VIDEO Roboţelul corporatist. Cum arată şi cum funcţionează dispozitivul adus în România de o multinaţională după o idee preluată dintr-un serial american
0O multinaţională din Timişoara a implementat în premieră pentru România un sistem de comunicare cu angajaţii prin intermediul unui roboţel. Dispozitivul, căruia îi este ataşată o tabletă, permite comunicarea de la distanţă. Diferenţa dintre o videoconferinţă obişnuită este aceea că, acela care organizează videoconferinţa se poate „plimba” dintr-un loc în altul cu ajutorul roboţelului.
Netex Consulting, o multinaţională cu 500 de angajaţi şi afaceri în cinci ţări, a implementat în premieră naţională un sistem de comunicare care permite organizarea unor cursuri de perfecţionare de la distanţă sau chiar comunicarea în interiorul companiei, de la un birou la altul. Managerul companiei cu sediul în Timişoara, Andreea Kremm, a declarat că odată cu modificarea legislaţiei germane care impune un salariu minim, deplasarea angajaţilor pentru diferite cursuri a devenit mult mai complicată şi mai costisitoare.
Scena dintr-un serial american în care tatăl care a pierdut avionul a ajuns la cursul de absolvire al fiicei sale cu ajutorul unui roboţel a inspirat-o pe Andreea Kremm, care a căutat pe internet date despre dispozitiv. A văzut că aparatul există, poate fi comercializat a achiziţionat un model. Cu ajutorul roboţelului nu se pot organiza numai videoconferinţe, cea mai interesantă utilizare a aparatului fiind plimbarea şefului de la un birou la altul şi comunicarea cu angajaţii.
Astfel, şeful aflat la etajul unu al clădirii se poate plimba printre birourile subalternilor aflaţi la etajul superior. În acelaşi timp, roboţelului îi permite şefului să verifice şi modul în care angajaţii lucrează. „Prima perioadă a fost una de acomodare, cu foarte mult entuziasm. A fost foarte bine primit, dar după aproximativ o săptămână unii colegi s-au simţit deranjaţi de unele vizite în care roboţelul venea să îi salute. Tocmai de aceea am făcut un sistem de programare cu ajutorul căreia persoana care vrea să folosească roboţelul face o programare şi poate efectua vizita numai după ce persoana căutată îşi dă acordul”, a explicat Andreea Krem.
După ce a implementat cu succes roboţelul corporatist, compania timişoreană a cumpărat mai multe modele, ceea ce i-a determinat pe reprezentanţii producătorului să îi propună firmei să devină distribuitor al aparatelor pentru Europa de Est. Angajaţii de la birouri s-au declarat încântaţi de noul lor „coleg”.