E mai ieftin să cumperi online de la magazinele străine decât de la cele româneşti. Unde găseşti cele mai bune oferte, în funcţie de nevoile tale
0Preţurile produselor oferite de magazinele online din străinătate au continuat, în 2013, să fie mai mici decât cele din magazinele româneşti, arată o analiză realizată de PayPal, care a verificat destinaţiile de unde utilizatorii români pot achiziţiona la cele mai bune preţuri produse premium sau ieftine.
Studiul a inclus magazine online cunoscute din Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Rusia, China şi din mai multe pieţe din Europa Centrală şi de Est.
Aproape o treime dintre românii care cumpără online (33%) au declarat că fac achiziţii online din străinătate de câteva ori pe trimestru, în timp ce 17% au spus că fac achiziţii din magazinele online străine cel puţin o dată pe lună.
Principalele motive pentru achiziţiile online din străinătate sunt preţurile mai mici (44%) şi disponibilitatea anumitor produse (17%), conform unui studiu PayPal realizat, anul trecut, pe un eşantion de 1.800 de utilizatori români.
De unde să cumperi online ca să plăteşti mai puţin?
PayPal a analizat o serie de produse disponibile în cele mai populare magazine online din Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Rusia, China şi de pe mai multe pieţe din Europa Centrala şi de Est.
China a devenit una dintre cele mai populare destinaţii pentru achiziţii online pentru români, alăturându-se ca destinaţie pentru shopping online Statelor Unite şi Uniunii Europene. În Europa, magazinele online din Germania şi Marea Britanie continuă să atragă tot mai mulţi cumpărători.
Potrivit datelor colectate de PayPal, plăţile realizate prin intermediul platformei de către utilizatorii din România au fost făcute, în perioada 2012-2013, în special către magazine online din Marea Britanie, China, Germania şi Statele Unite. Cea mai importantă evoluţie a fost înregistrată de plăţile făcute către magazinele britanice, care au crescut cu 38% în 2013 comparativ cu anul anterior, şi de cele destinate magazinelor din China (+28%). Din punct de vedere al plăţilor făcute prin PayPal către magazine electronice de către utilizatorii români, urmatoarele destinaţii au fost Germania (+25%) şi Statele Unite (18%).

Potrivit raportului PayPal, românii care fac achiziţii online au access la cele mai bune preţuri atunci când cumpără din Statele Unite şi Marea Britanie. Cei care cumpară din Statele Unite pot achiziţiona electronice la preţuri cu 39% mai mici decât în magazinele româneşti, jocuri şi jucării mai ieftine cu 61%, plătesc cu 40% mai puţin pentru cosmetice şi cu 26% mai puţin pentru haine.
Atunci când destinaţia pentru cumpărături este Marea Britanie, jocurile şi jucăriile sunt disponibile aici la jumătate din preţul din România, hainele sunt cu peste o treime mai ieftine (36%), în timp ce electronicele şi cosmeticele pot fi cumpărate la preţuri cu 30% mai mici decât cele din magazinele româneşti.
Din Germania, hainele sunt achiziţia cea mai bună, preţurile lor fiind cu 60% mai mici decât în România, dar economii importante pot fi făcute şi la cosmetice (-40%), jocuri şi jucării (-47%) şi electronice (-26%). Atunci când China este destinaţia pentru cumpărături online, produsele care se găsesc aici la cele mai mici preţuri sunt jucăriile (-76%) şi hainele (-33%).
Atunci când fac achiziţii online din străinătate, cumpărătorii trebuie să ia în calcul posibilitatea existenţei unor taxe suplimentare care se adaugă la preţul produselor cumpărate, cum ar fi taxele vamale sau taxa pe valoare adăugată. În România, persoanele care achiziţionează produse online cu valoare sub 150 de euro nu plătesc taxe vamale, dar plătesc TVA. Dacă valoarea produsului este mai mică de 50 de euro, nu se plătesc taxe suplimentare. Pentru achiziţiile cu valori mai mari (de peste 150 de euro), cumpărătorii din România plătesc numai taxa pe valoare adăugată, atunci când produsul provine din Uniunea Europeană. Dacă produsele de valoare mare sunt achiziţionate din afara spaţiului comunitar, taxele vamale variază şi sunt conforme cu reglementările Taric .
Produsele electronice, dar şi din alte categorii – preţuri mai mici în străinătate
Electronicele sunt unele dintre produsele cele mai cumpărate online de către români. Şi, atunci când este vorba de gadgeturi, iPad Air 16GB WiFi continuă să fie un produs ‘must have’, pe care românii îl pot achiziţiona din Statele Unite la un preţ (fără costuri adiţionale incluse) cu circa 40% mai mic decât în magazinele româneşti, economisind în jur de 925 RON.
De asemenea, merită verificate magazinele americane, britanice şi asiatice şi atunci când e vorba de camere foto; de exemplu, un Sony Alpha A58 este disponibil pe aceste pieţe la un preţ de circa 1650 RON, cu 30% mai mic decât preţul mediu de 2500 RON din magazinele româneşti.

Când e vorba de consolele pentru jocuri video, magazinele online de pe piaţa germană pot rezerva surprize plăcute: Sony Playstation 4 500GB se găseşte aici la un preţ cu 35% mai mic decât cel la care consola se vinde pe piaţa din România.
Cosmeticele sunt o altă categorie de produse disponibilă la preţuri atractive în magazinele online străine: un complex Estee Lauder Night Repair Creme e disponibil în SUA pentru un preţ cu circa 40% mai mic decât în Romania (180 RON în loc de 300 RON), în timp ce un Paco Rabanne Invictus Eau de Toilette 50 ml costă în Marea Britanie cu 30% mai puţin decât în România.
Graniţele dispar, magazinele online adoptă transportul gratuit, protecţia pentru cumpărători se consolidează
Cei care se află la primele experienţe în materie de achiziţii online din străinătate manifestă o oarecare reticenţă, fiind îngrijoraţi mai ales de costurile de expediere şi de posibilele fraude
Damien Perillat, Managing Director PayPal Central & Eastern Europe:“Am reuşit să eliminăm multe dintre barierele care stăteau în calea comerţului online internaţional. Sistemul nostru este acum mai uşor de folosit, permite finalizarea tranzacţiei din doar câteva click-uri şi nu necesită dezvaluirea de date financiare. Este o platformă sigură, deoarece nu necesită introducerea de date personale sau conectarea la contul bancar. Şi, dacă ceva nu merge aşa cum trebuie cu produsele comandate, utilizatorii PayPal beneficiază de protecţia pentru cumpărători. În plus, mulţi dintre comercianţii online le oferă cumpărătorilor care folosesc PayPal o serie de oferte dedicate, discounturi şi promoţii”.
Principalele bariere în calea tranzacţiilor de valoare mare erau, în urmă cu câţiva ani, lipsa de încredere şi problemele de securitate, însă PayPal a rezolvat această problemă prin rambursarea integrală a preţului plătit utilizatorilor care s-au confruntat cu probleme la achiziţia de produse: nu au primit produsul comandat sau au primit un produs care nu corespundea descrierii. În consecinţă, numărul de tranzacţii realizate prin intermediul PayPal online şi pe mobile continuă să crească.
Cum să diminuezi preţurile de expediere?
Toată lumea vrea să maximizeze beneficiile achiziţiilor online din străinătate, motiv pentru care există câteva lucruri ce trebuie luate în considerare:
- Verificaţi cu atenţie termenii de expediere ai magazinului online. Această informaţie este, în mod normal, uşor accesibilă pe site-ul unui comerciant
- Verificaţi preţul pe eBay pentru a avea un cost de referinţă pentru produsul pe care îl căutaţi. Puteţi folosi şi site-uri de comparare a preţurilor (cum ar fi pricegrabber.com sau idealo.co.uk) pentru a vedea cât costă un anumit produs în diverse magazine online
- Reduceţi costul cumpărăturilor online dacă faceţi achiziţii împreună cu prietenii şi împărţiţi costurile de expediţie.