REVIEW UE Mini Boom şi Logitech X100: Două difuzoare mărunte, de luat la iarbă verde, nu la bani mărunţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Difuxoarele Logitech X100 şi UE Mini Boom oferă sunet puternic la dimensiuni reduse
Difuxoarele Logitech X100 şi UE Mini Boom oferă sunet puternic la dimensiuni reduse

Dacă tot e vară afară şi mulţi dintre voi deja îşi plănuiesc ieşirile la iarbă verde, piscină sau la mare de weekend-ul viitor, ne-am gândit să vă prezentăm un gadget util în astfel de situaţii.

Când eram mai mic şi mergeam cu părinţii la iarbă verde, tatăl meu obişnuia să lase casetofonul maşinii porrnit şi toate portierele larg deschise. 

Parcă altfel sfârâiau cârnăciori pe grătar atunci când ”Gaşca mea”, de la HI-Q, zbârnâia în difuzoarele firave ale Daciei 1310.

Acum am crescut şi merg cu prietenii la grătare. Problma e că niciunul din noi nu are maşină şi parcă friptura nu are acelaşi gust fără muzică.

Încercările de a întreţine atmosfera cu veşnic-prezentul smartphone nu au dat roade.

Cei de la Logitech (şi de la subsidiara Ultimate Ears) au o rezolvare pentru astfel de situaţii. 

Am testat modelele UE Mini Boom şi Logitech X100 şi am fost plăcut impresionat.

boxe logitech

<strong>Design</strong>

   
UE Mini Boom - Difuzorul UE Mini Boom este genul de gadget care te atrage de la prima vedere. Învelişul portocaliu-cauciucat este foarte plăcut la atingere iar pe partea de sus găsim trei butoane: două de volum şi unul care facilitează conexiunea Bluetooth cu telefonul sau tableta. Pe laterale găsim logo-ul UE, iar masca difuzorului este albă şi are un aspect foarte plăcut, cu un tipar de tăieturi interesant.

Pe spate avem butonul de pornit-oprit, un mic led indicator, portul de reîncărcare microUSB şi o intrare audio IN, în caz că nu vrem să conectăm telefonul prin Bluetooth. Deasupra acestora găsim o tăietură menită să lase aerul de la bass să iasă. În interior putem vedea un LED albastru, vizibil şi din partea din faţă.

UE Mini Boom este o boxă compactă, având 7,6 cm lungime, 11,1 cm lăţime şi 6,1 cm înălţime. Greutatea este de 300 de grame şi difuzorul poate fi purtat cu uşurinţă oriunde, fără să incomodeze. Mi-a plăcut designul minimalist şi senzaţia pe care o oferă la atingere.

boxe logitech

Logitech X100 – Modelul X100 testat de mine îmbina două nuanţe de gri, având un aspect mai elegant. Trebuie să specific, totuşi, că boxa poate fi găsită în mai multe variante de culoare, care mai de care mai jucăuşe.

Difuzorul este clilindric şi pe partea superioară găsim grila, de un gri mai deschis, şi cu aceleaşi tăieturi interesante ca şi la UE Mini Boom. Pe margine avem butonul de power, butoanele de volum şi un buton pentru conexiunea Blueetooth. După ele găsim portul audio IN şi pe cel microUSB. Logo-ul Logitech îl găsim în partea inferioară.

Interesant la acest difuzor este o ”gaică” prin care poate fi trecut un şnur (inclus în pachet). Cu ajutorul acestuia, putem să ne legăm difuzorul de pantaloni, ca să fim sufletul petrecerii.

Învelişul este tot cauciucat şi plăcut la atingere, iar boxa este mai uşoară decât UE Mini Boom. X100 cântăreşte numai 163 de grame, şi este şi mai mică, având o lungime de 8,5 cm şi o înălţime de 3,7 cm.

boxe logitech

<strong>Sunet</strong>  

UE Mini Boom – Acesta a fost primul difuzor Bluetooth testat de mine şi am fost foarte plăcut impresionat. Sunetul este atât de puternic încât am reuşit să-i fac pe vecini să-mi bată în ţeavă şi este clar chiar şi la volum maxim.

UE Mini Boom este capabil să scoată un bass puternic care se simte şi prin pereţii unei garsoniere. Cu siguranţă aş putea întreţine o petrecere cu un astfel de difuzor, însă nu îmi voi face griji că vecinii vor chema poliţia.

Ca să dau şi câteva date tehnice, voi specifica că difuzorul are o frecvenţă cuprinsă între 130Hz şi 20kHz, iar puterea maximă este de 86dB.

Logitech X100 – Având dimensiuni mai mici decât UE Mini Boom, mă aşteptam ca modelul X100 să vină cu un sunet similar difuzoarelor incorporate în laptop. M-am înşelat amarnic. Sunetul este aproape la fel de puternic ca şi cel de la Mini Boom, iar claritatea este şi ea de invidiat. Bass-ul este puţin mai slab, însă este suficient cât să ne permită să ne bucurăm de toate melodiile EDM fără să fie nevoie să conectăm un subwoofer.

La fel ca şi la UE Mini Boom, trebuie să dau câteva informaţii de natură tehnică. X100 scoate un sunet de 84dB, iar frecvenţa este cuprinsă între 150Hz şi 20kHz.

boxe logitech

<strong>Conectivitate şi funcţie de telefon</strong>  

Atât UE Mini Boom cât şi Logitech X100 se conectează la smartphone, tabletă sau laptop prin Bluetooth. Cei care vor, pot folosi şi un cablu jack-jack (nu vine inclus în pachet) pentru a conecta difuzoarele, sau, în cazul Mini Boom, şi conexiunea NFC, prin plasarea telefonului deasupra difuzorului.

Conexiunea se realizează instant – deschidem Blueetooth-ul la smartphone sau la tabletă, aprindem difuzorul şi ar trebui să îl găsim în lista de dispozitive aflate în apropiere. În caz că acest lucru nu se întâmplă, este suficientă o simplă atingere a butoanelor marcate cu sigla Blueetooth de pe boxe.

Difuzoarele preiau implicit orice fel de sunet emis în mod normal de smartphone, fie că este vorba de cel de notificare, muzică sau film. Eu am folosit boxele în combinaţie cu aplicaţia Deezer şi rezultatul a fost ireproşabil.

Mi-a plăcut foarte mult faptul că atât UE Mini Boom, cât şi Logitech X100 au microfoane incorporate. Asta înseamnă că dacă primim un apel în timpul audiţiei, putem răspunde şi vorbi direct prin intermediul difuzorului. Dacă telefonul nu este la îndemâna, putem răspunde la apel prin apăsarea butonului Bluetooth. Sunetul pentru cei care răspund este clar şi puternic, dacă ne aflăm la maximum trei metri de difuzor. Dacă ne îndepărtăm mai mult, trebuie să ridicăm vocea. Partea proastă este că dacă nu vrem ca toată lumea să ne audă conversaţiile, trebuie să închidem conexiunea.

boxe logitech

Trebuie menţionat tot aici că UE Mini Boom dispune şi de o aplicaţie pentru Android şi iOS care ne permite să schimbăm numele difuzorului (cum apare el în lista de conexiuni), dar şi să conectăm două difuzoare simultan, pentru sunet stereo. Al doilea difuzor trebuie să fie şi el tot UE Mini Boom.

Raza de acţiune de 10 metri (X100), respectiv 15 metri (Mini Boom), însă depinde şi de smartphone-ul/tableta folosită. Totuşi, semnalul este puternic şi nu s-a întâmplat să mi se deconecteze.

<strong>Autonomie</strong>  

UE Mini Boom promite o autonomie de până la 10 ore. Sincer, nu am stat să redau continuu 10 ore de muzică, însă am avut numeroase sesiuni de câte o oră sau de câte jumătate de oră, şi difuzorul este încă funcţional, fără să-l fi încărcat vreodată. Producătorii spun că autonomia variază în funcţie de volum, deci pot presupune că dacă ascultăm la volum 50%, ne putem bucura de muzică fără cablu, timp de o oră zilnic, pentru 10 zile.

Logitech X100 are o autonomie mai scăzută, de numai 5 ore. Asta ar fi principala diferenţă între cele două difuzoare. Totuşi, cinci ore de audiţie continuă nu sună deloc rău, mai ales dacă luăm în considerare şi diferenţa de preţ între UE Mini Boom şi X100.

boxe logitech

<strong>Preţ</strong>  

UE Mini Boom nu se găseşte încă în magazinele din România, însă va ajunge pe piaţă la un preţ de aproximativ 100 euro. Logitech X100 poate fi achiziţionat pentru preţul de 250 de lei.

<strong>Concluzie</strong>  

UE Mini Boom şi Logitech X100 sunt două difuzoare diferite, cu preţuri diferite, dar care oferă acelaşi sunet puternic şi de calitate înaltă. Cei care nu doresc să plătească chiar 100 de euro pentru un difuzor şi sunt dispuşi să renunţe la conectivitatea NFC şi la o autonomie mai mare, pot alege cu încredere modelul X100, având un preţ mult mai avantajos pentru un astfel de dispozitiv. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite