Hands-on cu Xiaomi 12T Pro Daniel Arsham Edition și pliabilul Xiaomi MIX Fold 2
0Xiaomi a prezentat în România, la jumătatea lunii decembrie, două dintre cele mai noi și originale smartphone-uri ale sale: Xiaomi 12T Pro Daniel Arsham Edition și pliabilul Xiaomi MIX Fold 2.
Nici unul dintre acestea nu este disponibil în România pentru achiziție, dar Xiaomi 12T Pro Daniel Arsham Edition, produs în ediție limitată, se găsește totuși în câteva țări europene la prețul de 900 Euro.
Xiaomi 12T Pro Daniel Arsham Edition are același hardware cu un Xiaomi 12T Pro, dar cu o carcasă și o interfață creată în colaborare cu artistul Daniel Arsham.
Spatele și muchiile smartphone-ului sunt dintr-un material greu de descris prin simpla atingere, probabil o combinație de metal, plastic și sticlă. Arată original și interfața utilizatorului este de asemenea personalizată în ton cu carcasa și cutia.
Dacă merită 900 de euro? Asta decide fiecare pentru el. Pot doar să spun că am intrat pe site-ul artistului american și m-am uitat în grabă la 3 obiecte de acolo: un dragon, o țestoasă pokemon ”ciobită„ și o mașină de jucărie. Nici unul nu era în stoc. În schimb le puteai achiziționa de pe un site de licitații: prețul dragonului este de peste 13.000 dolari, al țestoasei de peste 3500 de dolari, iar al mașinuței de peste 3000 dolari.
Așa că după această incursiune prin piața obiectelor de artă sunt tentat să spun, că prin comparație, Xiaomi 12T Pro Daniel Arsham Edition poate fi cumpărat la un preț mic.
Daniel Arsham Edition vine cu 12 GB de RAM și 256 GB de stocare, corespunzând versiunii de top a smartphone-ului Xiaomi 12T Pro. Cum spuneam mai sus nu există nicio diferență pe partea hardware, dispozitivul are un Snapdragon 8+ Gen 1 și ecran AMOLED de 6,67 inci cu rată de refresh de 120 Hz.
Xiaomi 12T Pro Daniel Arsham Edition arată ca un obiect de artă, dar păstrează utilitatea unui telefon inteligent. Cutia este de asemenea personalizată, la fel și încărcătorul.
Dacă nu mă înșel e prima mea întîlnire cu un pliabil Xiaomi. MIX Fold 2 mi s-a părut interesant la prima vedere, în primul rând pentru că ecranul exterior e de dimensiunea unui smartphone clasic, respectiv are diagonala de 6,56 inci.
Avantajul e că nu trebui să-i deschizi prea des ecranul principal de 8.02 inci, în schimb e mai mare și mai subțire decât modelele din seria Galaxy Z Fold, de la Samsung. Poate și mai dificil de manevrat cu o singură mână, cu o remarcă. Se deschide mai ușor cu o mână față de Z Fold 4, dar nu rămâne mereu în poziția în care îl așezi și tinde să se deschidă complet.
E la fel de subțire deschis ca Mate Xs 2, cu cei 5,4mm, iar pliat este cu un 1mm mai gros decât smartphone-ul Huawei, având 11,2mm.
Ecranul exterior e frumos, dar cel interior e superb, iar ca materiale se simte și arată premium, ambele sunt AMOLED cu luminozitate maximă de 1300 niti și HDR10+. Nu i-am testat performanța dar se simțea că se mișcă fluid și cu hardware-ul disponibil nici nu avea cum altfel. Specificațiile principale: Snapdragon 8+ Gen 1, 12GB RAM+3GB, stocare 512 GB, Android 12, interfață MIUI Fold 13.
Xiaomi MIX Fold 2 e disponibil doar în China, iar prețul versiunii de bază (256GB / 12GB RAM) pornește de la circa 1300 de dolari.
De ce l-au prezentat în România dacă nu e disponibil? Pentru că vor să arate că pot face și acest gen de smartphone-uri. În afară de Apple nu mai există producător din top 5 global care nu are în portoliu un pliabil de dimensiuni mari.