Părinţii Internetului, premiaţi de Regina Marii Britanii cu un milion de lire
0Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii i-a decorat pe părinţii Internetului. Astfel, Robert Kahn, Vinton Cerf, Louis Pouzin, Tim Berners-Lee şi Marc Andreesseen au primit Premiul Regina Elisabeta pentru Inginerie, drept recunoaştere faţă de „inovaţiile în inginerie care au fost benefice întregii umanităţi“, potrivit Venture Beat.
Robert Kahn, Vinton Cerf şi Louis Pouzin sunt oamenii care au pus bazele Internetului şi care au scris protocoalele TCP/IP (Protocol de control al transmisiei/Protocol Internet), Marc Andreesseen este omul care a creat primul browser web folosit la nivel global şi fondatorul companiei Netscape Communications Corporation iar Tim Berners-Lee este invenatorul World Wide Web. Cei cinci vor împărţi suma de 1 milion de lire.
„În ultimii 60 de ani am avut privilegiul de a vedea cum dezvoltarea în domeniul tehnic poate exercita un impact profunda asupra vieţilor oamenilor. Sunt încântată să-mi ofer susţinerea pentru acest premiu şi sper că va inspira mulţi oameni de pe glob să dezvolte creaţii care să schimbe vieţi în următorii ani“, a declarat Regina.
Premiul are rolul de atrage atenţia asupra ingineriei şi de a pune accent pe importanţa din ce în ce mai mare a Internetului în domeniul politicii dar şi al afacerilor.
„Percepţiile asupra ingineriei sunt învechite. Oamenii obişnuiesc să asocieze acest domeniu cu industria şi cu infrastructura civilă. Acest punct de vedere este unul limitat şi mulţi oameni tineri şi creativi – în special femei – nu se gândesc la o carieră în inginerie. Acest premiul îi va recunoaşte şi îi va sărbători pe cei mai buni şi va atrage atenţia asupra entuziasmului generat de ingineria modernă“, se arată pe site-ul proiectului.
Premiul a fost anunţat în noiembrie 2011 iar nominalizările s-au făcut începând cu 28 februarie 2012. Câştigătorii au fost selectaţi de o comisie formată din nume cu rezonanţă din domeniul ingineriei. Premiul va fi prezentat oficial în iunie.