Edward Snowden, despre ineficienţa şi dimensiunea spionajului american: Aş fi putut urmări comunicaţiile oricărui om
0Edward Snowden, omul care a arătat lumii cum este spionată de americani şi britanici, acuză agenţiile de informaţii că sunt ineficiente, în ciuda colectării unei cantităţi imense de date. El a apreciat, într-o depoziţie pentru Parlamentul European, că europenii au creat un bazar al spionajului.
În depoziţia sa pentru PE, Edward Snowden, fostul angajat al NSA, aminteşte încă din primele paragrafe că aceste agenţii de informaţii sunt ineficiente şi, de multe ori, cheltuiesc bani pe operaţiuni care nu întorc niciun rezultat. Totuşi, se acoperă de teoria larg răspândită că astfel pot preveni operaţiunile teroriste. El spune că şefii serviciilor de spionaj din SUA au spus, la un moment dat, că au oprit 54 de terorişti. Două rapoarte ale Casei Albe arătau însă că nu a fost nicidecum cazul de aşa ceva.
„O privire aruncată peste aceste rapoarte ale guvernului SUA este valoroasă. Investigaţiile recente (...) au arătat că programul de supraveghere în masă nu este doar ineficient - au descoperit că n-au oprit niciodată vreun atac terorist -, dar nu are nici bază legală. (....) cel mai mare succes al programului a fost descoperirea unui taximetrist care trimitea 8.500 de dolari din SUA spre Somalia, în 2007“, notează Snowden în depoziţie.
Fostul angajat al NSA continuă cu un incident din 2009, când teroristul Umar Farouk Abdulmutallab, supranumit „Underwear bomber“, a reuşit să urce într-o cursă aeriană Europa - SUA, cu o bombă asupra lui, fără să fie deranjat de vreun serviciu de informaţii.
(...) resursele noastre erau alocate monitorizării jocurilor online şi interceptării miniştrilor germani. Edward Snowden
„Cele 290 de persoane de la bordul avionului n-au fost salvate de supravegherea în masă a oamenilor, ci de incompetenţa atentatorului, când n-a reuşit să detoneze bomba“, scrie Snowden. „În timp ce până şi tatăl lui Mutallab a avertizat, în noiembrie 2009, guvernul SUA cu privire la pericolul pe care îl reprezintă (fiul său), resursele noastre erau alocate monitorizării jocurilor online şi interceptării miniştrilor germani“, continuă Snowden.
Acesta nu uită şi un eveniment recent din istoria Statelor Unite, atentatele din Boston. „În ciuda avertismentelor ruşilor cu privire la Tamerlan Ţarnaev, FBI n-a făcut mai mult decât o investigaţie superficială, deşi s-au dedicat din plin cercetărilor computerizate care n-au adus nimic bun, şi au eşuat în a descoperi atentatul. 264 de oameni au fost răniţi, trei au murit“, menţionează Snowden. „Resursele care puteau fi alocate unei investigaţii reale au fost irosite pe monitorizarea apelurilor cetăţenilor din America“, mai spune Snowden.
Acuze la adresa Uniunii Europene
Edward Snowden n-a uitat nici de membrii UE, entităţi ineficiente în faţa americanilor. „Una dintre activităţile esenţiale ale diviziei afacerilor externe a NSA este să exercite presiuni şi să incite statele membre ale UE să-şi schimbe legile, autorizând supravegherea în masă“, scrie Agerpres, citându-l pe Snowden.
Vă spun că aş fi putut, fără să mă ridic de pe scaun, să citesc comunicaţiile private ale oricărui membru al acestei comisii, dar şi pe ale oricărui cetăţean obişnuit. Edward Snowden
„NSA mi-a permis să monitorizez comunicaţiile globale prin sistemul său de supraveghere, inclusiv în SUA. (...) Ştiu şi părţile bune şi părţile rele ale sistemelor, ceea ce pot face şi ce nu, şi vă spun că aş fi putut, fără să mă ridic de pe scaun, să citesc comunicaţiile private ale oricărui membru al acestei comisii, dar şi pe ale oricărui cetăţean obişnuit. Jur, cu riscul de a fi acuzat de fals în declaraţii, că ăsta e adevărul“, mai spune el.
Snowden incriminează dreptul pe care şi-l rezervă Agenţia Naţională de Securitate de a-i spiona pe cetăţenii partenerilor SUA fără a-i informa. În treacăt fie spus, aceasta permite statelor vizate să-şi invoce ignoranţa în faţa propriei opinii publice, susţine el. Rezulatul? Un bazar european în care statele membre acceptă să cedeze individual NSA drepturi pe care le cred limitate, dar care permit NSA să aibă la dispoziţie un sistem imens de supraveghere în masă a tuturor cetăţenilor.
„Vestea bună este că există o soluţie: slăbiciunea supravegherii în masă constă în faptul că ea poate să devină uşor prea costisitoare prin schimbările normelor tehnice o dată cu generalizarea criptării“, mai susţine Snowden. La finalul unei anchete de şase luni cu privire la supravegherea practicată de către americani, PE urmează să se pronunţe săptămâna viitoare asupra unui proiect de raport care preconizează suspendarea SWIFT şi Safe Harbour, două acorduri importante în domeniul schimbului de date cu Statele Unite, notează Mediafax.
Află mai multe despre Edward Snowden:
Voyeurismul agenţiilor: americanii şi britanicii au spionat oameni prin Yahoo!
Edward Snowden a fost ales în funcţia de rector al Universităţii Glasgow