Contul tău de Steam a fost furat? Iată cum îl poți recupera
0Care sunt semnalele de alarmă care îți arată dacă ți-a fost furat contul de Steam? Iată ce trebuie să verifici și ce poți face pentru a-ți recupera contul.

Martina Lopez, cercetător în securitate al ESET, explică pe blog ce să faci dacă contul tău de Steam a fost furat.
Industria jocurilor video este în plină ascensiune. Se estimează că va atinge o valoare de piață de 197 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2022 și va depăși 250 de miliarde de dolari până în 2025. Acest lucru, împreună cu atracția irezistibilă pe care o exercită asupra gamerilor cu vârste din ce în ce mai fragede, a contribuit la o creștere a escrocheriilor și a atacurilor cibernetice care vizează atât platformele, cât și utilizatorii acestora. Un sondaj recent realizat de ESET America Latină a arătat că unul din trei gameri a avut parte de o tentativă de fraudă de cont pe o platformă de jocuri video.
O platformă de jocuri extrem de populară printre gameri este Steam. Din păcate, popularitatea acesteia a atras și atenția infractorilor cibernetici. Aceștia folosesc adesea tactici de inginerie socială pentru a sparge conturile și pentru a fura informații sensibile pe care le vând mai apoi pe forumuri din dark web sau le folosesc pentru a realiza alte escrocherii.
Serviciul de asistență pentru clienți al platformei Steam primește zilnic peste 20.000 de solicitări care se referă la probleme legate de securitate sau care provin de la persoane care au pierdut accesul la conturile lor.
În acest articol sunt prezentate măsurile pe care le poți lua în cazul în care contul tău de Steam a fost spart de hackeri.
Ce trebuie să faci dacă contul tău de Steam a fost compromis
Când realizezi că altcineva ți-a accesat neautorizat contul Steam, fie datorită alertelor de conectare, fie datorită unei activități suspecte în cont, recomandarea este să îți păstrezi calmul.
În primul rând, schimbă parola contului - indiferent dacă infractorii au apucat să o schimbe deja sau nu. Acest lucru poate fi făcut în aplicația Steam sau pe site-ul Steam. În acest fel, se vor încheia și toate sesiunile curente de pe toate dispozitivele, inclusiv cele pe care le folosesc hackerii.
Este important să te asiguri că noua parolă nu este asemănătoare cu cea veche. În plus, verifică ca parola nouă să fie unică și puternică, având grijă să eviți greșelile comune (crearea de parole simple, stocarea acestora ca text sau reciclarea, partajarea și neschimbarea periodică a lor) atunci când o setați.
Dacă nu reușești să recapeți accesul la contul personal (de exemplu, infractorii cibernetici au reușit să vă modifice deja o parte din datele de conectare), este necesar să contactezi direct serviciul de asistență pentru clienți al platformei Steam și să dovedești că ești proprietarul contului, așa cum este detaliat aici. Este posibil să ți se ceară să trimiți detaliile plăților folosite pentru a face achiziții din cont.
În al doilea rând, ar trebui să examinezi lista tranzacțiilor efectuate din cont, precum achizițiile sau vânzările de conținut. Dacă observi o tranzacție pe care nu o recunoaști, o poți raporta folosind același formular, așa cum este detaliat în acest articol.
În al treilea rând, ar trebui să te gândești la tipul de informații pe care le-ar fi putut accesa infractorii după ce au intrat în contul tău. În acest fel, poți lua măsuri de precauție împotriva unei posibile escaladări a situației. De exemplu, este posibil ca aceștia să îți cunoască numele complet, datele de contact și alte informații care pot fi folosite pentru ulterioare tentative de phishing.
De asemenea, dacă folosești aceleași credențiale de acces pentru a te conecta la o altă aplicație sau serviciu online (ceea ce, să recunoaștem, este o practică curentă pentru mulți dintre noi), trebuie să schimbi imediat și detaliile de acces la aceste servicii.
În cele din urmă, ar trebui să iei în considerare și potențialele daune colaterale care pot apărea în urma hacking-ului. Este important să fii atent la semnele de avertizare ale furtului de identitate, mai ales dacă datele tale personale și detaliile de plată au ajuns în mâinile infractorilor cibernetici.
Cum să îți securizezi contul Steam
Schimbarea parolei cu una puternică și unică (poate cu ajutorul unui manager de parole, care poate genera astfel de parole pentru tine) nu este singura măsură de precauție pe care va trebui să o pui în practică pentru a-ți proteja contul Steam în viitor.
Platforma oferă un sistem de autentificare cu doi factori (2FA), numit Steam Guard, care adaugă un nivel suplimentar de securitate contului personal. Autentificarea cu doi factori este deosebit de utilă atunci când un infractor cibernetic încearcă să se conecteze la contul tău de pe un dispozitiv străin.
Având opțiunea 2FA activată, vei primi un cod unic, fie prin e-mail, fie prin Steam Guard Mobile Authenticator (o funcție disponibilă în aplicația Steam), de fiecare dată când te vei conecta de pe un dispozitiv pe care nu l-ai marcat anterior ca fiind "de încredere" sau pe care nu l-ai folosit anterior pentru a-ți accesa contul. De asemenea, ai posibilitatea să setezi toate dispozitivele ca fiind "de neîncredere" și să solicite ca un cod de acces să fie generat și trimis la fiecare încercare de autentificare. Acest lucru poate ajuta la contracararea tentativelor de autentificare frauduloase în cazul în care, de exemplu, infractorul cibernetic a obținut acces la contul tău de e-mail.
În orice caz, este important să te ferești de mesajele care pretind că provin de la Steam și care îți solicită datele de conectare, acestea fiind, cel mai probabil, tentative de tip phishing. În cele din urmă, utilizarea unei soluții de securitate de încredere va contribui în mare măsură la protejarea atât a dispozitivelor tip desktop, cât și a celor mobile.