Una dintre marile probleme ale Wikipedia, explicată de fondator: ţine de natura umană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, a ajuns unul dintre zeii Internetului, dându-ne cea mai populară enciclopedie online. În al 15-lea al Wikipedia, Wales a venit în România să vorbească despre online, bani şi educaţie.

Aş putea număra pe degetele de la cele două mâini cu care scriu acest articol notele de 10 obţinute pe referate „inspirate“ de Wikipedia.

Site-ul acesta n-a fost loc de informare pentru mine, a fost înainte de toate loc de găsit referate gata făcute. Şi azi, în timpul conferinţei la care a participat Jimmy Wales, mi-am dat seama că sunt acel tip de om. Întrebat ce părere are despre oamenii care, pur şi simplu, copiază informaţii de pe Wikipedia fără să cerceteze mai departe, Wales a spus că este o problemă a omului, nu a lui, nu a site-ului. „Este o problemă cu care se confruntă orice enciclopedie. Studentul sau jurnalistul leneşi vor ajunge să copieze fără să cerceteze şi să afle, pretinzând că ştiu mai mult decât ştiu de fapt. Aceasta este însă o problemă a naturii umane, nu a Wikipedia“, a explicat acesta.

Într-o conferinţă de circa 30 de minute, fondatorul acestei enciclopedii a reuşit să ofere răspunsuri care ar putea servi drept inspiraţie foarte bună pentru toţi speakerii de conferinţă. Sunt aceia care vorbesc cu emfază despre orice, de la forma oului la înălţimea Everestului. Wales, pe de altă parte, s-a arătat modest, optimist pe alocuri - „sper ca lumea, în 100 de ani, să ţină minte că aveam pantofi frumoşi“. „Inspiraţia pentru Wikipedia a pornit de la software-ul open source. Acestea sunt, în mare parte, susţinute de voluntari, oameni care le iau, le modifică, le îmbunătăţesc. M-am gândit că acelaşi model ar putea fi folosit şi pentru o enciclopedie.

Dacă mă întrebi cum va fi Wikipedia peste 100 de ani, sper că va fi încă folosită.

Totuşi, suntem încă în perioada de început a Internetului, îl avem de 25 de ani. Înseamnă mult, dar dacă te gândeşti la industria automobilelor deja 25 de ani nu mai înseamnă prea mult“, a poziţionat Wales produsul său în ceea ce numi world wide web. Site-ul, dacă nu ştii deja, se susţine prin donaţii şi editori voluntari. Asta nu înseamnă că n-are buget, are, dar nu ca Facebook sau Google, nefurnizând nici reclame pe site. Desigur, cu fiecare moment în care Wikipedia cere donaţii, apar şi critici. Wales nu le-a comentat.

„Am ales mereu să nu avem reclame şi până acum ne-am descurcat. Desigur, asta ne limitează bugetul pe care îl putem folosi, având în prezent circa 600 de milioane de dolari pe an ceea ce pentru site-ul de pe locul cinci în lume este unul mic, dar reuşim să supravieţuim aşa, bucurându-ne de suportul a milioane de voluntari. Totusi, de-a lungul timpului am reuşit să ne asigurăm nişte rezerve financiare, având fonduri pentru un an, un an şi jumătate în avans“, a explicat fondatorul Wikipedia.

Multe dintre lucrurile pe care le-am făcut greşit în trecut şi le-am corectat n-ar fi posibile în prezent, pentru că este un cu totul alt contextul

În 15 ani, Wikipedia s-a dezvoltat, iar acum se poate să treacă prin cea mai grea etapă: adaptarea la social media, la Facebook. Wales susţine că cel mai mare trafic vine din motoarele de căutare, oamenii dorind să afle diverse lucruri şi caută pe Google. Totuşi, nu va mai ţine mult, există alte moduri de consum al informaţiilor în online. De aici a apărut şi aplicaţia de iOS, în curând şi pe Android, care oferă articole de citit în funcţie de preferinţele utilizatorului. „Prin aplicaţie am schimbat modul în care oamenii accesează informaţia. Sunt noi moduri pe care le luăm în calcul pentru a ne dezvolta“, a spus fondatorul Wikipedia.

Şi că tot s-a ajuns la dezvoltare, ar trebui să ştii şi viziunea lui asupra a ceea ce a făcut bine şi rău, fiind întrebat despre strategia lui, dacă ar lua Wikipedia de la început. „E greu de spus ce aş face, dacă mi-aş corecta greşelile. După cum ne arată istoria, nu vezi greşelile decât după ce le-ai făcut şi cred că multe dintre lucrurile pe care le-am făcut greşit în trecut şi le-am corectat n-ar fi posibile în prezent, pentru că este un cu totul alt contextul“, a răspuns acesta.

Româna este prezentă pe Wikipedia prin 420.000 de pagini. Ca mărime, România este pe locul 25 în lume.

Este însă sigur că oamenii ar trebui să aibă acces la informaţii, la educaţie, şi cu cât e mai facil accesul, cu atât sunt oamenii mai educaţi. „Vedem o legătură puternică între cei care accesează Wikipedia şi cei care preferă să citească cărţi. Baza de date a enciclopediei le dezvoltă şi interesele, îi ajută să înţeleagă lucrurile mai avansate“, a explicat Wales. Însă din acest Internet cu informaţii şi educaţie nu lipseşte negativitatea. Bunul comportament atât în societate, cât şi online, crede Jimmy Wales, este ceva ce ar trebui să învăţăm şi să fie predat în şcoli.

„În ceea ce priveşte negativitatea de pe Internet, la Wikipedia avem reguli stricte, nu ai voie să ataci ceilalţi editori, să ataci persoanele despre care scrii, dar, să fim serioşi, aşa este Internetul. Este compus din oameni şi dacă cineva întrece măsura trebuie oprit. Este o problemă mare şi cred că multe servicii n-au luat măsuri corespunzătoare. Twtitter este un exemplu, abia acum se mobilizează. Este, cumva şi parte din sistem, e greu de stăpânit. În timp ce pe Facebook poţi bloca oameni mai uşor, fiind vorba şi de prieteni, comportamentul fiind mai decent, Twitter e mai degrabă o platformă de difuzare, de unde şi comportamentul negativ al oamenilor“, a detaliat Wales.

În ceea ce priveşte România, despre ţara noastră a vorbit prin ultimul răspuns. A fost întrebat ce a citit despre ţară pe Wikipedia şi aşa a aflat că sunt mulţi vorbitori de maghiară şi romani, arătându-se surprins pozitiv de această statistică. În al 15-lea an de Wikipedia, româna este prezentă pe platformă prin 420.000 de pagini. Ca mărime, ţara este pe locul 25 în lume. Gata, te poţi simţi mai bine, măcar pe Wikipedia stăm relativ bine, după ce Bernie Sanders ne-a lăudat Internetul.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite