Inovația ce poate revoluționa chirurgia oculară. Program de vedere artificială, creat de o studentă din România

0
Publicat:

Larisa Bianca Ionică, o studentă la Facultatea de Inginerie din Galați, a conceput un soft ce permite efectuarea de operații oculare extrem de precise. Programul va fi instalat pe un robot hidraulic, care va efectua operații oculare extrem de precise, cu o marjă de eroare foarte mică.

Softul creat de Larisa permite efectuarea de incizii oculare pe suprafețe mici FOTO Valentin Trufașu
Softul creat de Larisa permite efectuarea de incizii oculare pe suprafețe mici FOTO Valentin Trufașu

Larisa Bianca Ionică (23 de ani), studentă în anul al III-lea la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, la specializarea Inginerie Medicală, a creat un soft ce permite efectuarea de operații oculare extrem de precise.

Programul realizat de tânără poate fi folosit de medicii oftalmologi pentru realizarea de incizii oculare fără ca pacientul să fie pus în pericol de un eventual tremurat al mâinii sau o eroare umană.

„Softul este astfel conceput încât operația să aibă loc din punctul A în punctul B, după anumite repere care vor fi obținute în urma unui analize cu un microscop. Programul va comanda un robot care este în curs de realizare. Mișcările lui vor fi extrem de precise”, a explicat studenta pentru „Adevărul”.

Larisa spune că ideea i-a venit după discuția cu un medic la un curs de specialitate pe care îl are la facultate pornind de la laparoscopie, o metodă chirurgicală minim invazivă.

Un program de vedere artificială

Tânăra lucrează în prezent la robotul care va fi acționat hidraulic și pe care va fi instalat softul creat de ea, care va avea o marjă de eroare aproape de zero.

„Operațiile vor fi realizate pe o distanță de aproximativ un milimetru. Cum lesne ne putem imagina, omul nu poate face astfel de operații cu o precizie atât de mare ca cea a robotului hidraulic. Softul este practic un program de vedere artificială, care recunoaște anumite elemente într-o imagine în care apare un ochi uman și le transmite mai departe robotului, astfel încât operația să se desfășoare în siguranță pentru pacient”, a precizat Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi și coordonatorul Cercului Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, unde activează și Larisa.

Un alt avantaj al softului creat de studenta la Inginerie după o muncă de documentare de aproape trei luni este că poate permite efectuarea de operații oculare și la distanță, în afecțiuni oftalmologice precum cataracta, de către medicii oftalmologici, prin ceea ce este cunoscut în literatura de specialitate ca „telemedicină“.

Orteza, inovația care înlocuiește ghipsul ortopedic

Tânăra nu este la prima inovație medicală. Acum un an a creat o orteză (n.red. aparat ortopedic) pentru mâini cu totul specială. Orteza este realizată la o imprimantă 3D și permite aerisirea zonei unde este atașată, dar și spălarea ei periodică, eliminând astfel principalele inconveniente ale ghipsului.

După cum se știe, ghipsul trebuie ținut în zona unde a fost pus de medicul ortoped pentru câteva săptămâni, timp în care pielea nu mai poate respira și apar de multe ori iritații destul de grave.

Larisa a realizat orteza la o imprimantă 3D FOTO Valentin Trufașu
Larisa a realizat orteza la o imprimantă 3D FOTO Valentin Trufașu

Deosebit este faptul că orteza concepută de Larisa se poate mula efectiv pe brațul pacientului, după ce înainte a fost încălzită la 120 grade Celsius.

Aparatul ortopedic se rigidizează pe mână pe măsură ce se răcește și este prevăzut cu mai mulți senzori, ce îi permit medicului ortoped să vadă cât de mare este presiunea exercitată asupra brațului și dacă zona traumatizată a fost corect imobilizată de aceasta.

Ia forma mâinii și poate fi monitorizată de la distanță

„Orteza are mai multe componente, iar unele dintre ele trebuie încălzite pentru a lua forma mâinii, deci sunt termoformabile. Înainte de încălzire, orteza are o formă circulară standard. Aparatul ortopedic nu va strânge mâna pe care este pus mai mult decât este necesar”, a explicat Larisa pentru „Adevărul”.

Senzorii de pe orteză sunt programați de medicul ortoped printr-o aplicație pe calculator, iar acesta poate verifica în orice moment de la distanță presiunea ortezei asupra mâinii și chiar dacă s-a deplasat de la locul unde fusese pusă inițial.

Materialul din care este realizată orteza este un plastic special folosit la apărătorile de la picioare ale schiorilor profesioniști pentru a-i proteja de eventualele lovituri.

Exoscheletul care te ajută să îți recapeți mobilitatea mâinilor

Larisa a activat un timp și la Liberty Galați, cel mai mare combinat siderurgic din România, în cadrul unui interschip pe care l-a câștigat, unde a uimit din nou. A proiectat singură cea mai mare parte a unui pod rulant, care urmează să înlocuiască un pod dezafectat.

Studenta la Inginerie a lucrat și la un exoschelet ce îi va permite utilizatorului să își recapete mobilitatea mâinilor prin antrenarea constantă a mușchilor, pe zona medicală, dar și să ridice greutăți mari și să le deplaseze în diverse locații, pe zona industrială.

După absolvirea facultății, Larisa plănuiește să lucreze în zona de cercetare medicală și să creeze noi softuri și roboți care să ajute medicii în efectuarea operațiilor delicate, pe suprafețe mici și care nu permit o marjă mare de eroare.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite