Cum îţi înveţi părinţii să folosească Internetul fără să aibă probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De vreme ce părinţii par din ce în ce mai interesaţi de Internet şi, mai ales, de reţelele sociale, a venit momentul să îi învăţăm şi noi ceva.

Guvernul britanic a luat deja în considerare curiozitatea părinţilor de a descoperi Internetul, aşa că a anunţat că va lansa un dicţionar special cu termenii şi prescurtările folosite pe reţelele sociale. Chiar dacă pentru tine unii termeni sunt demodaţi, pentru părinţi şi bunici ar putea fi bineveniţi.

Dincolo de învăţarea termenilor şi prescurtărilor uzuale folosite pe reţelele sociale şi pe Internet în general, adolescenţii ar putea să le explice în câţiva paşi părinţilor şi cum să se ferească de capcanele din online.

Cum înveţi părinţii, în câţiva paşi simpli, să se “dea pe net”

La început ar putea fi ciudat să le explici celor care te-au crescut şi te-au educat cum să nu îşi dea datele pe site-uri dubioase sau cum să nu ia viruşi. Ar fi ideal să le spui şi că mai bine ţi-ar da ţie mai mulţi bani de buzunar decât să îi arunce pe produse din magazine online neautorizate. Pentru a nu avea impresia că te dai deştept, sau că le subestimezi competenţele folosirii Internetului, ai putea urma câţiva paşi simpli, luând treptat lucrurile, dupa cum explică şi cei de la Cracked.

În primul rând, îi poţi încuraja să fie deschişi faţă de tine şi să nu le fie jenă să te întrebe orice curiozitate au. Asta e benefic şi pentru tine. Dacă vor, de exemplu, să îşi facă un profil de Facebook sau Instagram, analizând înainte cum merg lucrurile pe contul tău, ar fi drăguţ să ştii asta ca să poţi şterge check-in-ul de la bere din ziua în care erai, desigur, la... bibliotecă.

Chiar dacă acum sunteţi prieteni pe Facebook, s-ar putea să le fie greu să vă întrebe dacă este periculos materialul cu conţinut sexual pe care vor să îl vadă, aşa, din pură curiozitate. Ar fi OK în sensul acesta să fie deschişi şi să te lase să verifici, măcar pentru o vreme, browserele pe care le folosesc şi site-urile vizitate.

Un alt lucru foarte util este să fie precauţi atunci când furnizează date personale, precum adresa de mail sau cea a locuinţei ori contul bancar, fără să aibă certitudinea confidenţialităţii datelor oferite. De asemenea, n-ar trebui să introducă niciodată datele personale în aplicaţii pe smartphone care nu sunt de încredere sau pe site-uri pe care au ajuns dintr-un link suspect primit pe mail. Spune-le că dacă un african le promite o avere incredibil de mare din conturi bancare britanice s-ar putea să fie, totuşi, o problemă.

În mod sigur nu vei putea să îi previi în legătură cu toate problemele de care s-ar putea lovi, însă dacă ştii că învaţă să aibă încredere în tine şi să îţi ceară sfatul, măcar nu te vei trezi cu surprize neplăcute.

Ca regulă generală pe care ar trebui să le-o tot repeţi părinţilor este aceasta: dacă ceva e prea bun ca să fie adevărat, atunci e prea bun ca să fie adevărat. Funcţionează în viaţă şi funcţionează la fel de bine pe Internet. Nu există oportunităţi de îmbogăţire rapidă, banii pe net sunt o minciună şi nimeni nu vrea să te ajute să devii propriul patron doar pentru că dă pe-afară de bunătate. Până la urmă, părinţii ar trebui să ştie că tot mai multe şanse au la loterie decât pe Internet.

Pentru a da un context şi mai mare întregii probleme de phishing pe Internet şi problemelor care pot apărea, trebuie să ştii că în 2013 peste 37 de milioane de persoane au fost ţinte ale atacurilor de tip phishing. Încă nu se ştie cum stă situaţia în 2014, dar având în vedere că numărul atacurilor a crescut cu 87% între 2012 şi 2013, conform Kaspersky, sunt slabe şanse ca numărul menţionat mai devreme să fi scăzut. Un ghid foarte bun despre cum să te fereşti de phishing şi de “prinţii africani” care vor să te ajute în orice găseşti pe “Playtech”.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite