Telefonul inteligent, revoluţie în evoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Telefonul va deveni principala sursă de informaţii, conectat la multe alte ecrane
Telefonul va deveni principala sursă de informaţii, conectat la multe alte ecrane

Samsung Galaxy S III reprezintă, în acest moment, vârful tehnologiei pe piaţa smartphone-urilor. Specialiştii susţin, însă, că acesta este doar începutul.

Apariţia pe piaţă de curând a terminalului Galaxy S III de la Samsung a ridicat întrebarea: cât de departe mai pot ajunge telefoanele inteligente? Modelul lansat de Samsung a fost decretat cel mai bun de pe piaţă, iar interacţiunea cu el îl apropie de dezideratul de creier artificial. Cu toate acestea, viitorul poate aduce noi surprize.

Interfaţă cu realitatea

Samsung Galaxy S III a ridicat ştacheta mărimii ecranelor telefoanelor mobile de top. Cu un ecran de 4,8 inchi, dispozitivul este mult mai mare decât un iPhone. Dacă adăugăm la colecţia de telefoane uriaşe şi Galaxy Note, „phableta" de la Samsung, ecranele mici nu mai reprezintă viitorul în domeniul tehnologiei mobile.

Potrivit analistului american Ramon Llamas, de la IDC Mobile Devices Technology, telefoanele nu vor deveni mai mari decât atât, deoarece şi-au atins limita la care trec de graniţa tabletelor. Cu toate acestea, consideră specialistul, am putea asista la apariţia unor noi dispozitive pliabile. Deşi Sony a lansat o tabletă de acest fel, iar Kyocera a lansat modelul de telefon numit Echo, tehnologia nu a prins. Llamas consideră că acestea nu erau destul de bune pentru a rezista pe piaţă, dar în următorii cinci ani am putea asista la asemenea „extensii".

De asemenea, consideră specialiştii din domeniu, dimensiunea nu ar fi o problemă pe viitor, odată cu introducerea în masă a telefoanelor „purtabile". Acestea se bazează pe tehnologia ecranelor flexibile şi vor putea fi folosite ca un ceas, lipite de încheietura mâinii. Unul dintre aceste concepte este Nokia Morph, dezvoltat de cercetătorii de la Centrul de Nanoştiinţă din Cambridge (Marea Britanie): un dispozitiv care foloseşte tehnologie microscopică, din proteine de fibril, care sunt unite într-un material tridimensional.

Practic, viitorul telefoanelor se leagă strâns de cel al ecranelor. Acestea pot fi interfaţa către o realitate îmbunătăţită, aşa numita „realitate augmentată". De asemenea, calitatea dispozitivelor tactile poate creşte pe viitor. Potrivit unui raport remis de JISC, organismul care se ocupă de informaţie şi tehnologie digitală în Marea Britanie, fiecare telefon mobil inteligent va fi dotat cu realitate augmentată până în 2016. Primii paşi au fost deja făcuţi de către Google, prin intermediul ochelarilor inteligenţi pe care-i poartă cu mândrie fondatorii companiei la evenimentele unde se duc.

Cum funcţionează tehnologia realităţii îmbunătăţite? Ecranul telefonului devine o interfaţă a lumii înconjurătoare, explicând-o pe înţelesul utilizatorului. Astfel, în loc să caute cel mai bun restaurant din Bucureşti pe Google, utilizatorul va fi ghidat de către telefon spre acea clădire. Practic, între realitate şi utilizator va exista un moderator: ecranul telefonului. Atunci când camera video va fi îndreptată spre un restaurant sau un monument, informaţia apare pe ecran.

Click pe infografie pentru a mări

*Erată: în infografie s-a strecutrat o greşeală. iPhone 4S nu are o memorie internă de 1 GB, ci de 512 MB şi nu este pe piaţă din octombrie 2011, ci atunci a fost prezentat. 



Procesoare de 25 de ori mai rapide

Cât de departe pot ajunge procesoarele totuşi? Pentru toate aceste tehnologii pomenite mai sus, motorul smartphone-ului trebuie să fie rezistent. Producătorii acestora au un calendar al lor, care arată că viitorul este sigur. Qualcomm produce Snapdragon, iar Nvidia procesoarele Tegra. Amândouă au scos pe piaţă dispozitive cu patru nuclee de 1,4 sau 1,5 Ghz, deşi Qualcomm anunţase anul trecut că procesorul său va lucra la o frecvenţă uriaşă: 2,5 Ghz. Cei de la Nvidia au proiectat deja viitorul: Tegra 3, lansat anul acesta, este de cinci ori mai rapid decât generaţia anterioară. Următorul procesor din această serie se presupune că va fi de două ori mai rapid decât Tegra 3. De asemenea, în 2014 va fi lansat   „Stark", un procesor care va fi de 25 de ori mai puternic decât precedentele.

Aşadar, viitorul sună bine, dar analistul Ramon Llamas este sceptic în privinţa unui singur lucru: potrivit acestuia, durata de viaţă a bateriei nu se va îmbunătăţi prea mult. Astfel, procesoarele vor fi nevoite să consume mai puţin. 

4,8
inchi măsoară ecranul telefonului Samsung Galaxy S III, fiind cel mai mare display de pe piaţă.

Primii paşi

Acum 10 ani, termenul de smartphone era încă la stadiul de tehnologie experimentală. Cu doi ani înainte, Ericsson introdusese modelul R380, iar Nokia avea 9210 Communicator. Pentru acele vremuri, telefoanele care aveau şi ecran tactil, internet şi facilităţi de organizare impresionante erau la ani-lumină de simplele dispozitive de vorbit şi transmis mesaje. Din acest motiv, ele au fost destinate elitelor şi au avut vânzări reduse. Din 2007,  smartphone-ul a încetat să mai fie un mister. Nokia N95 avea wireless, cameră de cinci megapixeli şi sistem de operare.

Urmează hibridul între smartphone şi computer

Specialiştii de la Tech-Republic consideră că una dintre posibilităţile prin care smartphone-urile ar putea evolua, iar utilitatea acestora ar putea creşte cu adevărat în viaţa noastră pe viitor va fi andocarea. Deşi termenul pare unul science-fiction, procesul este foarte simplu. Telefonul devine o staţie sursă pentru un ecran mai mare, pentru un calculator care-i măreşte puterea de câteva ori, fără să-i reducă din utilităţi. Astfel, în locul sincronizării mai multor dispozitive mobile, telefonul va deveni principala sursă de informaţie, conectată la multe alte ecrane. Potrivit unui sondaj realizat de TechRepublic printre specialiştii americani din domeniul tehnologiei mobile, 82% din aceştia consideră că viitorul aparţine hibridelor între telefoane inteligente şi calculatoare.

Tehnologia există deja pe piaţă, într-o fază incipientă. La începutul anului, Ubuntu a prezentat o versiune pentru desktop a sistemului de operare Android. Practic, nu vorbim despre un sistem redesenat, ci pur şi simplu despre o platformă fixă, sincronizată cu telefonul mobil inteligent. Odată conectat telefonul la calculator, toate aplicaţiile sunt în ordine, iar programele specifice Ubuntu preiau din utilităţile platformei mobile dezvoltate de către Google. Inclusiv americanii de la Motorola au încercat această alternativă în trecut, punând la dispoziţia utililizatorilor platforma de interfaţă Webtop. Aceasta funcţiona ca un browser Firefox Mozilla, oferind toate funcţionalităţile acestuia, pentru o navigare pe internet mai uşoară.

Padfone, telefonul-tabletă

La Congresul Tehnologiei Mobile de la Barcelona (Spania) Asus a arătat lumii ceea ce înseamnă cu adevărat viitorul andocării şi al hibridului. În loc să schimbe telefonul mobil şi să-l îmbunătăţească, ceea ce ar fi modificat designul, cei de la Asus au adus practic un frate mai mare pentru a-şi susţine telefonul.

Padfone este un smartphone de 4,3 inchi, cu procesor Qualcomm de 1,5 Ghz şi sistem de operare Ice Cream Sandwich şi ecran cu rezoluţia de 960x540. Dar nu este destul, au spus cei de la Asus. Aşa că au mărit ecranul la 10,1 inchi, rezoluţia la 1200x800, iar bateria până la 6.600 de miliamperi. Cum au reuşit acest lucru? Ei bine, au pus telefonul într-o tabletă, aceasta din urmă fiind staţia de andocare. În final, acest adevărat monstru cu şapte capete se tranformă şi în laptop, prin introducerea tabletei într-o tastatură. Aşadar, potrivit redactorului şef de la TechRepublic, Jason Hiner, „viitorul nu este reprezentat de telefoane mai puternice, ci de hibride mai puternice".

Bateria care se încarcă wireless

Noul Galaxy, lansat la finalul lunii trecute, a fost prezentat ca având tehnologie de reîncărcare wireless. Deşi va fi disponibilă abia în septembrie, încărcarea fără fir pare a fi viitorul tehnologiei mobile, dar vine şi cu dezavantaje.

Acest tip de încărcare se numeşte în limbaj de specialitate, „reîncărcare inductivă" şi foloseşte câmpul electromagnetic creat între două obiecte. Deoarece între cele două staţii de încărcare există un spaţiu milimetric, tehnologia este considerată wireless, mai ales că elimină firele. Însă principalul dezavantaj de până acum este lipsa de eficienţă la încărcare, aceasta prelungindu-se.

Momentan, tehnologia nu poate fi considerată cu adevărat revoluţionară, deoarece încărcătorul tradiţional, montat în priză sau în mufa USB de la calculator, este înlocuit de o staţie de încărcare, ce trebuie purtată. Pe aceasta este amplasat telefonul în momentul când bateria se consumă.

Samsung Galaxy S III nu este primul telefon care foloseşte această tehnologie, dar proliferarea ei pe scară largă ar putea să transforme viitorul telefoanelor mobile şi să impună un nou standard. În trecut, americanii de la Palm au vândut un încărcător numit Touchstone, care putea fi folosit la modelele lor Pre sau Pixi  pentru a le încărca wireless. De asemenea, compania Powermat vinde încărcătoare de acest fel, care pot fi folosite chiar şi pe iPhone, pentru a elimina încărcătorul clasic.

Pentru a impune această tehnologie, în Statele Unite ale Americii s-a format deja Alianţa pentru Curent Wireless, care intenţionează să standardizeze acest format. Membrii Alianţei se bazează pe faptul că tehnologia era deja existentă, dar mai mulţi jucători importanţi de pe piaţă, printre care Qualcomm şi acum Samsung, au intrat în acest joc.

image

„Energia wireless are potenţialul de a fi mai comodă şi de a îmbunătăţi experienţa consumatorilor prin modificarea procesului de încărcare", a declarat pe 8 mai Jason dePreaux, manager de cercetare la firma americană IMS Research. Pe viitor, grupul format în SUA doreşte să dezvolte dispozitive care să încarce simultan mai multe gadgeturi. Astfel, într-o maşină, utilizatorii îşi vor putea reîncărca bateria de pe smartphone, tabletă, dar şi de pe MP3 player.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite