Prima ţară care închide radiourile FM. Cu ce vor fi înlocuite şi de ce nu ar trebui să ne îngrijoreze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radiourile FM vor dispărea din Norvegia
Radiourile FM vor dispărea din Norvegia

Norvegia va deveni prima ţară din lume care va renunţa la posturile de radio FM începând din anul 2017, în cadrul unui proces care vizează finalizarea tranziţiei către radioul digital.

Ministerul Culturii din Norvegia a anunţat săptămâna trecută că renunţarea la posturile radiofonice FM va începe pe plan naţional în 2017, în cadrul unui proces ce va permite acestei ţări să îşi finalizeze tranziţia către radioul digital, scrie Mediafax.

Standardul DAB este utilizat deja de 22 de posturi naţionale din Norvegia, în condiţiile în care standardul FM este folosit doar de cinci posturi naţionale. Potrivit unui studiu realizat de TNS Gallup, 56% dintre norvegieni ascultă în fiecare zi programe emise de posturi radio digitale.

În contextul în care Norvegia va deveni prima ţară care va renunţa la standardul FM, şi alte ţări din lume, în special din Europa şi Asia de Sud-Est, se află în plin proces de tranziţie către implementarea standardului DAB.

Câtă lume mai ascultă radio FM

Modulaţia în frecvenţă, sau FM, este un sistem de transmisie radio, patentat în 1933, în care unda purtătoare este modulată astfel încât frecvenţa sa variază în funcţie de semnalul audio transmis. După aproape un secol de utilizare, zilele acestui standard radiofonic par a fi numărate.

Potrivit unui studiu realizat în 2012 de Pew Research Center, deşi peste 90% dintre americani continuă să asculte posturile de radio AM şi FM, cel puţin o dată pe săptămână, tot mai mulţi ascultători din această ţară aleg în fiecare an să renunţe la radioul analog în favoarea posturilor cu transmisie exclusiv online.

Radioul digital reprezintă cea mai spectaculoasă îmbunătăţire de la introducerea standardului FM pentru radiodifuziune, în urmă cu 50 de ani. HD Radio, DAB şi DRM sunt principalele trei tipuri de transmisiuni digitale folosite în prezent.

Care este diferenţa dintre FM şi DAB?

Trecerea de la FM la tehnologie digitală nu înseamnă că radio-ul va muri sau nu va mai putea fi ascultat cu dispozitivele obişnuite, ci doar pe internet. Nu, trecerea de la FM e ca trecerea de la televiziunea analog, care se baza pe cablul obişnuit primit în televizor, la televiziunea digitală, care se bazează pe liste predefinite şi un box, pe care îl primiţi de la furnizorul de cablu.

Cu DAB nu mai trebuie să vă amintiţi frecvenţa unui post (deşi nici acum nu mai trebuie să faceţi asta, datorită noilor dispozitive), ci totul va fi pe o listă predefinită, de obicei alfabetică.

DAB foloseşte o modalitate de compresie a melodiilor asemănătoare cu formatul MP3. Există critici ai formatului digital, pentru că există o calitate mai slabă a unor melodii, dacă staţia radio foloseşte o lungime de bandă redusă.

Radio compatibil cu formatul DAB

image

De asemenea, radio-ul digital oferă o posibilitate mai mare pentru posturile radio. Astfel, pe frecvenţele DAB pot intra mai multe radio-uri, faţă de frecvenţele tradiţionale, destul de limitate.

Unul dintre avantajele radio-ului digital, în funcţie de dispozitivul pe care-l aveţi, e că veţi putea să puneţi pauză şi să reluaţi de unde ascultaţi sau să înregistraţi emisiuni atunci când nu sunteţi în zonă. Acest lucru poate fi făcut acum şi la televizor, datorită televiziunii digitale.

De exemplu, în Marea Britanie radioul DAB are o calitate foarte slabă. Potrivit TechRadar, DAB e stricat şi trebuie reparat, nu înlocuit cu streaming-ul pe internet. Majoritatea radio-urilor digitale din Marea Britanie folosesc o calitate de 64 de kbps mono, pe un standard de compresie mp2. Calitatea sunetului variază acolo între 128 şi 192 de kbps. În Marea Britanie, BBC emite pe DAB din 1995, iar FM nu a dispărut. În timp, guvernele vor anunţa o trecere de la FM la DAB, pentru extinderea numărului de radio-uri disponibile.

Există un viitor în radio-ul digital?

Cu toate că trecerea către digital e trendul obişnuit, nu toată lumea crede în acest lucru. Potrivit "The Guardian", care a analizat trecerea către digital în Marea Britanie, trecerea de la FM e mult efort pentru un câştig minim, deoarece oamenii nu vor mai multe posturi radio, pentru că ascultă oricum un număr limitat. De asemenea, sunetul nu are o calitate excepţională, ceea ce înseamnă de fapt un downgrade la o tehnologie mai slabă.

Dacă despre DAB nu există perspective atât de optimiste, unii analişti din străinătate vorbesc de dispariţie posturilor FM. 50% din posturile AM/FM se vor închide până în 2024, a declarat Gordon Borrell. Cu toate acestea, odată cu transformarea maşinilor şi conectarea lor la internet, radio-ul din stream-ul de internet ar putea să facă posturile tradiţionale să dispară, odată ce şoferii vor avea acces la toate radio-urile din lume şi la aplicaţii construite pe gusturile lor.

Borrell a menţionat că afirmaţia lui are nuanţe, astfel postul ar putea dispărea, pentru că nu va mai fi nevoie de o licenţă, internetul liberalizând piaţa. De asemenea, serviciile de streaming de tip Deezer sau Zonga vor oferi o bibliotecă de melodii favorite şi sugestii, fără reclame, care atentează deja la puterea radio-ului.

Avantajului radio-ului FM e că e practic gratuit, spre deosebire de serviciile de streaming de pe internet. Cu toate acestea, datele serviciului de streaming Pandora din 2012 arată că 23% din ascultătorii cu vârsta între 13 şi 35 de ani au ascultat muzică exclusiv pe internet.

Trecutul versus viitorul

Aşadar, lupta nu este între radio-ul FM şi cel digital, ci între radio şi streaming. Radio-ul FM, ca şi becurile incandescente, este o tehnologie foarte veche, încă folosită pe scară largă. A fost inventat în 1933 de Edwin Armstrong, ca un experiment care să îmbunătăţească radio-ul AM.

Tehnologia FM a fost realizată pentru a elimina interferenţele şi energia statică. După al Doilea Război Mondial, radioul FM a fost introdus şi în Europa. Ca şi după introducerea internetului, radioul a fost considerat un killer al melodiilor, pentru că le va difuza fără bani publicului, iar artiştii vor pierde. Evident, industria muzicală a avut un profit scăzut atunci când a fost introdus radioul pe scară largă.

În schimb, streaming-ul e o tehnologie relativ nouă. Radio-ul pe internet a avut perioada sa de pionierat după 1990. În 1993, Carl Malamud a lansat "Internet Talk Radio", interviuri pe internet cu un expert în calculatoare. Primul concert transmis prin internet a avut loc pe 24 iunie 1993.

În noiembrie 1994, avea loc primul eveniment major pe internet radio - concertul Rolling Stones a fost transmis în toată lumea şi toţi cei cu internet l-au putut asculta.

Cum lucrurile se mişcă mai încet în Europa, în 1996 Virgin Radio a fost primul radio care transmitea pe internet, 24 de ore pe zi. Astăzi, 27% din veniturile industriei muzicale din Statele Unite vin din streaming pe internet, pe radio-uri dedicate sau pe servicii ca iTunes, Pandora, Netflix sau Spotify. 

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite