De la o grămadă de fiare la inteligenţă: cum am ajuns să "deşteptăm" roboţii
0De la scrieri SF la ceea ce s-a putut crea cu adevărat, roboţii inteligenţi sunt în continuare un subiect de mare interes. Aceasta este o scurtă istorie a evoluţiei inteligenţei artificiale.
Oricât ar părea de surprinzător, al Doilea Război Mondial a fost evenimentul care a dus la dezvoltarea fără precedent a neuroştiinţelor şi computerelor. În Anglia, Alan Turing şi Grey Walter au fost două dintre minţile geniale care au preluat provocarea maşinilor inteligente.
Au făcut schimb de idei, Walter a creat unul dintre roboţii veterani ai industriei, iar Turing a creat testul Turing, care a ridicat ştafeta pentru maşinile inteligente. Iar asta graţie unui computer care putea păcăli pe oricine că vorbeşte cu o altă persoană.
În 1950, a fost publicat I Robot, o colecţie de poveşti scurte scrise de Isaac Asimov. El a fost unul dintre scriitorii de SF fascinaţi de ideea maşinilor inteligente şi chiar şi-a imaginat un viitor al acestora. Munca lui a devenit în scurt timp populară, fiind vizionară şi capabilă să suscite interes. E cunoscut în special pentru cele Trei Legi ale Roboticii, create pentru a împiedica maşinăriile să se întoarcă împotriva noastră.
Termenul de „inteligenţă artificială” a intrat în uz după o conferinţă organizată de John McCarthy la Universitatea Dartmouth. Acesta a reuşit să obţină fonduri de la guvernul american, pentru a crea împreună cu Marvin Minsky un computer care funcţionează similar omului.
Vezi toate detaliile despre evoluţia roboţilor până spre zilele noastre