Cercetător Microsoft Research: "Facebook este o anomalie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Danah Boyd, cercetător la Microsoft Research, a scris o carte în care a încercat să analizeze viaţa tinerilor pe reţelele sociale. Ea crede că epoca Facebook e una nenaturală.

Danah Boyd, profesoară la New York University şi la Harvard consideră că Facebook nu ar trebui să existe în forma actuală, când este unicul site către care se duc mase de oameni. Pentru ea, internetul ar trebui să fie un spaţiu al diversităţii.

Ultima ei carte se numeşte “It’s Complicated” vorbeşte despre aceste chestiuni. Danah a acordat un interviu pentru “The Verge”. Cele mai importante declaraţii au fost selectate mai jos.

“Nu cred că oamenii renunţă la Facebook. Pe vremea mea fugeam spre casă ca să vedem ce avem pe mail. Erau cadouri din rai. Relaţia mea cu mail-ul nu ami e aşa. Nu înseamnă că am renunţat la el, doar că nu e locul unor pasiuni”, a spus Danah Boyd. Ea crede că e ciudată dinamica Facebook şi modul cum a devenit o utilitate.

“E un mediu valoros când nu ai numărul de telefon a cuiva. Graful social e foarte valoros. Asta ar putea rezista. Dar Facebook ar putea să se rateze”, crede Boyd.

Era Facebook este o anomalie, consideră autorul. “Ideea că toată lumea se duce pe un site e ciudată. Când în istorie s-a mai întâmplat asta? Fragmentarea e starea naturală a naturii umane. Dinamica socială e bazată pe interese sau pe prietenii? Te duci acolo pentru că e toată lumea acolo sau e locul unde se distrează prietenii tăi?”, consideră Boyd.

Despre succesul Snapchat

De ce o aplicaţie pentru mesaje efemere a avut atât de mare succes? Poate tocmai din acest motiv. “Am avut conversaţii cu Evan Spiegel şi l-am susţinut. Cred că persistenţa a devenit norma şi nu e bine. Am văzut tineri care foloseau Facebook şi ştergeau apoi postările. Totul se întâmpla în timp real”, menţionează Boyd.

Pentru ea, Snapchat a impus efemerul ca normă obligatorie. Evident, putem să înregistrăm conversaţii de pe Snapchat, dar atunci încalci norma socială. Nu e mare lucru. E un secret pe care nu trebuie să-l spui.

“Oamenii nu vor să fie găsiţi. Textul poate fi găsit. Aici intervin dramele. Avem căutările vizuale, dar acestea se duc dincolo de norme. Ar trebui să înţelegem cum să ne descurcăm cu intimitatea”, a mai spus Boyd pentru “The Verge”.

Interviu complet poate fi citit aici.
   

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite