REVIEW OnePlus 2 - Un smartphone cu raport excelent calitate - preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania care a pornit pe piaţă cu motto-ul “Never settle” revine anul acesta cu modelul îmbunătăţit al succesului OnePlus One. Am avut ocazia să testez noul OnePlus 2 şi să mă lămuresc cu ce (şi dacă) diferă de “fratele” său.

În 2014, Pete Lau, fondatorul OnePlus, a prezentat OnePlus One ca fiind noul “flagship killer” al momentului, datorită combinaţiei între specificaţiile asemănătoare cu HTC One M8 sau Samsung Galaxy S5 şi preţului foarte bun, ba chiar mic, comparativ cu alternativele.

Anul acesta, compania a revenit cu OnePlus 2, un telefon care merită cu siguranţă banii, chiar dacă titlul de “flagship killer pentru 2016” ar putea fi un pic exagerat, ba chiar te-ar putea face să crezi că marketingul le-a luat minţile chinezilor.

Ce-i mai important despre OnePlus 2

  • Nota: 8,4
  • Preţ: 329 de dolari (1.999 lei în oferta QuickMobile)  pentru varianta de 16GB (3GB memorie RAM) şi 389 de dolari (2.399 lei la QuickMobile) pentru varianta de 64GB (4GB memorie RAM);
  • Camera foto principală: are 13 MP, filmează 4K, are bliţ dual LED şi stabilizator de imagine, iar cea secundară are 5MP;
  • Are un ecran de 5,5 inci LCD la o rezoluţie full HD, rulează Oxygen OS, o versiune de Android 5.1 Lollipop modificată foarte puţin de companie şi foloseşte o baterie de 3.300 mAh, nedetaşabilă;
  • Memoria RAM este de 3 sau 4GB, un procesor Qualcomm Snapdragon 810 cu opt nuclee împărţite în câte două cipuri de 1,5GHz, respectiv 1,8GHz, şi spaţiul de stocare este de 16 sau 64GB, fără suport pentru card microSD;
  • Telefonul are cititor de amprentă, funcţionează cu cartelă nano SIM (e dual SIM), USB tip C şi are un buton dedicat pentru notificări.
image

Adevărul despre OnePlus 2

Cu siguranţă un mare avantaj la acest telefon este preţul raportat la dotările pe care le oferă. Este puţin mai scump decât predecesorul său, dar preţul rămâne în continuare cu mult sub nivelul telefoanelor produse de giganţi precum Samsung, Apple sau HTC.

Dar la preţ, la aproximativ aceeaşi sumă, mai sunt LG G4 sau Meizu MX5, astfel că un punct forte al OnePlus 2 rămâne autonomia bună a bateriei, peste media altora, dar nu spera la mai mult de o zi. Totuşi, dispozitivul vine la pachet cu un cablu USB Type-C, un mare avantaj ţinând cont că reprezintă viitorul în materie de conectori USB, dar în prezent oferta de accesorii este limitată şi ar fi bine să nu uiţi cablul acasă. Altfel, nimeni nu te poate ajuta să-ţi reîncarci telefonul, cum e cazul cu microUSB.

image

OnePlus 2 are un design interesant, capacul fiind grunjos şi poate fi schimbat cu altele pe care le cumperi de pe site-ul companiei. Deşi textura spatelui poate fi un plus, pentru că nu stai cu grija că îl vei zgâria prea uşor sau că laşi amprente, în funcţie de gusturi, s-ar putea ca unii să se gândească inevitabil că cei de la OnePlus fac concurenţă pietrelor abrazive care se ocupă cu netezirea tălpilor. Poate că bambusul este mai potrivit şi mai eco. Totuşi, construcţia este robustă, îţi dă senzaţia că e un telefon care să reziste la cel puţin un an de folosire. Marginea de metal este o idee foarte bună, comparativ cu modelul de anul trecut.

Neadevărul despre OnePlus 2

Dincolo de noul design de pe spate, despre care am stabilit că ţine de fiecare dacă este util sau nu, telefonul se laudă cu un senzor de amprentă foarte bun, mai rapid decât Touch ID de pe iPhone 6, dar despre care am descoperit că nu funcţionează de fiecare dată aşa cum ar trebui. Acest lucru ar putea fi cauzat de software-ul creat de compania chineză, pe sistemul Android Lollipop nefiind încă suport pentru opţiunea respectivă, ori pur şi simplu a fost un telefon cu un senzor defect.

image

Menţionez că am ajuns să testez senzorul şi pe alt telefon şi problemele pe care le-am întâlnit pe al meu nu s-au manifestat şi pe acela. Se poate să fie o problemă a primelor modele produse de companie sau pur şi simplu să se rezolve printr-o actualizare software.

Camera foto are prea puţine îmbunătăţiri software care să o facă bună, faţă de cea de pe Android obişnuit, dar cel mai mare minus este că focalizează şi face pozele cu întârziere. Este o întârziere care poate deveni destul de enervantă. De asemenea, ecranul LCD nu va putea să redea culorile sau nivelurile de luminozitate minime sau maxime pe care S-AMOLED de pe Samsung le reuşeşte.

image

Flagship killer, un pic cam mult pentru OnePlus 2?

Compania OnePlus se laudă că succesorul primului model de succes aduce exact îmbunătăţirile pe care posesorii OnePlus One şi le doreau. Într-o bună parte, acest lucru este adevărat. Problema apare când vezi că unele dotări tehnice pe care OnePlus 2 mizează nu sunt atât de bune pe cât s-ar specula, iar per total este un pachet încă ieftin, dar departe de a fi un flagship killer pentru 2015, darămite pentru 2016 (prea mult marketing!).

image

În perioada în care m-am bucurat de OnePlus 2, senzorul de proximitate s-a dovedit o problemă destul de mare în a purta o conversaţie cap-coadă sau, în unele cazuri, de a răspunde măcar la telefon. Dat fiind că senzorul nu dezactiva ecranul la momentul potrivit, am ajuns să activez, din greşeală, tot felul de alarme şi de alte funcţii în timpul unei convorbiri. Au fost atât de multe câte n-am accesat pe toată perioada testării.

Totuşi, merită menţionat că un un coleg de-al meu nu a întâmpinat aceste probleme cu senzorul de proximitate sau cu cel de amprentă testând un model asemănător, după cum am spus şi la minusuri. Un avantaj cert este că cei de la OnePlus nu încarcă telefonul cu aplicaţii fără număr (n.red.: bloatware), cum o fac cei de la Samsung, de exemplu.

image

Este, per total, tipul acela de telefon care nu depăşeşte încă un iPhone sau unul dintre noile telefoane Samsung, dar le face o concurenţă serioasă mai ales prin dotări şi prin preţ. Cea mai bună variantă este să cumperi un OnePlus 2 de 64GB. Primeşti o memorie RAM rapidă (ca cea de pe Galaxy S6 sau Note 5) şi suficient spaţiu de stocare.

Nu îţi poţi cumpăra însă un OnePlus 2 pentru camera foto, pentru sistemul de operare (este doar Android stock, uşor modificat) sau pentru multitudinea de capace ale bateriei pe care le poţi cumpăra de pe site-ul companiei. Nici pentru USB de tip C nu ţi-l cumperi, că n-ai accesorii sau cabluri din plin pentru el. Dar îl cumperi ca pe un telefon cu altceva, ceva în plus şi care îşi face treaba de a fi un smartphone bun.

De ce vei iubi OnePlus 2

Pe lângă autonomia bună, OnePlus 2 are un sistem de operare destul de flexibil şi deloc încărcat de aplicaţii inutile, comparând cu un smartphone Nexus sau cu unul de la marile companii. Partea mea preferată a fost personalizarea pe care o poţi face.

Butonul care îţi reglează notificările poate fi folosit în trei moduri: primul este cel care permite toate notificările, al doilea doar pe cele prioritare, în vreme ce al treilea lasă activă doar alarma de dimineaţă, ferindu-te de vreun bezmetic care se trezeşte în miez de noapte să te întrebe care mai e viaţa ta, ce-ţi mai face pisica, etc.

image

Poţi personaliza telefonul şi prin lansarea unor funcţii cu ajutorul unor gesturi prestabilite, cum ar fi că poţi desena “C” pe ecran ca să intri automat în camera foto. De asemenea, poţi alege butoane virtuale pe ecran sau pe cele capacitive de la bază care, la rândul lor, pot îndeplini mai multe funcţii, depinzând de numărul de atingeri per buton.

De ce vei urî OnePlus 2

Am menţionat mai sus cât de enervant este senzorul de proximitate? Probabil, însă nu consider că suficient, aşa că repet: senzorul de proximitate, şi, uneori, cel de amprentă, se pot dovedi o adevărată pacoste.

image

Un alt inconvenient este sistemul de achiziţie printr-o invitaţie. Din nefericire, sunt magazine care au reuşit să obţină telefonul şi îl listează în oferta lor. Preţul încă este foarte bun pentru ceea ce oferă.

Ce rămâne după OnePlus 2

Dincolo de punctele forte şi cele slabe, despre succesorul lui OnePlus One se poate spune că este un telefon bun, rezistent şi cu un sistem de operare... flexibil, dacă nu bun pe de-a-ntregul, care îşi face în principiu treaba. Şi aşa cum după OnePlus One rămâne OnePlus 2 cel îmbunătăţit, rămâne de văzut şi dacă compania chineză ridică ştacheta şi mai mult anul viitor. Al doilea model e mai bun decât primul, dar de-abia acum vor trebui să ne reimpresioneze.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite