O nouă scurgere a zeci de mii de documente ale Cambridge Analytica arată o reţea de manipulare globală „scăpată de sub control”
0O nouă scurgere a zeci de mii de documente ale fostei companii de consultanţă Cambridge Analytica e de natură sa scoată la iveală cum opera firma la o scară mult mai mare, în zeci de ţări, după ce, în 2018, a fost deconspirată că a manipulat voturile a milioane de americani, relatează The Guardian.
Peste 100.000 de documente referitoare la operarea firmei în 68 de ţări vor fi făcute publice în următoarele luni fiind de natură să expună infrastructura utilizată în scopul manipulării votanţilor „la scară industrială”.
Publicaţia Observer a dezvăluit în 2018 că Cambridge Analytica a accesat ilegal datele a 87 de milioane de profile Facebook, în marea lor majoritate aparţinând utilizatorilor americani.
Publicarea documentelor a început de anul nou, pe un cont anonim de Twitter, @HindsightFiles, care a furnizat linkuri la materiale despre alegerile din Malaysia, Kenya şi Brazilia. Documentele provin de la Brittany Kaiser, o fostă angajată a Cambridge Analytica, şi au fost folosite în ancheta procurorului special Robert Mueller cu privire la interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.
FOTO David Becker/Getty Images for Netflix
Kaiser, fost director de programe al firmei de consultanţă, a apărut în documentarul Netflix „The Great Hack” şi a făcut declaraţii publice luna trecută, după alegerile din Marea Britanie. Documentarul face referire şi la România. Ea spune că există dovezi foarte clare: sistemele electorale lasă loc abuzurilor, iar informarea cât mai cuprinzătoare este unul dintre puţinele mijloace „prin care ne putem proteja” de ele - de aceea a ales să vorbească.
„Mă gândesc cu teamă la ceea ce se va întâmpla la alegerile din SUA din acest an”, spune ea.
Christopher Steele, fostul ofiţer de informaţii britanic, coordonatorul biroului pentru Rusia al MI6, expertul din spatele dosarului cu privire la legăturile lui Trump cu Rusia, care se bucură de mare credibilitate, a exprimat aceleaşi îngrijorări – manipularea voturilor se poate repeta şi la alegerile din 2020 din SUA şi poate fi şi de mai mare anvergură, întrucât cei implicaţi nu au fost traşi la răspundere într-un mod proporţional cu ceea ce au făcut.
Documentele au fost recuperate din emailurile şi hard discurile lui Brittany Kaiser şi arată „extinderea şi profunzimea” operaţiunilor de manipulare care sunt mult peste „ceea ce oamenii credeau că ştiu despre scandalul Cambridge Analytica”.
Într-o intervenţie publică rară, Steele a comentat noile scurgeri de documente spunând că nu ştie ce conţin, dar au apărut într-un moment important, întrucât putem avea de-a face cu situaţii mai grave decât în trecut, iar „în contextul alegerilor cruciale din 2020 din America şi alte părţi ale lumii, perspectivele sunt înfiorătoare. Trebuie făcut ceva, ceva cu adevărat radical, iar asta în cel mai scurt timp”.
Cum autorităţile din Vest nu i-au pedepsit corespunzător pe cei implicaţi în manipulări în media şi reţele sociale, „consecinţa va fi că …alţi actori, poate unii chiar mai sofisticaţi, vor fi încurajaţi să intervină în scrutinul nostru şi să sădească divizări în societate”.
La rândul său, Kaiser a spus că
scandalul cu datele exploatate din Facebook este doar o parte dintr-o operaţiune mult mai extinsă, desfăşurată la nivel global, în care există colaborări cu guverne, agenţii de informaţii, comercianţi şi echipe de campanie electorală, menite a manipula şi influenţa opţiunile oamenilor – cu implicaţii la nivelul securităţii naţionale.
Documentele ce urmează a deveni publice în câteva luni conţin informaţii care sugerează că Cambridge Analytica avea drept client un partid politic din Ucraina pentru care lucra în 2017 chiar în vreme ce firma era vizată de anchetai lui Mueller. Totodată, spune Kaiser, între documente se află emailuri care arată cum firma a facilitat dezvoltarea unor „infrastructuri sofisticate ale unor companii fantomă care circulau bani negri destinaţi finanţării politicii”.
Mai specific este vorba de schimburi de mailuri între donatori importanţi ai lui Trump, care se consultă asupra modurilor de ascundere a sursei donaţiilor prin diverse mijloace financiare.
„Aceste emailuri scot la iveală întreaga maşinărie de spălare a banilor care alimentează politica americană”, spune fosta angajată precizând că firma de consultanţă avea acelaşi mod de operare şi în alte ţări.
O cercetătoare în domeniul propagandei de la Brad College din New York , Emma Briant, care a avut acces la o parte din documente a spus că acestea oferă o imagine mult mai clară a ceea ce s-a întâmplat la alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi au impact asupra celor din 2020, întrucât „Sunt implicaţi oamenii despre care ştim că folosesc aceleaşi tehnici”.
„Se găsesc dovezi ale unor experimente cu adevărat tulburătoare făcute pe votanţii americani: mesaje care induc frica, sunt ţintiţi cei mai vulnerabili dintre ei, iar aceste lucruri continuă să se întâmple. Este o întreagă industrie extinsă la nivel global cu totul scăpată de sub control, iar aceste documente dezvăluie aceste lucruri aşa cum se desfăşurau în această companie”, a spus Briant.
Documentele ar putea conţine informaţii şi despre alegerile din România
Potrivit Mediafax, în documentarul The Great Hack, România apare pe harta ţărilor în care angajaţi ai Cambridge Analytica sau ai companiei de comunicare şi strategie a firmei, SCL Group, acţionau pentru a reduce sau mări participarea la vot.
Consultantul Rupert Wolfe-Murray a povestit pe emerging-europe.com că unul dintre directorii SCL i-a cerut să lucreze cu ei pentru alegerile din România în 2016 şi că a aflat că e vorba despre clientul PSD „cel mai dubios partid din România” în legătură cu „aranjarea” alegerilor. El a refuzat după ce au apărut înregistrări cu camera ascunsă în care fostul CEO al Cambridge Analytica, Alexander Nix, a povestit unei televiziuni despre o operaţiune sub acoperire dintr-o ţară est-europeană.
„Am realizat atunci, stupefiat, că ţara la care se refereau ar fi putut să fie România, iar eu eram pe cale să fiu parte a unei echipe sub acoperire care urmărea subminarea democraţiei. În momentul ăla m-am simţit de parcă aş fi evitat, la limită, un glonţ. Primul meu gând a fost, apoi, să împărtăşesc această poveste, să ajungă şi la oamenii din România, pentru ca ei să ştie ce i-a pândit”, scria Wolfe-Murray, citat de Mediafax.