VIDEO Putin, confruntat de o rusoaică la conferinţa-maraton: „Răspundeţi clar! Trupele ruse au fost sau se află în Donbass?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a susţinut, joi, o conferinţă-maraton în care a primit peste 3 milioane de întrebări de la cetăţeni ruşi. Liderul de la Kremlin a refuzat, însă, întrebări din străinătate. Aceasta a fost a 13-a sesiune a „liniei directe cu Vladimir Putin”, programul fiind difuzat în direct de câte trei posturi de televiziune şi de radio.

Kremlinul a anunţat, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, că Putin nu răspunde, anul acesta, niciunei întrebări din străinătate. Peskov a refuzat, totodată, să spună dacă Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia anul trecut, participă la eveniment.

Potrivit portalului Sputnik, personalităţi publice şi politice au fost invitate în studioul din Moscova, la conferinţă, în cadrul căreia cel mai puternic om din Rusia răspunde unor întrebări care-i vor fi adresate, prin legături directe, din întreaga ţară.

Conferinţa, care are loc la Gostini Dvor, lângă Kremlin, este difuzată în direct de posturile de televiziune Pervîi Kanal, Rossia 1, Rossia 24 şi posturile de radio Maiak, Vesti FM şi Radio Rossia, precizează agenţia rusă de stat Tass. De asemenea, studiouri mobile au fost organizate în diverse localităţi din ţară, pentru a le oferi ruşilor ocazia să i se adreseze în mod direct liderului lor.

Principalele întrebări ale cetăţenilor ruşi şi răspunsurile lui Vladimir Putin, de la conferinţa-maraton de la Gostini Dvor, de lângă Kremlin:

UPDATE 16:00

Conferinţa s-a încheiat. Aceasta a fost cea de-a 13-a ediţie a acestui format.

UPDATE 15:58

Întrebare: Veţi invita vreun oficial străin într-o saună rusească, deoarece o discuţie într-un astfel de format ar fi mai eficientă?

Putin: „Poate că da. L-am invitat odată pe Schroder într-o saună şi atunci aceasta a luat foc”.

Întrebare: Aţi dori să deveniţi secretar general al ONU?

Putin: „Nu”

UPDATE 15:46

Preşedintele unei asociaţii de transportatori pe bacuri se plânge că şoferii care trebuie să plece în Rusia sunt nevoiţi să petreacă şi două săptămâni în mijloacele lor de transport la coadă la bac şi că este imposibil să se plece pe uscat în Rusia din cauza atitudinii Ucrainei faţă de statutul actual al regiunii.

Putin i-a promis că va mări numărul bacurilor care fac legătura cu peninsula şi că va avea grijă să fie introduse bilete electronice pentru călători şi transportatori şi că va ajuta autorităţile locale să remedieze problema.

UPDATE 15:40

O studentă din Crimeea se plânge că preţurile biletelor spre şi dinspre peninsulă sunt prea mari şi că acest lucru se va răsfânge asupra fluxului de turişti în regiune.

Putin i-a răspuns că mai multe companii aeriene din Rusia îşi vor mări numărul curselor spre peninsulă şi că va lua măsuri ca preţul biletelor să fie redus. Acesta a mai declarat că infrastructura aeroporturilor din peninsulă este una veche şi că nu s-a făcut nimic din perioada sovietică în aceast sens.

UPDATE 15:29

Întrebare: „Este adevărat că Rusia vrea să renunţe la importul de medicamente? Mai ales dat fiind că mai multe persoane au murit după transplantul de organe din cauza medicamentelor noastre ruseşti”

Putin: „Nu este adevărat că intenţionăm să renunţăm la importul de medicamente. Trebuie totuşi să ne dezvoltăm propria industrie farmaceutică. Cazurile despre care spuneţi cu siguranţă sunt investigate. Constat totuşi că există o creştere a preţului la medicamente”.

UPDATE 15:23

Putin: „Ucrainenii au dat puterea în mâinile străinilor prin desemnarea, spre exemplu, a unui străin în funcţia de ministru al Finanţelor, de parcă în Ucraina nu mai există oameni pregătiţi”.

UPDATE 15:15

În timpul conferinţei lui Putin, vin un şir de mesaje video în care unii cântă, alţii fac flotări. Un cetăţean i-a cerut preşedintelui rus să-i spună prieteniei sale să accepte cererea în căsătorie.

UPDATE 15:10

În trei ore de transmisiune în direct au parvenit peste 3 milioane de adresări. Organizatorii evenimentului au precizat că această cifră ar fi un record.

UPDATE 15:03

Despre navele de tip „Mistral”: „Pe noi nu ne afectează prea tare faptul că Franţa nu ne livrează aceste nave, după cum prevede contractul. Oricum, francezii sunt persoane responsabile şi ne vor întoarce banii. Noi am încheiat aceste contracte mai degrabă pentru a-i susţine pe partenerii noştri francezi”.

UPDATE 14:55

Întrebare: „De ce sunt imediat înlăturate florile, icoanele şi drapelele Rusiei de la locul asasinării lui Nemţov şi nu se permite instalarea unei plăci memoriale?”

Putin: „Aceasta ţine de decizia autorităţilor locale şi regionale. O astfel de decizie trebuie luată de către autorităţile din Moscova. Voi vorbi neapărat cu primarul Moscovei ca acest lucru să nu se întâmple. Din câte ştiu eu, plăcile memoriale se pun după zece ani de la moartea persoanei”.

UPDATE 14:40

„Există mulţi ruşi care luptă în cadrul ISIS (Statul Islamic) şi în cadrul altor organizaţii teroriste. Este Rusia suficient de pregătită ca să facă faţă unei astfel de organizaţii şi să prevină extinderea unor astfel de reţele pe teritoriul său?” întreabă un student.

Vladimir Putin: „Din ISIS fac parte foarte mulţi foşti ofiţeri ai armatei irakiene. Acest lucru se vede şi din modul destul de eficient în care aceştia luptă, deoarece ei sunt profesionişti. Serviciile noastre secrete întreprind suficiente măsuri pentru a combate aceste lucruri”.

UPDATE 14:35

„Scopul nostru este ca, până în anul 2020, 70% din tehnica din cadrul forţelor armate să fie de nouă generaţie pentru ca armata să fie dotată corespunzător şi să există suficientă tehnică de luptă pentru cei care lucrează în cadrul armatei.” Răspunsul lui Putin vine după ce un militar l-a întrebat dacă va exista suficientă tehnică nouă de luptă, precum cea care este prezentată la parada de 9 mai, pentru viitorii militari care vor să lucreze în cadrul armatei.

UPDATE 14:30

Un veteran îl întreabă pe Vladimir Putin dacă Rusia are aliaţi în prezent. Liderul rus a declarat că trebuie luate în seamă ameninţările din ziua de astăzi, cum ar fi terorismul, xenofobia, naţionalismul şi că Rusia are mulţi aliaţi în acest sens. „Există un şir de republici din fostul spaţiu sovietic care sunt alături de Rusia. Oricum, noi nu ne propunem să luptăm cu nimeni, însă luăm măsuri de protecţie în cazul acestui scenariu”.

Referindu-se la „duşmanii Rusiei”, liderul de la Kremlin a spus că „noi nu considerăm nici o ţară drept duşmanul nostru. Duşmanii noştri sunt terorismul, xenofobia, naţionalismul şi altele de acest gen. [...] Este alegerea fiecărui lider sau a fiecărei ţări dacă vrea să participe la parada de 9 mai. Totuşi, există un şir de ţări cărora Statele Unite ale Americii le zic că nu pot participa, iar acestea se supun. Oricum, este problema lor dacă vor să comemoreze memoria celor care au învins fascismul. La urma urmei, aceasta este victoria noastră şi sărbătoarea noastră. Dacă vor să participe - o pot face, dacă nu - este alegerea lor”.

UPDATE 14:22

Fiind întrebat în ce condiţii pot fi restabilite relaţiile cu Occidentul şi ce măsuri întreprinde statul „pentru a combate patriotismul xenofob de la noi din ţară”, Vladimir Putin a răspuns: 

Nu avem patriotism xenofob în ţară. Suntem o ţară multietnică. Relaţiile cu Occidentul nu noi le-am stricat. Occidentul trebuie să respecte Rusia şi interesele ei. Rusia nu poate avea relaţii cu cei care caută vasali şi nu parteneri. Noi întotdeauna am fost deschişi pentru colaborare. Noi ne-am deschis în anii '90 şi am fost trataţi necorespunzător. Vedeţi cazul lui Elţin când şi-a exprimat poziţia referitor la Iugoslavia. Imediat i-au sărit în cap şi l-au făcut cu ou şi cu oţet. Suntem deschişi spre colaborare şi în prezent, însă nu vedem acelaşi lucru şi din partea cealaltă. Ei ne-au impus sancţiuni, însă degeaba, deoarece acestea nu au cine ştie ce efect. Este inutil să pui presiune pe Rusia prin astfel de metode. Nu se încearcă măcar să se găsească o soluţie de compromis în raport cu Rusia”.

„Nu poţi pune pe acelaşi cântar nazismul şi stalinismul”, a adăugat liderul de la Kremlin.

UPDATE 14:18
Liderul de la Kremlin a declarat că toate persoanele care au avut de suferit în urma incendiilor din Siberia vor avea parte de ajutor din partea statului. Acestea vor primi despăgubiri atât pentru bunurile pierdute, cât şi pentru persoanele apropiate care şi-au pierdut viaţa în timpul incendiilor. El a adăugat că până pe data de 1 septembrie a acestui an toate locuinţele şi toată infrastructura va fi reconstruită.

UPDATE 14:10

„Răspundeţi odată clar: dacă trupele ruse au fost sau se află în Donbass”, l-a întrebat cu vehemenţă un cetăţean rus. „Trupele ruse nu sunt şi nu au fost niciodată prezente în estul Ucrainei”, a răspuns ferm Vladimir Putin.

„Ucraina este un stat suveran şi independent, iar asupra acestui lucru trebuie să se raporteze cu respect. Rusia nu se implică în treburile interne ale statelor independente din jurul ei şi nu intenţionăm să renaştem vreun imperiu.”  

Nu avem niciun fel de ambiţii imperialiste!

„Este nevoie de restabilirea relaţiilor economice între Kiev şi Donbass. Dat fiind că, practic, toată Ucraina depinde de cărbunele din Donbass, mi se pare o prostie ca aceste resurse să fie importate deja din Africa şi din Australia”, a adăugat preşedintele rus.

UPDATE 14:02

Referitor la moartea opozantului Boris Nemţov, Vladimir Putin a spus: „Deşi nu am avut relaţii prea bune, cred că asasinarea lui este un gest josnic. Referitor la anchetă, aţi văzut că în mai puţin de două zile au fost descoperite persoanele responsabile şi au fost arestate. Diferite structuri au ajuns la aceeaşi pistă în cazul omorului şi la aceleaşi persoane. Cu siguranţă există persoane care au comandat acest omor, iar în prezent se lucrează asupra identificării acestora”.

UPDATE 13:52

Liderul de la Kremlin a declarat că Rusia este cointeresată ca Ucraina să depăşească criza economică în care se află şi că în acest sens continuă să furnizere gaze Kievului „la un preţ redus”. Totodată, Moscova a oferit un credit mult mai avantajos Ucrainei decât ajutorul financiar pe care l-a oferit Occidentul.

El a adăugat faptul că Rusia va continua să depună eforturi pentru refacerea relaţiilor cu Ucraina. „În prezent, Rusia nu aşteaptă altceva de la autorităţile de la Kiev decât un singur lucur: ataşamentul faţă de noi, ca faţă de un partener egal pe toate planurile, şi respectarea drepturilor vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina. Evident, totodată se vrea respectarea acordului de la Minsk.”

UPDATE 13:41

Putin a fost întrebat dacă este adevărat că la întâlnirile de la Minsk Poroşenko i-ar fi spus să-şi ia Donbassul că el nu are nevoie de el. El a negat acest lucru, însă şi-a exprimat regretul că acordul de la Minsk nu este respectat şi că asupra regiunii este impusă o blocadă. Putin a acuzat autorităţile de la Kiev de faptul că nu vor să le plătească pensiile pensionarilor din Donbass, aceasta în condiţiile în care legea îi obligă.

Putin spune că Poroşenko a avut şansa să nu reînnoiască acţiunile militare în estul ţării, însă a ratat-o. Iar rezultatul este unul destul de tragic, ”după cum se vede”. Liderul de la Kremlin spune că, în prezent, singura soluţie a problemelor din estul Ucrainei este respectarea Acordului de la Minsk.

Preşedintele rus spune că nu face diferenţă între ucraineni şi ruşi, deoarece aceştia „reprezintă un singur popor”.

UPDATE 13:15

Vladimir Putin a confirmat faptul că Rusia şi-a înnoit livrările de sisteme de lansarea a rachetelor S-300 către Iran, deoarece sancţiunile ONU asupra Iranului nu prevăd interzicerea livrării acestui tip de arme, iar Rusia trebuie să-şi răscumpere investiţiile de producţie a acestor rachete, în special dată fiind situaţia economică actuală pe care o are ţara. Liderul de la Kremlin a declarat că Rusia nu este cel mai mare furnizor de armament în Orientul Mijlociu, SUA livrând mult mai multe arme decât Rusia. El a mai adăugat că livrarea acestui tip de armament Iranului nu prezintă un pericol pentru Israel, deoarece sistemele S-300 nu sunt sisteme ofensive, ci defensive.

UPDATE 13:01

Putin a fost întrebat de un fermier, care s-a mutat de peste 20 de ani în Rusia, dacă acesta crede în statisticile pe care le primeşte de la subalterni sau dacă şi-a pus întrebarea dacă aceşti subalterni îi prezintă date false pentru că se tem să-i prezinte situaţia reală, „deoarece realitatea din agricultură este total diferită decât ceea ce prezintă statistica, adică este un gravă”. Liderul de la Kremlin susţine că statisticile sunt adevărate şi prezintă situaţia reală.

UPDATE 12:53

Vladimir Putin vorbeşte despre problemele din agricultura din Rusia. Cetăţenii i se plâng că, deşi Rusia a impus măsuri de răspuns la sancţiunile Occidentului, printre care embargo asupra importului de fructe din mai multe ţări membre ale UE, ruşii continuă să mânânce mere din Polonia, care însă au fost aduse în alt tip de ambalaj şi care sunt de patru ori mai scumpe. 

UPDATE 13:01

Putin a fost întrebat de un fermier, care s-a mutat de peste 20 de ani în Rusia, dacă acesta crede în statisticile pe care le primeşte de la subalterni sau dacă şi-a pus întrebarea dacă aceşti subalterni îi prezintă date false pentru că se tem să-i prezinte situaţia reală, „deoarece realitatea din agricultură este total diferită decât ceea ce prezintă statistica, adică este un gravă”.

Liderul de la Kremlin spune că statisticile sunt adevărate şi prezintă situaţia reală.

UPDATE 12:53

Vladimir Putin vorbeşte despre problemele din agricultura din Rusia în prezent. Cetăţenii i se plâng că, deşi Rusia a impus măsuri  de răspuns la sancţiunile Occidentului, printre care embargou asupra importului de fructe din mai multe ţări membre ale UE, ruşii continuă să mânânce mere din Polonia, care însă au fost aduse în alt tip de ambalaj şi care sunt de patru ori mai scumpe.

UPDATE 12:40

Putin a fost întrebat ce măsuri ia puterea pentru a remedia situaţia din ţară, dat fiind faptul că economia Rusiei este în cădere, iar acest lucru ar putea duce, în final, şi la imposibilitatea de a se apăra ca ţară. Acesta a răspuns, la fel: conducerea „trebuie” să ia un şir de măsuri, pe care le-a enumerat, fără să dea un răspuns concret. Liderul de la Kremlin a făcut însă din nou trimitere la situaţia din SUA şi zona Euro, unde, spune el, „situaţia este mai gravă decât în Rusia”.

UPDATE 12:31

Liderul de la Kremlin susţine că Rusia a depăşit momentul critic al crizei financiare şi menţionează că situaţia este mai bună decât în zona Euro. Fiind întrebat de un cetăţean până când populaţia va trebui să supravieţuiască în loc să trăiască, Putin a răspuns cu un şir de cifre şi un şir de măsuri pe care conducerea ţării trebuie să le ia.

UPDATE 12:25

Putin a confirmat faptul că i-a avertizat pe oamenii de afaceri că, cel mai probabil, sancţiunile Occidentului nu vor fi anulate. „Indiferent de aceste sancţiuni, o corecţie a economiei ţării era necesară, iar acest lucru s-a întâmplat”, a menţionat preşedintele rus. 

Fiind întrebat dacă este posibil ca, din cauza sancţiunilor, Rusia să aibă parte de scenariul Iranului, Putin a declarat că „sunt mari diferenţe între Rusia şi Iran şi că acest lucru nu este posibil”. El a adăugat că aceste sancţiuni trebuie exploatate şi „trebuie să profităm de pe urma lor chiar dacă au şi efecte negative”. 

Potrivit liderului de la Kremlin, economia Rusiei îşi va reveni în aproximativ doi ani. „În linii generale, dinamica economiei este una pozitivă. Deşi ne aşteptam ca volumul producţiei interne să scadă, acest lucru nu s-a întâmplat”. „Rusia a procedat corect introducând măsuri de răspuns împotriva sancţiunilor impuse de Occident”, a completat Vladimir Putin.

UPDATE 12:19

Potrivit lui Putin, preţurile pentru consumatori au crescut, însă au fost indexate şi pensiile. Totodată, au crescut un pic şi salariile. Acesta spune că o cauză de bază este exportul de capital şi situaţia de pe piaţa financiară, despre care zice că, totuşi, „deficitul pe anul trecut a fost de 0,5%, iar pentru anul viitor se aşteaptă un deficit de peste 3%”. 

După ce s-a referit la cifrele economice, Putin a vorbit despre situaţia socială. Potrivit liderului de la Kremlin, sporul demografic în Federaţia Rusă a fost unul pozitiv, crescând numărul naşterilor şi micşorându-se cel al deceselor.

UPDATE 12:11

Vladimir Putin spune că anul trecut produsul intern brut al Rusiei a crescut cu 0,6%, majorându-se şi volumul de extracţie a petrolului. S-au înregistrat progrese şi în agricultură, şi în industrie. Totuşi, Putin se plânge că business-ul mic şi mijlociu a avut de suferit, însă sectorul construcţiilor a cunoscut o înflorire, înregistrând chiar şi un record care nu a fost întrecut încă din perioada sovietică.

UPDATE 12:07

În debutul conferinţei, Vladimir Putin a fost întrebat care sunt rezultatele anului care s-a încheiat. Preşedintele Federaţiei Ruse a răspuns că anul trecut a fost unul cu dificultăţi economice, dar a subliniat printre realizări „alipirea Crimeei” şi „organizarea unei olimpiade reuşite”.

Anul acesta au fost trimise în premieră întrebări foto.  

Cea mai lungă conferinţă susţinută de către Putin, din 2001 şi până în prezent, este cea din 2013, care a durat patru ore şi 47 de minute.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite