Totul despre Uber în Europa - compania a avut probleme şi controverse în toate ţările unde şi-a lansat serviciile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii au adoptat, miercuri, proiectul de lege prin care se interzice transportul de persoane contra cost, cu un autoturism, fără licenţă de taximetrie. Această decizie ar putea afecta şoferii care folosesc aplicaţia Uber, care oferă servicii de taximetrie prin intermediul unui soft.

UberX, serviciul de taximetrie standard pe care-l oferă aplicaţia americană, a fost lansat în februarie la Bucureşti. De atunci, utilizatorii au descoperit o altă faţă a transportului local. Majoritatea utilizatorilor au fost mulţumiţi, există deja aproape 100 de şoferi care au instalată aplicaţia, iar aceştia au primit bonusuri semnificative din partea companiei americane. Noua lege ar putea însă să pună presiune asupra şoferilor, care s-ar putea cu suspendarea carnetului timp de şase luni, dacă sunt prinşi că fac transport ilegal de persoane.

România nu ar fi singura ţară din lume unde Uber ar fi, practic, interzis. Serviciul, din momentul lansării, funcţiona într-o gaură legislativă, care nu reglementa exact ce este Uber. Compania americană spune că este un serviciu de „ridesharing“, care facilitează accesul oamenilor care au nevoie de transport la o maşină care, întâmplător, ar fi pe traseu. Cu toate acestea, scopurile ar putea fi nobile, dar în definitiv, Uber este taximetrie. Plata se face cu ajutorul aplicaţiei, fără să fie nevoie de cash şi bacşiş.

Unde mai este interzis Uber şi ce s-a întâmplat în acele ţări?

Franţa - Uber, interzis de pe 1 ianuarie 2015

În Franţa, Uber a avut o istorie controversată. Primele probleme au apărut cu serviciul Uber Pop, care este o variantă a Uber în care oricine poate să facă taximetrie, fără să treacă prin procesul de selecţie din UberX. Protecţia Consumatorului din Franţa a spus în 2014 că Uber Pop e un serviciu de taximetrie şi trebuie să se supună legii. Adiţional, şoferii de taxi au făcut greve. Ca urmare a presiunii, prima iniţiativă franceză a fost în septembrie 2014, când şoferii Uber erau obligaţi să se întoarcă la „garaj“ între curse, iar aplicaţia să nu mai afişeze localizarea celor mai apropiate taxiuri pe hartă. Pe 17 octombrie 2014, justiţia din Franţa a decis că Uber Pop este ilegal şi a dat o amendă de 100.000 de euro americanilor.

Uber Pop a fost interzis oficial de la 1 ianuarie 2015, iar de atunci 100 de şoferi au fost amendaţi. Există un serviciu aproape identic, numit Uber Pool, care este încă legal. A fost lansat de Uber ca o alternativă la UberPop.

Olanda, interzis din 8 decembrie 2014

Uber Pop a fost lansat ca un proiect pilot în Amsterdam între iulie şi septembrie 2014, cu o extindere în Haga şi Rotterdam. Tribunalul din Haga a decis că „şoferii care transportă persoane fără licenţă încalcă legea“. Uber a decis să continue să ofere serviciul, deşi riscă amenzi de 40.000 de dolari.

Spania, interzis din 9 decembrie 2014

Finalul anului trecut a fost unul dificil pentru Uber în Europa. O curte de justiţie a decis că Uber trebuie să-şi închidă operaţiunile din Spania, după o serie de proteste ale taximetriştilor din madrid, care au considerat că aplicaţia este concurenţă neloială. Uber şi-a închis birourile din Spania pe 30 decembrie 2014.

Belgia - Uber interzis în Bruxelles

Nici în inima Europei, Uber nu a fost primit cu braţele deschise. 13 maşini Uber au fost confiscate în martie 2014, iar în iunie 2014 serviciul a fost numit ilegal. Deşi e practic ilegală în Bruxelles, Uber căuta un manager general în iunie 2014 pe LinkedIn. De atunci, Uber nu mai are totuşi o prezenţă în capitala belgiană.

Germania, istorie controversată

Germania a interzis serviciile UberPop (varianta low-cost a serviciului), după ce a decis că practicile sale sunt anticoncurenţiale şi Uber operează o formă de „capitalism anarhist”. Interdicţia nu se aplică decât în Hamburg şi Berlin, iar companiei i-a fost recomandată obţinerea unei licenţe de taximetrie.

Ţări din Europa unde Uber nu a fost interzis

Uber a avut o ofensivă europeană de succes în ultimul an. În decembrie a lansat la Atena şi până acum nu a avut probleme, pentru că nu există o lege specifică. De semenea, serviciul e disponibil în Elveţia - la Basel şi Geneva, fiind lansat tot în decembrie 2014.

În Marea Britanie au existat proteste ale taximetriştilor, dar, până acum, autorităţile au fost destul de deschise. Surprinzător, Uber o duce foarte bine în Rusia, unde şi-a lansat serviciul din 2013 în Moscova şi Sankt Petersburg. De atunci, nu au existat conflicte.

În Barcelona, după ce Uber a fost interzis, compania a lansat un serviciu prin care se livrează mâncare cu ajutorul maşinilor personale.

În Ungaria, Uber a lansat în iarnă, iar în martie a existat un protest de amploare al taximetriştilor. Nici în Italia nu a fost linişte. 200 de taximetrişti au protestat, iar şefa Uber Italia a fost ameninţată cu moartea. Interesant, în Portugalia lucrurile merg momentan destul de bine. Uber colaborează inclusiv cu TAP, compania aviatică naţională, care oferă transport prin Uber pasagerilor.

În ţara vecină, Bulgaria, Uber a început să fie investigat în luna martie de ministerul de interne, dar şi de ministerul transporturilor. La numai o lună după ce a fost lansat, firmele de taxi au depus plângeri, iar autorităţile s-au sesizat. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite