Cinci proiecte inovatoare ale românilor care construiesc viitorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a ajuns în finala Intel Business Challenge Europe 2013 cu trei echipe. Totuşi, din totalul de 24 de echipe finaliste, cinci au componenţă românească.

Intel Business Challenge Europe 2013 este competiţie destinată companiilor aflate la început de drum care dezvoltă produse inovative, tehnologii inteligente şi aplicaţii. Finala Intel Business Challenge Europe 2013 are loc în Dublin, Irlanda, şi vor fi selectate cinci echipe care vor participa la finala Intel Business Challenge World, ce va avea loc în octombrie. Câştigătorii primesc 100.000 de dolari şi îşi vor putea vinde ideile în Silicon Valley.

Pe urma poluării

Dan Ştefan Tudose, Alex Olteanu şi Daniel-Octavian Rizea sunt cofondatorii PollutionTrack. Proiectul lor constă într-un sistem personal de monitorizare a calităţii aerului. Cei doi au creat un dispozitiv de dimensiunile unei brichete, dotat cu o serie de senzori care detectează nivelul de substanţe poluante din mediul înconjurător. 

Datele adunate de acest dispozitiv sunt transmise, prin Bluetooth, către un smartphone şi utilizatorul poate afla ce calitate are aerul pe care îl inspiră. Datele sunttrimise către hartă specială pe care se pot observa cele mai poluate zone.

image

„Există sisteme cu senzori ficşi, mult mai mari şi mult mai precişi, dar nu oferă o imagine pertinentă pentru poziţia exactă a persoanelor. De exemplu, poluarea este diferită în centru, faţă de periferie“, a declarat Dan Ştefan Tudose, pentru ”Adevărul”. Cei doi co-fondatori au purtat, deja, discuţii cu o companie din Hong Kong şi cu National Resource Deffence Council, din SUA.

Live Touch

Proiectul Live Touch propune să aducă barurile şi cafenelele la curent cu noile tehnologii. Mai exact, Pavel Teofan şi Adrian Flucus vor să înlocuiască mesele obişnuite din restaurante cu ecrane tactile. Acestea vor fi dotate cu un sistem special prin care consumatorii vor putea face comenzi şi se vor putea juca.

Mesele cu ecran tactil pot avea orice formă doresc patronii localurilor şi sunt proiectate special să reziste la şocuri şi la accidente. Dispozitivele costă 590 de euro. „Gândeşte-te câte televizoare sunt într-un local care nu au nici un fel de utilitate. Pe aceste mese vor putea fi afişate şi reclame sau marile companii de băuturi sau ţigări le vor putea oferi gratuit, cum sunt oferite acum frigiderele“, a declarat Pavel Teofan.

Career Kit

Career Kit nu este un startup care ţine de tehnologie, ci de educaţie. Compania a fost creată de Loredana Mihaela Simendre. Ea îşi propune să le ofere studenţilor şi absolvenţilor de liceu acces ieftin la informaţii provenite de la experţi. Trainingurile vor fi susţinute de companii de training, corporaţii şi ONG-uri. Înscrierea în acest program va costa 12 euro pe an.

image

Românii altora

Antreprenori români găsim şi în echipele care reprezintă Bulgaria şi Marea Britanie. Startupul Gameleon are o componenţă 100% românească, dar au primit finanţare din partea unei firme din Bulgaria şi au ajuns să reprezinte această ţară în cadrul Intel Business Challenge Europe. Victor Popescu şi Vlad Alexandru Radu au creat o platformă care permite oricărei persoane să-şi dezvolte propriul joc, indiferent de nivelul de cunoştinţe.

image

Startupul LifeInU este din Marea Britanie şi a creat un sistem destinat monitorizării sarcinilor de mare risc. Astfel, viitoarele mame nu vor mai trebui să facă zilnic drumuri la spital, iar doctorii vor primi informaţii despre paciente prin smartphone, în timp real. Echipa are în componenţă şi o tânără din România, Elena-Corina Celoiu, studentă la „King’s College London“.

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite