute couture, de la prima schiţă, până la finalul prezentării. „Zi de zi, sezon după sezon, mă înfrunt cu o pagină albă pe care trebuie să o umplu cu un vis. Asta este munca mea", explica Elbaz pentru cotidianul „The New York Times".

Colecţie Lanvin, toamnă-iarnă 2011/2012



Aşa cum rochiile Lanvin nu se vând ieftin, nu este nicio mirare că volumul va putea fi achiziţionat pentru preţul de 320 de euro. Mai sigur decât preţul este faptul că va deveni o Biblie a industriei. Pentru că asta a făcut Elbaz de la începutul carierei: a stabilit noi standarde. Elbaz este îngrijorat în mod constant şi pare să aibă în el o nevoie fundamentală de a fi îngrijit. Chiar dacă el este melancolic şi greu, hainele sale sunt vesele şi uşoare. S-a născut în Maroc, iar când avea opt luni, familia lui s-a mutat în Israel. A plecat de acasă în 1985 pentru a-şi începe o carieră în modă, la New York. Geoffrey Beene l-a angajat ca asistent, iar timp de şapte ani i-a servit drept mentor celui care avea să devină cel mai influent om al industriei. În '97, Elbaz s-a mutat la Paris unde a lucrat pentru Guy Laroche. A urmat Yves Saint Laurent, unde în 1999 a fost dat afară, fiind înlocuit de Tom Ford.

„La Yves Saint Laurent m-am simţit ca un ginere, eram parte din familie, dar nu chiar. Când am fost concediat, m-am simţit ca o văduvă. A fost dureros şi distructiv, dar nu m-a zdrobit. N-am fost niciodată Alber de la Yves Saint Laurent, aşa cum nu sunt nici Alber de la Lanvin. Sunt Alber, scurt. Chiar sunt foarte scurt", povesteşte amuzat Elbaz pentru revista „Vogue".

image



500 de grame de fericire

„Nu mai puteam să văd rostul modei. Mi-aduc aminte că mă uitam la televizor şi am văzut o femeie care şi-a pierdut soţul într-un atac terorist. Mi-am zis că nu mai contează în niciun fel ce haine poartă, dar am realizat după că asta este menirea noastră ca designeri: să oferim ciocolată fără calorii", spune Elbaz.

În 2001 a ajuns la conducerea Lanvin, una dintre cele mai vechi case de modă din lume. „Când am ajuns la Lanvin, m-am întrebat ce pot să aduc eu femeii? Într-o zi, am primit un SMS de la o prietenă care se afla într-un taxi, în drum spre tribunal. Urma să divorţeze de nenorocitul cu care fusese căsătorită. Mi-a zis: «Alber, port o rochie Lanvin şi mă simt atât de protejată!»". 500 de grame de mătase au făcut-o pe ea să se simtă protejată, iar pe mine fericit", a povestit creatorul de modă.

"Mi-a zis: «Alber, port o rochie Lanvin şi mă simt atât de protejată!» 500 de grame de mătase au făcut-o pe ea să se simtă protejată, iar pe mine fericit."
Alber Elbaz
director de creaţie Lanvin

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite