Cine este Huawei? Compania chineză care îşi dezvoltă cele mai multe dintre smartphone-uri în Finlanda, cu ajutorul fostei infrastructuri Nokia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
huawei

Huawei este unul dintre cei mai importanţi producători de smartphone-uri din lume. Compania chineză a depăşit de curând Apple în topul vânzărilor de telefoane mobile, la nivel mondial, fără ca măcar să fie prezentă încă pe piaţa din America. Dacă la început compania producea echipamente de reţea, pivotarea spre industria smartphone-urilor s-a dovedit a fi o alegere destul de inspirată.

Atunci când te gândeşti la produsele fabricate în China, tinzi să te duci automat cu gândul la celebrele etichete de pe tenişii anilor 90, şi anume ”Made in China”. Sintagma folosită era aproape sinonimă cu o calitate precară, care mereu lasă de dorit. Direcţia în care mai toate companiile chinezeşti merg în ziua de azi este strâns legată de contracararea acestei percepţii generale a publicului, cum că produsele chinezeşti sunt slabe.

Unul dintre cele mai bune exemple în acest sens este Huawei, companie chinezească ce a intrat pe piaţă ca producător de echipamente de reţea, deloc rele. Poate îţi mai aminteşti routerele wireless timpurii de la operatorii telecom din România, care erau cu preponderenţă ZTE sau Huawei.

Însă de când au ales să intre şi pe piaţa de smartphone-uri, cei de la Huawei au atins un cu totul alt nivel. Targetul a fost setat în prealabil. În loc să meargă în patria consumerismului şi a tehnologiei, SUA, compania din Shenzen a ales să se adrese în principal pieţei chinezeşti, celei asiatice şi celei Europene.

Rezultatul a fost cel scontat. În ţările mai puţin dezvoltate, de genul celor din Asia Centrală sau Europa de Est, publicul este cumpărător avid de telefoane din segmentele de preţ ”mid” şi ”low”. Huawei a detectat această nevoie şi i s-a adresat, în principal, pentru ca, în parlalel, să ofere suficiente soluţii şi celor care caută un smartphone de top, cu adevărate specificaţii de flagship.

Pentru a înţelege mai bine piaţa europeană, una dintre cele mai importante pe care activează, Huawei a ales să construiască totul pe baza experienţei acumulate de către unul dintre producătorii giganţi de telefoane mobile din anii 2000, şi anume Nokia. Mişcarea s-a dovedit inspirată, compania din Shenzen profitând la maximum de infrastructura existentă şi de mulţi dintre specialiştii care obişnuiau să activeze în cadrul Nokia. Şi de această dată, reţeta a fost una câştigătoare.

Lineup-ul de telefoane Huawei cuprinde gadget-uri pentru toate buzunarele. Indiferent dacă vrei un telefon ieftin şi bun, de până în 1000 de lei, sau dacă preferi un flagship în adevăratul sens al cuvântului, precum Mate 10 Pro, un telefon de 3.500 de lei, Huawei are ceva pentru tine. În plus, avansările din domeniul inteligenţei artificiale şi-au pus şi ele amprenta asupra produselor lansate de compania chineză.

Spre deosebire de alţi producători, Huawei a decis să rişte şi să îşi dezvolte propriul procesor, Kirin 970. După spusele reprezentanţilor, acesta ar fi singurul chipset cu capacitate reală de inteligenţă artificială şi machine learning. Apple nu ar fi prea fericită să audă asta, având în vedere că şi cei de acolo se laudă cu A11 Bionic. Mai aruncăm în această ecuaţie şi Exynos-ul celor de la Samsung sau noul Snapdragon abia anunţat, 845, şi avem o adevărată gamă de procesoare adaptate anului 2017. Şi totul abia începe.

Inteligenţa artificială şi reţelele neurale par să fie noul pariul al celor mai importanţi producători de smartphone-uri, într-o eră în care e foarte greu să vii cu ceva nou. Cei mai mulţi specialişti declară la unison că piaţa telefoanelor mobile inteligente a atins un prag superior peste care tehnologia actuală nu este chiar capabilă să treacă. Fie că vorbim de Huawei, sau de celelalte companii, rămâne de văzut cât de fezabilă va fi dezvoltarea acestui nou tip de procesoare. Un lucru e cert. Piaţa nu are cum să stagneze.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite