Obama: „Voi începe negocieri cu Rusia pentru reducerea adiţională a arsenalelor nucleare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un discurs istoric rostit miercuri la Berlin, preşedintele Barack Obama a anunţat că va demara discuţii cu Moscova în vederea reducerii adiţionale a arsenalelor nucleare de ambele părţi, anunând deja o micşorare a rachetelor mobilizate de SUA cu până la 30%.

Obama a insistat în timpul discursului pe care îl rosteşte acum la Berlin asupra faptului că Rusia şi SUA nu-şi pun în pericol capacităţile militare dacă aleg să-şi reducă şi mai mult arsenalele nucleare. 

Obama pare hotărât să-şi concretizeze „agenda Praga”, prezentată în capitala cehă în 2009, la doar trei luni de când Obama a venit la Casa Albă. Preşedintele SUA a ajuns în capitala germană marţi seară, după ce a plecat din Irlanda de Nord, unde a participat la summitul G8. 

Această decizie ar putea fi o încercare de a aduce Rusia la masa negocierilor, având în vedere că anunţul vine pe fondul escaladării tensiunilor pe axa Washington-Rusia după summitul G8, când cele două puteri nu s-au putut înţelege cu privire la situaţia din Siria. 

dministraţia sa a alocat mult timp şi capital politic pentru a promulga tratatul „New START” pentru reducerea programelor nucleare cu Rusia, în 2010, care prevede ca ambele ţări să-şi reducă arsenalele nucleare la câte 1.550 de rachete până în 2018. 

Washingtonul a încercat să înceapă discuţii pentru un tratat adiţional, care să continue atunci când acesta va expira, însă deocamdată ruşii nu au fost dispuşi să vină la masa negocierilor. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite