Psihologul care se visează oracol: prevede sfârşitul Facebook şi depresia globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poate eşti unul dintre oamenii care se tem că dispare Facebook. Poate eşti omul care vrea asta. Pentru ambele categorii, un psiholog s-a gândit să prevadă stările prin care vei trece. Deşi se voia o analiză serioasă şi de luat în seamă, a ieşit cel mult un comunicat de presă amuzant şi redundant.

Bine, poate am exagerat în rândurile de mai sus. Comunicatul de presă remis “Adevărul” nu este redundant, că altfel n-ar fi fost publicat acest articol. Este bun drept studiu de caz sau de aşa nu. Psihologul Iuliana Fűlaş menţionează că atunci când nu vom mai avea Facebook, vom trece prin patru etape: negare, furie, depresie şi acceptare şi vom realiza că totul a fost doar o iluzie. Tot demersul psihologului Fűlaş sună foarte bine, numai că începe fix de la o premisă greşită, ca orice studiu serios şi de luat în seamă (sic!).

Psihologul citează un studiu al Universităţii Princeton, conform căruia până în 2017 Facebook dispare, noi abandonând reţeaua socială pentru ceva mai bun sau pentru nimic şi vom umbla bezmetici pe străzi, fără scop şi selfie în viaţa noastră. Fűlaş susţine că prognoza cercetătorilor americani se bazează pe măsurarea comparativă a “nivelului de trai” al celorlalte reţele sociale foarte populare la vremea respectivă, şi anume MySpace sau Bebo. Reţelei Facebook i-au trebuit 11 ani de evoluţie, dar întreg fenomenul social se poate prăbuşi în maximum doi ani de la atingerea apogeului.

Este interesant că psihologul menţionează acest studiu, deoarece în urmă cu aproape doi ani scriam despre el. Întâi era prezentată concluzia acestui studiu: Facebook dispare, este o reţea mare şi moare. Apoi, Facebook s-a gândit să le răspundă celor doi cercetători, pe numele lor John Cannarella şi Joshua Spechler. „Folosind aceeaşi metodologie la care se face referire în lucrare, am încercat să aflăm mai multe despre această «Universitate Princeton» şi (…) acest trend arată că Princeton îşi va înjumătăţi până în 2018 numărul de studenţi şi până în 2021 va rămâne fără aceştia. Bazându-ne pe această analiză ştiinţifică serioasă, generaţiile viitoare îşi vor putea doar imagina această instituţie“, au arătat Mike Develin, Lada Adamic şi Sean Taylor.

Ce spune psihologul despre momentul în care Facebook dispare

Textul de mai jos este preluat din comunicatul de presă, dar este editat, deoarece mult text n-ar ajuta cu nimic. În plus, am arătat deja că studiul pe care psihologul Iuliana Fűlaş îşi bazează argumentarea este cel puţin stupid şi de evitat. A fost doar o lucrare de facultate şi Facebook nu s-a speriat cât să îşi strângă bagajele şi să plece acasă. Iată, deci, etapele care vor duce la pieire socială!

Prima fază pe care o vom experimenta cei mai mulţi dintre noi, atunci când Facebook va înceta să mai existe, va fi cea a negării, iar această etapă vine ca răspuns la o suferinţă severă. “Sunt persoane care au nevoie de zile, săptămâni, ba chiar luni pentru a accepta şi a depăşi un anumit şoc, fie el şi despărţirea de o platformă online căreia i-am oferit foarte multă atenţie, nu ca individualităţi, ci la nivel de mase foarte largi de oameni”, susţine psihologul.

A doua fază prin care vom trece este starea de furie. “Vom fi furioşi şi agresivi. În primă instanţă, vom începe să fim furioşi pe obiecte, pe reţeaua Facebook, iar furia noastră va translata către persoane, pe Mark Zuckerberg: Să-l dăm în judecată pe Mark, el e de vină, el ne-a făcut asta! – va fi o reacţie generalizată”, consideră psihologul Iuliana Fűlaş.

În a treia fază vom experimenta depresia şi vom fi invadaţi de tristeţe, vom crede că viaţa nu mai are sens, nu vom mai fi interesaţi de nimic. “În a treia etapă vom conştientiza că nu mai este nimic de făcut şi că am pierdut pentru totdeauna contul de Facebook, că suntem singuri, că reţeaua online ne-a izolat social, că totul a fost doar o iluzie. Este perioada cea mai grea, când poate apărea chiar şi consumul de droguri sau alcool, ca o încercare de a depăşi depresia şi insecuritatea personală”, declară Fűlaş.

A patra etapă este acceptarea, care se face gradual, perioadă în care începem să ne organizăm. “Dezvoltăm comportamente compensatorii, unele pe care poate nu le-am experimentat de multă vreme: învăţăm să fim vii citind o carte, pictând un tablou, făcând plimbări în aer liber sau sport etc. Învăţăm să fim prezenţi în viaţa noastră. Reîncepem sa ne întâlnim cu prietenii, învăţăm să coexistăm”, conchide psihologul.

Buna imagine de pe Facebook a expertului

Dacă textul acesta s-ar lua în serios, ar fi cel mult publicat pe un blog. Chiar psihologul are blogul psiholog1constanta pe care s-ar preta publicat. Altfel, a fost preluat deja de „Ziarul Financiar” şi probabil că va mai fi preluat de alte câteva publicaţii. Facebook, pe de altă parte, nu va dispărea atât de curând şi noi nu vom experimenta acest stări general valabile în viaţă. Vom fi la fel de narcisişti, egoişti şi autosuficienţi pe Instagram, Snapchat, Twitter sau câte alte reţele or mai exista şi vor fi create în viitor.

Am ţinut însă să arunc o privire pe profilul de Facebook al psihologului. Am descoperit că nu îşi gestionează prea bine conţinutul de pe Timeline şi că îi plac paginile Sorin Ovidiu Vântu, Ortodoxia Tinerilor sau Efemeride. Pentru cine nu s-a trezit azi pe Internet şi pe Facebook, ultimele două sunt un fel de cancer al online-ului de care cel mai bine te ţii la distanţă şi nu le dai crezare. Altfel, Iuliana Fűlaş este abonată şi la Adevarul Constanta.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite