REVIEW Lenovo Moto G5 - Aproape bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca o parafrază din Florin Chilian (da, ajunge citat într-un review), aş putea descrie Moto G5 aşa: două întâmplări ciudate (semnal şi baterie) şi-o minune (funcţionează bine cu orice aplicaţie).

Prima impresie pe care o ai când vezi Moto G5 de-aproape e că, dacă ştergi numele şi logo-ul companiei, arată ca un smartphone no name. Ergonomia e decentă, se simte cumva robust, deşi e relativ uşor, la circa 145g, şi ecranul de 5 inci full HD e în regulă, deşi n-o să îl lauzi vreodată prea mult. Ecranul e mic în raport cu carcasa, mai mic decât la majoritatea dispozitivelor lansate în 2017, dar cumva de înţeles, că nu este un telefon high-end, ci doar un mid-range care să popularizeze brandul.

Are baterie de 2.800 mAh detaşabilă (te duce vreo patru-şase ore de folosire intensă şi 10-12 ore de folosire medie), pentru cazurile când nu ştii dacă să-i cumperi un smartphone nou bunicii sau să îi iei doar o baterie nouă. Glumesc, e o chestie mişto faza cu bateria şi o iau ca pe un avantaj. Apoi, energia din ea alimentează un procesor octa-core Snapdragon 430, tactat la 1,4Ghz, care vine cu 2 sau 3GB de memorie RAM şi 16 sau 32GB spaţiu de stocare. Am testat primul model şi nu mi-ar părea rău decât de spaţiul mai generos pentru poze.

Vine însă cu sistemul de operare Android 7 Nougat, care ocupă aproape 6GB, aşa că după ce am instalat vreo 20 de aplicaţii rămăsesem cu circa 3GB liberi. Desigur poţi să-i pui un card de memorie suplimentar, fără să fii nevoit să renunţi la al doilea SIM.

image

Nu-i găsesc nimic de reproşat ca smartphone: aplicaţiile uzuale, cum ar fi cea de mail, Facebook, Messenger, Instagram le foloseşti fără probleme şi am avut o surpriză plăcută cu jocuri precum Asphalt 8: Airborne sau Modern Combat. Merg bine. Ca sunet, se aude tare şi clar în convorbiri, iar sunetul pe speaker e OK. Cu căşti Bluetooth chiar m-a impresionat.

Pe partea de aplicaţii, un lucru care m-a surprins e că deşi preinstalate găseşti foarte puţine, chiar şi pe acelea le poţi dezactiva dacă vrei. Am testat pe Google Play şi pe alte încă câteva de bază. Eşti administrator pe smartphone-ul tău şi asta e extraordinar într-o lume cu tot felul de limitări (Apple, Huawei, Samsung, care blochează unele produse software).

Mi-au plăcut Moto Actions: activare lanternă, pornire cameră, trecere pe silent prin întoarcere cu faţa în jos etc., prin mişcări ale încheieturii mâinii, din poignet, cum se zice popular. Nu sunt însă noutăţi pentru lumea telefoanelor, dar pot deveni utile, după ce te obişnuieşti cu ele.

Camera principală are 13 megapixeli cu f/2 şi mă aşteptam la fotografii mai reuşite, ţinând cont de diafragmă. E bună la lumina zilei, focalizează rapid şi imaginile au un colorit plăcut, dar în lumină scăzută rezultatele sunt nesatisfăcătoare. Apoi, mi-am adus aminte de preţ şi nu m-am mai mirat, deşi hardware ar fi. Din meniul foto e interesantă funcţia Auto HDR. E ca opţiunea de bliţ auto, se activează doar în anumite condiţii. Totuşi rezultatele nu te vor da însă pe spate.Camera pentru selfie are 5MP cu f/2.2 şi îţi faci treaba cu ea, dar nimic mai mult.

image
image
image

Senzorul de amprentă, pe faţă, e comun cu butonul all in one. Şi merge foarte bine, deblocarea e mai precisă ca la Motorola Moto Z, în mod cert. Totuşi, că ziceam de buton, nu e obligatoriu să-l foloseşti pentru Home, Back şi App Switcher. Ai şi butoane digitale. Nativ acestea apar la baza ecranului, dar mie mi se pare mai comod din buton, mai ales că obţii câţiva milimetri în plus de ecran.

Problema de care ziceam la început a fost cu o cartelă DigiMobil. După apeluri efectuate fără probleme şi navigare pe internet, semnalul GSM a dispărut complet. Am restartat, am scos cartela, am reintrodus-o, nicio schimbare. Am mutat cartela pe celălalt slot SIM. Nimic. Am crezut că s-a stricat cartela, am introdus-o în smartphone-ul personal şi a funcţionat fără probleme. Am băgat şi o cartelă Orange şi totul a mers bine, dar eroarea te pune pe gânduri.

În după-amiază aceleiaşi zile am lăsat G5 l-a încărcat în casă şi am ieşit afară. M-am întors după circa 30 de minute şi pe ecran apărea un mesaj că dispozitivul se va încărca în aproximativ 7 ore. Bateria era la 20%. L-am luat, l-am trecut în mod economic şi am plecat cu el aşa.

Dacă fac abstracţie de de cele două întâmplări ciudate, pot să spun că în ansamblu m-a surprins plăcut. Autonomia nu e spectaculoasă, dar e un smartphone entry-level pentru utilizatori nepretenţioşi, care să facă un upgrade sau să debuteze în lumea telefoanelor inteligente. Costă aproximativ 1.000 de lei şi poate fi excelent pentru un elev.

image
image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite