Dell revine la fondator pentru 24 de miliarde de dolari, iar Microsoft este unul dintre parteneri
0Compania Dell va ieşi de pe bursă şi revine în proprietatea lui Michael Dell, omul care a înfiinţat-o în anii '80. Au fost nevoie de peste 24 de miliarde de dolari pentru a reuşi acest lucru, iar Microsoft a investit o parte din acest capital.
Michael Dell şi partenerii săi vor plăti 13,65 de dolari per acţiune pentru a răscumpăra compania. Printre aceşti parteneri se numără firmele de investiţii Silver Lake şi MSD Capital, şi Microsoft, scrie Reuters. Bani au mai venit de la Michael Dell, din fondul lichidităţi al companiei şi de la bănci sub formă de împrumut. De când au apărut zvonurile că Dell iese de pe bursă, preţul acţiunilor a crescut cu 25% de la 10,88 de dolari pe 11 ianuarie.
Zvonurile au fost sporite atât de „Bloomberg“, cât şi de „Wall Street Journal“ care dădeau ca termen limită de încheiere a tranzacţiei următoarele şase săptămâni. Mai mult, compania a cam pierdut teren în faţa rivalului chinez Lenovo şi mai puternicei companii HP. Michael Dell a revenit la conducerea companiei în 2007, iar Dell a fost fondată în 1984.
Microsoft, în afacerea Dell
Dincolo de această surpriză, preconizată de la mijlocul lunii ianuarie, surprinzătoare este şi apariţia Microsoft printre parteneri. A cotizat cu doar două miliarde de dolari sumă care poate să pară mică în comparaţie cu totalul de capital, dar tot este o sumă consistentă. Conform declaraţiei oficiale, implicarea Microsoft ţine de continuitatea diviziei de PC-uri. În lupta cu tabletele şi smartphone-uri, această piaţă a stagnat sau chiar scăzut, iar dacă Dell ajungea să se retragă, lucrurile nu erau prea optimiste pentru Microsoft.
„Microsoft este o companiei dedicată susţinerii PC-ului şi investeşte mult pentru a asigura dezvoltarea acestui ecosistem pentru viitor. Suntem într-o industrie care evoluează. Vom continua să urmărim oportunităţile prin care ne putem ajuta partenerii care sunt dedicaţi inovării şi dezvoltării afacerii lor pe baza dispozitivelor şi serviciilor platformei Microsoft.“
Apoi, mai sunt şi patentele pe care Dell le deţine, în număr de peste 2.400. Compania a tot scăzut în ultimii ani, în 2012 a pierdut o treime din valoarea sa de piaţă. Prin faptul că acţiunile au fost cumpărate de la acţionari, nu mai există stresul bilanţurilor trimestriale şi inevitabilele fluctuaţii pe bursă. Şi potrivit comunicatului oficial al Dell, acest pas se pregăteşte încă din august 2012, când Michael Dell a discutat cu directorii companiei.
„Consider că această tranzacţie va reprezenta începutul unui nou capitol pentru Dell, pentru clienţi şi pentru membrii echipei. [...] Sunt dedicat acestui demers şi am investit o sumă substanţială de bani din capitalul propriu în acest pas pe care l-am făcut cu Silver Lake, un investitor important cu o reputaţie foarte bună“, a afirmat Dell. Planul lui Dell este să continue inovaţia şi furnizarea unor produse bune, dar fără stresul reprezentat de acţionari.
Patentele Dell, Samsung este lider