Exclusiv VIDEO Reţeaua oraşelor fără secrete – Tripal e creat de români şi te pune în legătură cu experţi din locurile unde călătoreşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tripal

Trei români au pus la cale o reţea prin care să ajute oamenii să se descurce mai bine prin oraşele vizitate. Îl putem numi un LinkedIn al călătoriilor. Pleci la Paris? Intri pe Tripal şi te conectezi cu un expert local, care îţi va da sfaturi prin SMS, Facebook şi poate chiar va merge cu tine la cel mai interesant restaurant, necunoscut ghidurilor turistice.

Cei trei creatori ai Tripal sunt Daniel Amarandei, Alexandru Rădulescu şi Mihai Gherman, trei tineri care au decis să facă echipă pentru prima oară ca să ducă la capăt un proiect prin care vor să schimbe modul cum ne vom descurca în oraşele străine. Cu o experienţă internaţională în corporaţii, cei trei au decis să-şi încerce norocul şi pasiunea cu o campanie pe site-ul de crowdfunding Indiegogo. 

Proiectul celor trei a fost început acum patru luni şi au ajuns la faza în care au nevoie de bani pentru a se duce mai departe în realizarea lui.

Dorinţa de a face Tripal a venit şi din experienţele personale. Alex mărturiseşte că în Milano a avut mari probleme. „Am venit prima oară ca turist, am vizitat şi am descoperit doar o mică parte. În ultimii trei ani, de când locuiesc aici, am descoperit foarte multe locuri, restaurante, obiective care nu apar în ghiduri“, mărturiseşte Alex. De asemenea, el mărturiseşte că un expert ar ajuta la probleme simple, dar necunoscute turiştilor. „Un exemplu concret poate fi modalitatea de funcţionare a benzinăriilor din Italia. Cele de pe drumurile naţionale sunt închise în weekend şi funcţionează în regim self service, acceptând doar anumite modalităţi de plată. Benzina de pe autostradă are un preţ diferit. Am întâlnit turişti care s-au lovit de această problemă“, explică Alex.

Experienţă internaţională

Daniel are 28 de ani şi a absolvit New Europe Master in Banking and Entrepreneurship la Treviso, iar în ultimii şapte ani a lucrat în finanţe-bănci. Ultimii trei ani i-a petrecut în Italia, la o compania multinaţională din Milano, departamentul de inovare în IT. Daniel a plecat din România cu o bursă de studii în Italia pentru un an, iar apoi i s-a oferit posibilitatea de a rămâne în Milano.

Alexandru Rădulescu are 29 de ani şi a absolvit în 2007 facultatea de Finanţte, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori de la ASE Bucureşti, iar de nouă ani lucrează în domeniul bancar. Din 2011 e detaşat în cadrul unei companii în Italia şi a vrut din facultate să aibă o experienţă în străinătate. „În 2011 s-a ivit oportunitatea de a lucra la sediul central din Milano în cadrul departamentului Organizare“, a declarat Alex pentru adevarul.ro.

Mihai Gherman are 29 de ani şi este partea echipei care a rămas în România. A absolvit Facultatea de Calculatoare de la Politehnica Bucureşti în 2008 şi lucrează în IT de peste opt ani.

Cum te asiguri că banii tăi nu dispar în eter

Tripal te conectează cu oamenii din oraşele pe care le vizitezi. Pe site se menţionează că aceştia vor fi plătiţi. Cine va face asta? Utilizatorul care are nevoie de serviciile lor? Şi, cum vor fi limitate sumele pe care le cere cineva?

Proiectul Tripal percepe o taxă pentru „închirierea“ unei persoane în localitatea în care călătoreşte cineva. Am avut curiozitatea de a întreba de ce e nevoie de o asemenea taxă. „Procesul este simplu: vom defini un pachet minim de servicii pentru o sumă fixă, ce poate varia în funcţie de durata călătoriei. Serviciile pe care fiecare expert local vrea să le ofere în plus pot fi adăugate la această valoare. Pachetul minim include suportul de bază prin SMS, social media sau telefon“, explică fondatorii Tripal.

Totuşi, cum pot fi verificaţi cei care se vor declara experţi locali? „În momentul în care clientul a identificat un expert, va plăti contravaloarea serviciului ales, iar banii vor ajunge în contul Tripal, până în momentul în care clientul se întoarce din vacanţă. Pe baza feedback-ului acestuia, vom elibera suma respectivă către expert“, au explicati cei trei români. Tripal va reţine 25% din suma oferită expertului pentru a-şi monetiza afacerea.

De asemenea, toţi experţii vor trece printr-o selecţie amănunţită înainte de a fi acceptaţi. „Ei vor trebui să-şi completeze profilul pe site şi să treacă de un scurt interviu video pentru a fi acceptaţi. Profilul creat pe Tripal va fi conectat la celelalte conturi pe care le are cineva pe reţelele sociale“, explică cei trei de la Tripal. În plus, site-ul are un sistem de rating şi feedback.

Pentru creatorii Tripal, serviciul e mai mult decât o recomandare de obiective interesante, localuri şi activităţi, prin intervenţia expertului local.

O platformă web pentru călători

Tripal se doreşte momentan o platformă web. „Va oferi clienţilor posibilitatea de a intra în legătură cu experţii locali pentru a beneficia, contra unei sume, de suportul unuia inainte şi în perioada călătoriei“, au declarat reprezentanţii startup-ului pentru „Adevărul“. „La pachetul de bază se pot adăuga şi alte servicii oferite de gazde. Pe lângă platforma web, într-o fază ulterioară, vom dezvolta şi aplicaţii pentru smartphone şi tabletă“, explică românii evoluţia afacerii lor.

Cei trei au nevoie de bani pentru a lansa o versiune pilot. O mare parte a sumei va fi investită tocmai în dezvoltarea şi lansarea site-ului, iar restul de bani vor fi folosiţi pentru promovare. Românii vor să apeleze la crowdfunding pentru o reacţie imediată asupra ideii. „Cu fondurile strânse în urma campaniei planificăm lansarea unei prime versiuni beta, cu care putem aplica la un accelerator de afaceri sau putem prezenta produsul unui investitor“, explică Daniel Amarandei.

Românii din spatele Tripal recunosc însă un lucru esenţial – „cel mai dificil aspect este atragerea publicului ţintă global“.

image

Riscurile unei platforme încă inexistente

Tripal este o idee. Una interesantă, dar doar la faza de idee. În 2014, o reţea socială, chiar bazată pe un sistem premium de acest fel se impune foarte greu. Snapchat a fost pasiunea tinerior, WhatsApp a început să fie folosită pe scară largă pentru că era diferită de Facebook, dar o reţea pentru călătorii, bazată pe un sistem plătit ar putea avea succes?

Principalul risc al Tripal este să nu strângă destui bani. Astfel, nu vor avea nici posibilitatea de a se promova cum trebuie. De asemenea, din păcate, de multe ori succesul unei campanii ţine şi de promovarea din presă. Dacă presa internaţională află de proiect şi îl promovează, s-ar putea să aibă succes. Din ce în ce mai puţine reţele sociale sunt finanţate acum prin crowdfunding. Anul 2013 şi începutul lui 2014 este favorabil acelor gadgeturi de imprimare 3D sau drone.

O reţea fără utilizatori, mai ales că vorbim de una care se bazează pe interacţiuni plătite poate să moară în anonimat. Românii pot fi susţinuţi pe Indiegogo, în cadrul campaniei.

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite