VIDEO Cum „vede” lumea o persoană nevăzătoare, prin fotografii făcute cu Instagram
0Tommy Edison s-a născut orb. Acest lucru nu îl împiedică să facă fotografii şi să fie activ pe reţelele sociale bazate pe distribuirea imaginilor. El nu a văzut niciodată culori şi nu le poate înţelege în felul obişnuit nouă. Atribuie, în schimb, sunetul oceanului, sau ciripitul păsărilor anumitor culor şi realizează fotografii cu ajutorul comenzilor vocale.
Oamenii încearcă să exprime un simţ prin intermediul altuia. „Dacă încerci să îmi explici cum arată o culoare printr-un miros, nu voi înţelege nimic. Pentru mine, «roşu» arată ca focul, sau ca lumina de stop de la semafor. Înseamnă pericol, ca în expresia «zonă roşie», ca – de exemplu – un pericol financiar”, spune Tommy Edison. În acelaşi fel, albastru reprezintă apa, sau frigul, sau gheaţa sau cerul.
Este ciudat pentru el că cerul şi gheaţa au aceeaşi culoare, dar acestea sunt informaţii învăţate, fără nicio semnificaţie.
Totuşi, el foloseşte activ aplicaţia de prelucrare a fotografiilor Instagram, folosind aplicaţia pentru nevăzători de pe iPhone-ul său. Siri îi oferă toate informaţiile de care are nevoie pentru a poziţiona telefonul şi a captura imaginile, iar apoi pentru a le prelucra şi posta. Unele fotografii sunt mişcate, altele încadrate minuţios, şi reprezintă cele mai diverse instantanee, de la clădiri binecunoscute, la obiecte din jur.
@blindfilmcritic – Tommy Edison pe Instagram
Contul lui de pe Instagram este urmărit de peste 30.000 de de utilizatori. Tommy Edison a încărcat şi difuzat 205 de fotografii care imortalizează scene diverse. Înregistrarea video în care explică folosirea serviciului de către persoanele nevăzătoare a devenit virală.
Entuziastul fotograf nevăzător oferă o perspectivă fascinantă a procesului prin care filtrează conţinutul unei imagini.
„Dacă aud ceva interesant în jur, voi face o fotografie, fie că este vorba de un camion mare sau, poate, o pasăre, sau când merg undeva pentru prima dată”, a spus Tommy, într-un interviu acordat reprezentanţilor Instagram. „Dacă sunt cu cineva care poate vedea, este posibil ca aceştia să comenteze în legătură cu ceva din jur care mă inspiră să fac o fotografie a acelui lucru”, a adăugat el.
Tommy Edison nu este activ doar pe Instagram, el foloseşte principalele reţele sociale: Twitter, Facebook şi Tumblr. Are, de asemenea, şi propriul site: tommyedison.com. Apreciază orice comentariu la adresa imaginilor sale, descrierile şi aprecierile primite îi oferă indiciile pe care se bazează atunci când face şi prelucrează fotografii.
Observaţiile de la baza editării fotografiilor
El a explicat şi cum alege filtrele de prelucrare a imaginilor disponibile în Instagram. După starea de spirit pe care o are pe moment, poate alege „Inkwell” – în cazuri speciale, pentru că ştie că imaginile vor deveni alb-negru. Numele filtrelor „Sierra” sau „X-Pro II” le atribuie calităţii superioare, şi le foloseşte când ăşi doreşte ca şi fotografiile realizate să arate astfel. Când vrea ca poza să arate de parcă ar fi fost făcută, dimpotrivă, cu un aparat ieftin şi vechi, alege setarea „Lo-Fi”.
Tommy Edison se bazează şi pe răspunsurile primite de la prietenii de pe Instagram, care îi descriu imaginile. „Cel mai mult îmi place sp primesc reacţiile şi comentariile din care aflu ce reprezintă fotografia. Oamenii descriu ce văd în poză şi îmi spun dacă unghiul este potrivit, sau dacă fotografia este prea întunecată. E ca un joc pentru mine – încadrez, fotografiez şi aştept să aflu rezultatul. Este foarte interesant că oamenii vor să vadă ce face o persoană nevăzătoare cu o cameră foto”.
Este foarte interesant că oamenii vor să vadă ce face o persoană nevăzătoare cu o cameră foto.
Tommy Edison