Ocol în jurul legii cu ajutorul tehnologiei. Cum rezistă site-urile pirat
0Decizia PRO TV de a sesiza CNA în privinţa a 42 de site-uri care oferă filme şi seriale gratuit, fără respectarea drepturilor de autor, a stârnit o dezbatere aprinsă pe internet. Cu toate acestea, tot ce poate fi făcut împotriva acestor platforme este închiderea accesului utilizatorilor prin blocarea adreselor de IP-uri. În plus, site-urile folosesc sisteme diferite de publicate a filmelor.
„Adevărul“ a identificat trei metode prin care sunt urcate filmele, iar unele dintre ele trădează curajul acestor platforme, în timp ce altele se dezic de „proprietatea“ conţinutului, ci doar facilitează accesul la acesta.
De exemplu, vplay.ro şi serialepenet.ro, două dintre cele mai mari site-uri din lista neagră a PRO TV-ului, îşi urcă toate serialele pe serverele proprii. Astfel, ei sunt direct responsabili de încălcarea drepturilor de autor ale proprietarilor iniţiali. Cu toate acestea, în ultimii ani, vplay.ro şi-a rafinat protecţia în faţa autorităţilor. Unde este pus conţinutul? Pe diferite servere din Olanda, nu din România.
Site-ul are 225 de seriale în ediţii complete, dar conţinutul este încărcat de utilizatori. Dacă aceştia sunt asociaţi cu vplay.ro sau nu, rămâne un mister. Serialepenet.ro practică modelul brut: încărcarea filmelor pe servere din România şi chiar introducerea unei semnături pe imagine. Metoda e veche: până şi cei care falsifică picturi se semnează într-un colţ.
Ocolirea responsabilităţii
A doua metodă prin care sunt urcate filmele pe aceste site-uri este utilizarea unor conturi paralele, de pe platforme video sau reţele sociale. Site-ul în sine urcă materialele prin embed, care înseamnă folosirea unei legături directe cu platforma-sursă, nu „furarea“ conţinutului.
Unul dintre site-urile menţionate în adresa către poliţie foloseşte video-uri urcate de proprietar pe profilul de pe Vkontakte, o reţea socială din spaţiul ex-sovietic. Apoi, ele sunt urcate pe site cu link către sursă.
Mai există o a treia categorie de urcare de conţinut, care nu mai are nicio legătură cu proprietarii site-ului, care doar facilitează accesul către conţinut ilegal de pe internet. Site-ul filmesubtitrate.info are nenumărate seriale, iar link-urile către episoadele gratuite trimit către platforme care stochează gratuit fişiere de orice tip. Unele exemple sunt peteava.ro, roshare.info, fastupload.rol.ro sau nowvideo.eu.
Eliminarea filmelor de pe site
Câteva dintre aceste site-uri folosesc o metodă asemănătoare cu YouTube. Cel mai popular site de video din lume, deţinut de Google, are multe fişiere piratate. Multe dintre ele sunt chiar conţinut complet, de două ore, dar deţinătorii de drepturi de autor, cum ar fi casele de discuri sau casele de producţie pot depune un raport. Site-ul este obligat să-l ia în considerare şi să elimine orice conţinut ilegal. Altfel, riscă repercusiuni şi, în final, închiderea temporară sau definitivă.
În lista de 42 am descoperit două astfel de platforme: hdfilmeonline.info şi filmeonlinehd.biz. Acestea au o secţiune numită DMCA (Digital Milennium Copyright Act), care descrie politica pentru îndepărtarea unui link, în cazul unui raport din partea proprietarului.
„Pe această pagină sunt afişate legături către alte pagini web pentru care filmeonlinehd.biz nu îşi asumă nicio responsabilitate. De asemenea, filmeonlinehd.biz nu are nicio influenţă asupra conţinutului de pe aceste pagini web“, scrie pe unul dintre site-uri.
Lipseşte alternativa
Una dintre problemele raportate în România este lipsa unei alternative legale la aceste site-uri. Ţara noastră are două site-uri legale: voyo.ro, deţinut de către PRO TV şi seenow.ro, care oferă pachete de la 5 la 15 euro pentru conţinut în site. Ambele site-uri oferă atât conţinut în format pay per view, dar şi „la liber“, în urma cumpărării abonamentului. În alte ţări, există Netflix sau Hulu.
Eduard Tric, preşedintele ONG-ului Internet Society România (ISOC), consideră că în România există mai multe probleme care împiedică dezvoltarea site-urilor legale. „Nu susţinem pirateria, ci formele legale. România este încă un paradis digital al internetului, iar potrivit unui studiu, utilizatorii români pun accentul mult pe descărcare şi distracţie pe internet, spre deosebire de cei din vestul Europei“, consideră preşedintele ISOC.
Prima problemă identificată de către reprezentantul Internet Society este cea economică. „Fenomenul pirateriei există pentru că avem şi o problemă economică. Preţul unui DVD în România este mai mare decât în Franţa. Până şi casele de discuri s-au plâns de taxele ORDA (Oficiul Român pentru Drepturi de Autor)“, completează Tric.
„Nu veţi scăpa aşa uşor“
De asemenea, acuză Tric, în România mai există şi o anumită obişnuinţă, dar aceasta trebuie rezolvată prin educaţie. „Dar dacă nu se rezolvă preţurile, fenomenul va continua“, a spus Tric. În plus, lipsa facilităţilor pentru România vine în contradicţie cu filosofia europeană: „Este deranjant să existe servicii digitale care nu sunt disponibile în anumite ţări, cum ar fi iTunes Match, Netflix sau Hulu“.
Cu toate acestea, Eduard Tric avertizează asupra unei anumite neutralităţi care încă există în România, pentru că ţara noastră nu a fost „lovită“ atât de puternic ca celelalte. „Nu a existat site dat jos fără o hotărâre judecătoarească. Dar nu se va rezolva nimic oricum printr-o politică represivă, ci prin educaţie şi susţinere legislativă pentru site-urile legale“, a încheiat Eduard Tric.
Peste toate rămâne declaraţia unuia dintre reprezentanţii site-ului filmesubtitrate.info: „CNA şi Pro n-au ce să-mi facă mie sau restul site-urilor. Nu veţi scăpa de mine aşa uşor“. De ce? Majoritatea site-urilor sunt găzduite de servere din Olanda, Statele Unite sau Germania, doar câteva publică direct pe un server din România, mult mai uşor de blocat.