De ce ajung telefoanele ieftine să coste mai mult în timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Telefoanele Xiaomi sunt ieftine, dar în timp apar costuri la care nu te gândeşti.
Telefoanele Xiaomi sunt ieftine, dar în timp apar costuri la care nu te gândeşti.

În ultimii doi-trei ani s-a umplut piaţa de telefoane ieftine (şi, uneori, bune). Au succes, că sunt ieftine, dar vin la pachet cu costuri implicite de care nu ţii cont.

În 2015, mai clar ca niciodată, piaţa telefoanelor inteligente s-a scindat între două insule imense. Pe una stau Apple şi Samsung, HTC şi LG şi practică nişte preţuri ceva mai mari.

Pe cealaltă stau toţi ceilalţi, sute şi sute de producători care mai anoşti, care mai descurcăreţi care au profit mic, produc mult, vând la preţ foarte mic şi există de la an la an până când dispar subit în lipsă de bani.

Pe lângă Apple şi Samsung, din China însă vin lunar modele foarte ieftine care au tot felul de probleme la care nu te gândeşti când le cumperi.

Realitatea este că niciun telefon nu iese din fabrică având preţul pe care îl are în magazin. Cele mai bune modele din prezent sunt sub 250-300 de dolari, în funcţie de ce materiale mai folosesc companiile în construcţie. Restul banilor se duce în marketing, livrare, cercetarea şi dezvoltarea altor modele, linii de service etc. Este un fapt cunoscut de sute de ani, căci doar nu crezi că hainele marilor case de modă au ceva special, nu?

Vezi de ce un telefon ieftin devine mai scump în timp, fără să-ţi dai seama

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite