Lacătul de secol 21: este deblocat prin telefon, folosind Bluetooth şi o aplicaţie
0Pe măsură ce tehnologia avansează, obiectele clasice ţin pasul cu ea. Lacătul electronic nu mai este chiar o noutate, dar unul care să se conecteze la telefon şi pentru care să ai mereu cheia poate trezi interesul.
Teo este un lacăt electronic care se deblochează printr-un cod pe care i-l comunici prin telefon. A pornit printr-o campanie pe Kickstarter, primind deja aproape 45 de mii de dolari din necesarul de 165 de mii, iar 385 de oameni şi-au arătat interesul faţă de acesta. Asta cu aproape două luni înainte de închiderea finanţărilor. Comunicarea dintre telefon şi Teo se face prin Bluetooth low energy care ar trebui să-i ducă autonomia lacătului spre aproape un an de zile, conform producătorilor, dar contează foarte mult cum este folosit.
În momentul în care bateria este aproape consumată, utilizatorul este informat printr-un indicator. Acest lacăt nu este gândit pentru a-ţi proteja obiecte de o valoare foarte mare, nu va fi folosit prea curând în bănci, ci este gândit pentru oamenii care îşi lasă bicicleta în oraş, este pentru cei care nu vor să aibă un birou vizitat de toţi colegii sau pentru cei care doresc să ascundă, în propria casă, diverse lucruri de copiii lor şi să nu existe riscul ca aceştia să găsească cheia.
Creatorii Teo mizează mult pe două caracteristici ale acestui gadget: nu foloseşte chei fizice, deci nu rişti să le pierzi, şi oricine îl poate dechide, dacă tu doreşti şi, spre exemplu, ai nevoie de ceva dintr-un dulap care e al tău sau vrei să-i laşi copilului bicicleta pentru a se plimba. Producătorii sunt Form3 Design din Vancouver, Canada, iar fabricarea propriu-zisă se va întâmpla la Heliox Technologies din Newark, California.
Deocamdată, Teo are aplicaţia OckCorp pentru iOS, dar va veni şi una pentru Android. Gord Duncan, cel care a venit cu ideea pentru Teo, le-a spus celor de la Apple Insider că totul a pornit când a închiriat un SUV în Costa Rica. Atunci, îi era teamă că ar putea pierde cheile vehiculului şi s-a gândit la o carabină care le-ar putea ţine, dar să fie deschisă mai greu şi doar când utilizatorul vrea.
Creatorii au aplicat deja pentru un patent pe Teo şi pe pagina Kickstarter menţionează şi riscurile sau provocările pe care le are proiectul. În primul rând, încearcă să rezolve problema bateriilor care se consumă printr-un Teo Fob care va putea fi activat şi când bateria a murit. De asemenea, se lucrează la o baterie de rezervă. Apoi, e vorba de un gadget cu o parte fizică şi una electronică. Echipa susţine că a încercat să minimizeze problemele, dar nu e exclus că mai pot să apară.