Google Glass, la următorul nivel: le va aduce oamenilor vedere de Superman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google Glass a fost în „vizită“ la IMWorld 2013 din România. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Google Glass a fost în „vizită“ la IMWorld 2013 din România. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

În filmul „Terminator“, personajul principal îşi caută haine scanându-le cu privirea. Acest scenariu s-ar putea să devină realitate în următorii ani, potrivit unui profesor de la Stanford care va lucra la Google Glass în următorii doi ani, şi nu doar atât. Vedere cu raze X, vedere pe timp de noapte şi multe altele vor fi posibile mulţumită pionieratului Google.

Marc Levoy, profesor la Universitatea Stanford, şi-a luat concediu timp de doi ani pentru a lucra la Google Glass, notează ExtremeTech. Înainte de a face asta, el le-a vorbit studenţilor de la Stanford şi le-a spus că ceea ce acest gadget prefigurează este o lume a oamenilor cu vedere perfectă, augmentată cu tot felul de funcţii, cum ar fi scanarea cu raze X sau vedere în întuneric. Şi Glass e doar începutul, astfel de gadgeturi vor fi peste tot.

Ceea ce reprezintă Google Glass acum este doar vârful iceberg-ului, potrivit profesorului Levoy. Creşterea puterii de calcul va alimenta dezvoltarea a numeroase de funcţii dedicate unor astfel de gadgeturi, primele fiind concentrate pe fotografie. El a spus că puterea de procesare grafică creşte cu 80% anual, iar cantitatea de pixeli din camerele foto cu circa 20% pe an. Astfel, primul pas ar fi ca tehnica HDR (high-dynamic range) din fotografie să fie aplicată direct pe imaginile pe care ochiul le vede. HDR presupune că sunt realizate mai multe fotografii la expuneri diferite, apoi sunt unite şi fotografia finală prezintă toate zonele expuse foarte bine.

Deocamdată, tehnica HDR poate fi aplicată doar pe poze, dar în câţiva ani poate fi extinsă direct la videoclipuri sau imagini captate în timp real. La polul opus este realitatea virtuală imediat accesibilă care nu înseamnă decât reimaginarea realităţii. Dacă cele două ar fi combinate, cum sugerează Levoy, atunci pot fi aduse în timp real informaţii despre obiecte şi locuri direct pe imaginea pe care utilizatorul o vede. Şi nu va conta dacă e noapte sau zi.

Google Glass la IMWorld 2013

Recunoaşterea facială, nivelul următor

Un dispozitiv ca Google Glass, conectat prin Internet la toate reţelele sociale la care un utilizator are acces, va îndepărta problema nerecunoaşterii cuiva în momentul unei întâlniri. Gadgetul îşi va folosi funcţia de recunoaştere facială pentru a corela chipurile cu pozele lor din Facebook, Google+ sau Twitter. De asemenea, informaţiile despre o anumită persoană pot fi prezentate în timp real, cum ar fi că în două zile este ziua sa de naştere sau că pe reţelele sociale a publicat noi imagini ori mesaje.

image

În aceeaşi notă, obiectele ar putea fi recunoscute în forma lor 3D, nu doar vectorial. Această funcţie se poate doved foarte utilă în cazul calculării unor distanţe sau când un utilizator vrea, spre exemplu, să ştie ce înălţime are Turnul Eiffel ori ce lăţime are Palatul Parlamentului. În plus, peste imaginea pe care ochiul deja o recepţionează poate fi aplicat un strat care prezintă informaţiile obţinute prin scanare în raze X. Va fi ceva similar scannerelor de la aeroporturi, dar asta ar putea fi mai de interes celor din domeniul securităţii.

Ochiul mai rapid decât mâna

În magie există vorba că mâna e mai rapidă decât ochiul. Ei bine, cu ochelari similari cu Glass lucrurile s-ar putea schimba. William Freeman, profesor la MIT, a venit cu ideea de a folosi astfel de gadgeturi pentru a vedea ceea ce, în mod normal, scapă ochiului. Este un concept similar filmării în slow-motion, numai că asta s-ar face cu Glass şi funcţionalitatea se extinde în domenii medicale, militare sau de securitate. Printr-o simplă scanare a feţei şi a urmăririi mişcării poate fi dat un diagnostic sau pot fi descoperiţi cei care mint.

În final, pe lista de beneficii generate de Google Glass poate fi trecută şi crearea unei baze de date imense cu fotografii sau informaţii despre societate. Având un gadget mereu la îndemână pentru a face poze, vor fi milioane de situaţii care nu vor mai scăpa neimortalizate şi societatea va fi documentată în timp real de sute de milioane de oameni. Asta nu se va întâmpla peste noapte însă, ci într-un viitor destul de îndepărtat.

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Află mai multe despre Google Glass:

FOTO VIDEO Google Glass a ajuns în România. „Adevărul“ s-a jucat cu noul gadget al Google la IMWorld 2013

FOTO VIDEO „Adevărul“ a testat realitatea virtuală la IMWorld 2013

Google a obţinut un patent prin care Glass recunoaşte „iubirea“ faţă de ceva

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite