Microtech CoreBook, laptop european pentru școală sau birou [TECH REVIEW]

0
Publicat:

Microtech CoreBook este primul laptop creat de o firmă europeană, italiană mai precis, pe care l-am testat și are câteva caracteristici originale, despre care o să povestesc în continuare.

Laptop Microtech CoreBook. FOTO Adrian Pogîngeanu
Laptop Microtech CoreBook. FOTO Adrian Pogîngeanu

Primul lucru care mi-a atras atenția, când am desfăcut cutia, este încărcătorul cu mai multe capete de priză interschimbabile. Nu am mai văzut așa ceva niciodată, dar e practic, mai ales dacă călătorești mult. 

Și dacă am vorbit de conținutul cutiei, iată unboxing-ul laptopului Micotech. 

Laptopul Microtech CoreBook este argintiu (Space gray) cu un design simplu, clasic, are o greutate de 1,9 kg și dimensiunile  23,3 cm X 35,9 X 1,8 cm. Materialul folosit este ABS, un copolimer cu rezistență la impact și duritate în timp. Nu știam inițial de unde îmi sună cunoscut ABS, ulterior mi-am amintit că e folosit la trollere (valize).

Mai multe imagini cu Microtech CoreBook.

image

Microtech CoreBook are un ecran cu panou LCD de 15,6 inci tip IPS, rezoluție 1920x1080 și unghiuri largi de vizualizare de 178°. Formatul e 16:9, luminozitatea e ridicată, culorile arată ok, iar contrastul e bun.

E un ecran pentru lucru care nu iese în evidență prin ceva anume, dar cu care-ți faci treaba. Și pentru că vorbeam de luminozitatea ridicată, surprinzător în acest segement de preț, ecranul se vede bine și în soare.

image

Pe trei laturi marginile sunt subțiri de 6,9 mm. O decizie de construcție complet originală este integrarea camerei de 2MP în marginea inferioară a ramei ecranului, pe stânga.

Tastatura este una completă, cu numpad (tastatură numerică) în dreapta, în total 100 de taste. Asta nu duce la un compromis legat de dimensiuni, tastele sunt mari, cu o cursă medie și un zgomot evident la tastare. Un alt detaliu exclusiv Microtech este plasarea propriei sigle pe tasta Windows.

image

Touchpad-ul e mare, poziționat central și se mișcă bine. Producătorul spune că tastatura e în format italian, dar nu știu ce înseamnă asta, pentru că e un QWERTY clasic.

În schimb manualul de utilizare e în italiană cel puțin prima parte, și unele informații, care apar în cele mai neașteptate momente. Meniul laptopului este setat în engleză.

image

Specificații ale modelului testat de Microtech CoreBook R3: procesor AMD Ryzen R3 3200U, 8GB RAM (pe un singur slot), stocare de 256GB tip SSD m.2 SATA + spațiu pentru alt SSD m.2 NVMe, procesor grafic AMD Radeon Vega 3, sistem de operare Windows 11 Pro.

image

Laptopul e compatibil și cu alte sisteme de operare ca : Ubuntu, Chrome OS, LiberOS ( o distribuție de Linux). Pe parte de porturi avem 1xHDMI, 2x USBA 3.0, un jack de căști de 3.5 mm. Tot pe laterale găsim alimentarea, un slot MicroSD și pentru securitate Kensington Lock.

La capitolul conectivitate wireless are: Wi-Fi dual-band 802.11 a/b/g/n/ac și Bluetooth 5.0.

Pentru un laptop din gama entry, Microtech CoreBook se mișcă foarte bine pentru muncă de birou, școală sau distracție.  

Am făcut și câteva teste sintetice și iată rezultatele:

1. PCMARK 10 Express

image

2. CrystalDiskMark

image

Camera de 2MP are pe video rezoluție HD (720p/30fps) și scoate poze la aceeași calitate. Pentru a putea folosi bine camera, trebuie să dai ecranul mai pe spate decât la laptopurile care au camera pe latura de sus. Asta însă nu e o problemă pentru că Microtech CoreBook se deschide la 180 de grade.

Sunetul, cum se aude Microtech CoreBook? Tare și clar, vocile par ușor îmbunătățite, basul și înaltele sunt foarte ok. Mai bun decât aprecierile posibil subiective este un scurt test audio.

Bateria Li-Po de 5.000 mAh se încarcă de la 0 la 100% în circa 2 ore, cu încărcătorul de 19V și are o autonomie între 6 și 8 ore în funcție de modul de utilizare, luminozitatea ecranului și profilul de putere selectat.

Microtech CoreBook este probabil cel mai ieftin laptop pe care l-am testat în 2022 și la întrebarea dacă merită cumpărat, răspunsul e: depinde câți bani ai și ce nevoi vrei să satisfacă laptopul. Dacă ești creator de conținut care implică partea grafică sau te gândești la gaming, nu e bun. Dacă lucrezi în suita Office, îți faci temele, te uiți la filme, asculți muzică și navighezi pe internet poate fi laptopul potrivit.

Pe site-ul producătorului, laptopul Microtech CoreBook în configurația testată și cu Windows 11 Pro preinstalat costă 529 de euro. Pe piața locală în funcție de magazine se găsește la un preț cuprins între 2200 și 2500 de lei.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite