Scandalul SUA-Huawei-China: Care sunt implicaţiile acestuia şi ce înseamnă războiul comercial pentru utilizatorii obişnuiţi de smartphone-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Richard Yu, CEO Huawei Smartphone Division // FOTO via PcTechMag.com
Richard Yu, CEO Huawei Smartphone Division // FOTO via PcTechMag.com

Aseară, Huawei a intrat într-o nouă facă a conflicutului extern cu Statele Unite ale Americii, iar compania Chineză a fost acuzată oficial de furt de tehnologie, fraudă bancară, spălare de bani şi obstrucţionare a justiţiei. Este doar cel mai recent episod din războiul economic care este purtat între cele două mari puteri economice ale lumii. Însă ce reverberaţii va avea acesta pe piaţa tech?

Pentru a înţelege cel mai bine natura conflictului, trebuie să plecăm de la istoria Partidului Comunist Chinez şi legăturile pe care acesta le are cu fondatorul gigantului tech care este Huawei în ziua de astăzi.

Ren Zhengfei este părintele companiei şi totodată tatăl lui Meng Wanzhou, nimeni alta decât directorul financiar al Huawei, arestată în Canada la finele anului 2018. Afacerea sa a fost crescută ca una „de familie”, iar Ren nu a negat niciodată iubirea sa pentru patria mamă, mai ales că acesta a făcut parte din Armata Eliberării Poporului, forţele armate chineze.

Pornind de la această premisă, şi de la faptul că este bine-cunoscut modul în care Partidul Comunist urmăreşte şi intervine în afacerile companiilor private din China, Statele Unite nu aveau cum să „stea pe bară” în condiţiile în care tehnologia Huawei devenea din ce în ce mai prezentă de partea cealaltă a Oceanului Atlantic. Trebuie să nu uităm şi să realizăm că imperiul Huawei a fost clădit pe infrastructură de reţea şi nu pe smartphone-uri cu senzori foto tripli şi ecrane cu „breton”.

Pornind de la faptul că Huawei produce echipamente de reţelistică ieftine şi bune, afacerile private din SUA optau din ce în ce mai mult pentru această companie atunci când ieşeau la shopping. Ba mai mult, în urmă cu doar un an, Huawei a fost extrem de aproape să pătrundă oficial pe piaţa din SUA, prin intermediul unui parteneriat cu operatorul local AT&T, până ca totul să se năruie din cauza suspiciunilor în ceea ce priveşte securitatea terminalelor Mate 10, cele care urmau să fie incluse în ofertă.

Spionaj la nivel înalt

Având un an 2018 foarte bun, Huawei chiar depăşind Apple pe piaţa de smartphone-uri în ceea ce priveşte volumul de smartphone-uri vândute, compania chineză a atras o atenţie poate nedorită asupra sa, iar suspiciunile internaţionale privind „adevăratul patronat” al conglomeratului tehnologic din Shenzen se îndreptau în mod direct către Xi Jinping şi al său Partid Comunist. De aici şi până la frica de infrastrcutura de reţea care poate fi folosită ca o unealtă de spionaj a mai fost doar un pas.

Chiar dacă începutul acestui „Război Comercial” între SUA şi China a fost unul mai timid, acesta a escaladat odată cu interdcţia Guvernului American, care a decretat prin lege că produsele Huawei şi ZTE, un alt gigant chinez, să fie interzise în structurile de stat, pentru a se evita orice risc de securitate cibernetică. Ba mai mult, CFO-ul Huawei, Meng Wangzhou a fost arestată în Canada şi a fost acuzată de violarea sancţiunilor comerciale internaţionale aplicate Iranului. Între timp, ea a fost eliberată şi aşteaptă actele necesare extrădării.

După SUA, Canada se gândeşte serios să renunţe la infrastructura Huawei, una dominantă în industria tehnologică. Efectul de „bulgăre de zăpadă” şi-a făcut simţită prezenţa, iar alte ţări s-au alăturat unei adevărate coaliţii internaţionale împotriva Huawei. State precum Germania, Australia, Cehia sau Marea Britanie iau în calcul renunţarea totală la echipamentele produse la Shenzen, iar Japonia pare că este următoarea pe listă.

Operatorii de telefonie din Europa fac front comun

Ba mai mult, operatorul mobil Vodafone a anunţat că infrastructura sa va fi „de-Huaweificată” pe toate pieţele pe care operează, inclusiv în România. Acesteia i se vor alătura, cel mai probabil, şi Orange şi Deutsche Telekom.

Pornind de la această înşiruire de evenimente, care au avut loc pe parcursul unei perioade destul de scurte, Huawei se vede atacată din toate părţile, iar creşterea sa, cel puţin pe partea de telefonie mobilă, va avea de suferit. Colac peste pupăză, tot scandalul are loc la începutul anului care ar trebui să fie decisiv pentru implementarea tehnologiei 5G, una în care Huawei este lider de piaţă.

Cum te afectează asta pe tine?

Te întrebi, însă, cum afectează toată această situaţie utilizatorul obişnuit de smartphone-uri Huawei sau Honor, o subsidiară a gigantului chinez. Răspunsul este destul de simplu. Nu te afectează cu nimic, cel puţin nu încă. Deşi au existat voci care au susţinut că Guvernul Chinez controlează îndeaproape producătorul din Shenzen şi că i-a impus acestuia sa instaleze un aşa-zis „backdoor”, o portiţă de intrare prin spate, care să permită autorităţilor accesul permanent la datele fiecărui posesor de smartphone Huawei, cel mai probabil acestea sunt acuzaţii nefondate.

Pe lângă faptul că ar fi destul de greu de instalat, din punct de vedere logistic, un backdoor pe fiecare telefon vândut, Huawei ar trebui să îşi ia toate măsurile de siguranţă ca acesta să fie ascuns foarte bine de mai toţi experţii în securitate cibernetică din lume.

Este binecunoscut faptul că încrederea în Huawei nu este chiar la cote ridicate nici pe piaţa de consumatori, iar cele mai importante companii antivirus sunt angajate să verifice în mod constant terminalele ajunse pe rafturile magazinelor. Până acum nu există dovezi că Huawei şi-ar spiona utilizatorii, cel puţin nu pe cei din afara graniţelor Chinei.

Totul este permis în dragoste şi război

Tot acest fiasco internaţional dintre Huawei, China şi puterile din Vest este cauzat pe fondul războiului comercial care are loc în prezent pentru monopolul de pe piaţa tehnologică şi pentru dominaţia în economia globală. Fiecare stat şi corporaţie mare trebuie să îşi protejeze interesele, iar regulile se schimbă de la o zi la alta.

Cum îţi explici altfel că alte companii chinezeşti aflate în plină expansiune, precum Xiaomi, Oppo, Vivo sau OnePlus sunt lăsate pe dinafara acestui război comercial, cea din urmă fiind chiar binevenită pe piaţa din SUA, cu terminalele vândute, la ofertă, la unul dintre cei mai mari operatori?

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite