De ce e bine să printezi pozele pe care le faci şi cam cât te costă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii fac mai multe poze ca niciodată, dar multe dintre acestea rămân în cloud, pe Facebook sau în PC. Deşi e mai comod aşa, printarea lor încă are câteva scopuri utile.

Telefoanele pe care le folosim în prezent au camere foto de cel puţin 5 megapixeli. Asta înseamnă o rezoluţie suficient de mare pentru printuri A5 bune, ba chiar şi unele A4 rezonabile, în funcţie şi de ce situaţie a fost imortalizată. Firesc, cele mai bune poze sunt cele realizate ziua, pe când cele noaptea prezintă zgomot de imagine sau zone complet negre. 

Cele mai multe poze le-am realizat cu telefoane Samsung şi iPhone, iar dintre acestea am ajuns să printez câteva (cum este şi cea care ilustrează acest articol). Senzorii foto de pe aceste gadgeturi sunt din ce în ce mai buni, doar că dacă vrei să reduci costul per print şi printezi mult, ar trebui să alegi o imprimantă dedicată. Sunt câteva imprimante foto dedicate foarte bune, iar dintre acestea am testat spre finalul anului 2015 un model Epson. În magazinele din România sunt disponibile L810, L850 şi un model mai avansat, potrivit printurilor mari, L1800. Cel mai potrivit pentru uz casnic sau semi-profesional ar fi unul dintre primele două.

Există câteva locuri în Bucureşti în care ţi-ai putea printa pozele, dar costul per bucată e de cel puţin un leu. Raportat la imprimantă, care deja vine cu preţul său, ajungi la un cost aproximativ pe jumătate. Aici intră hârtia şi tuşul, fără să mai pui la socoteală energia electrică. Dacă te gândeşti că pentru preţul a două poze, tu îţi faci acasă trei - şi tot aşa, atunci poate fi justificată. Contează cât de mult printezi.

Eu nu apreciez pozele glossy, îmi aduc aminte de cele de nuntă, dar dacă vrei aşa ceva, 100 de bucăţi 10 x 15 cm costă 58 de lei. Doar 50 de bucăţi 13 x 18 cm costă 48 de lei şi un set A4 cu 50 de coli costă 96 de lei. Acestea sunt preţuri pentru cele Epson, dar mai sunt şi alţi producători a căror ofertă o poţi consulta aici.

Principalele atuuri ale unei imprimante pe care o ţii pe birou sunt: e mereu acolo, nu trebuie să te mai deplasezi, să aştepţi, costul per print e mai scăzut (dacă nu ţii cont de energia electrică, de investiţia iniţială, care se va amortiza în timp) şi poţi controla tu setările, poţi reface printuri dacă n-au ieşit cum le vrei. Ca minusuri, costă destul de mult, peste 1.500 de lei cel mai ieftin model, hârtia nu este foarte ieftină şi nici „pe toate drumurile", iar investiţia ar trebui să fie justificată printr-un volum mare de printuri. Poţi alege un L850 şi poţi scana poze, în caz că vrei să salvezi vechile poze în format digital.

Dacă ai nevoie de un argument mai important pentru a printa, vizionează videoclipul de mai jos ca să vezi cât de uşor ai putea pierde atât de multe amintiri publicate online. 

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite