Operatorii de telefonie mobilă din România fac front comun împotriva măsurilor anunţate de ministrul Finanţelor, Orlando Teodorovici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orlando Teodorovici FOTO Inquam Photos / George Călin
Orlando Teodorovici FOTO Inquam Photos / George Călin

Schimbările anunţare de Ministrul de Finanţe în cursul zilei de marţi au reverberaţii puternice în mai multe domenii din ţară, nu numai în cazul băncilor şi al Bursei de Valori Bucureşti.

Operatorii de telefonie mobilă vor fi şi ei afectaţi de schimbările fiscale care ar urma să fie implementate în luna ianuarie. Telekom, Orange, Digi Mobil şi Vodafone şi-au unit forţele şi îi reporşează miinistrului Finanţelor lipsa de transparenţă şi absenţa oricărui fel de consultare prealabilă.


Redăm mai jos, integral, comunicatul de presă trimis de Asociaţia Operatorilor Mobili din România:

”Această declaraţie de presă reprezintă poziţia companiilor Orange, Vodafone, Telekom – reunite în Asociaţia Operatorilor Mobili din România (AOMR) – şi a companiilor RCS&RDS şi UPC România precum şi a celor peste 65 de firme reunite in cadrul Asociaţiei pentru Comunicaţii Electronice din România (ACER), referitoare la proiectul Ordonanţei de Urgenţă privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, afişat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice în data de 18 decembrie a.c.

Modificările propuse introduc şi majorează taxe la un nivel pe care îl apreciem excesiv şi blocant pentru dezvoltarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice.

Măsurile contravin cadrului legislativ european şi naţional. Aceste taxe ar trebui să acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de către Autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se alocă.

Adoptate în această formă, propunerile s-ar transforma într-o povară pentru întreaga industrie de telecomunicaţii din România şi pentru toţi utilizatorii de internet fix şi mobil, telefonie fixă şi mobilă şi servicii de televiziune.

Noile măsuri ar urma să se aplice în mai puţin de 2 săptămâni, fără o consultare prealabilă şi fără o analiză de impact la nivelul consumatorilor, operatorilor şi al pieţei, în ansamblu. În plus, acest proiect de ordonanţă de urgenţă ignoră multitudinea de alte taxe şi contribuţii pe care industria le datorează bugetului de stat.

Dacă vor fi aplicate în forma propusă, aceste modificări vor genera un impact negativ major asupra activităţii operatorilor de telecomunicaţii. Întrucât comunicaţiile electronice reprezintă un domeniu de bază al economiei, cu o contribuţie importantă la activitatea celorlalte industrii, considerăm că efectul real al masurilor luate va fi amplificat în cascadă, pe termen scurt, mediu şi lung.

În repetate ocazii, industria a susţinut şi a pledat pentru nevoia de predictibilitate şi continuitate la nivelul politicii fiscale. Sectorul telecom are nevoie de un context stabil şi predictibil pentru a putea continua să investească, să ofere servicii de calitate superioară la preţuri accesibile, să genereze locuri de muncă, să contribuie, prin taxele achitate ca angajator sau ca agent economic, la dezvoltarea economiei.

Investiţiile în telecomunicaţii, încurajate de un cadru favorabil, au propulsat acest sector printre primii 5 contributori la PIB, dar în contextul configurat de aceste propuneri, investiţiile şi dezvoltarea 5G sunt puse sub semnul întrebării.

În consecinţă, solicităm eliminarea din cuprinsul proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a prevederilor referitoare la sectorul telecomunicaţiilor”.

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite