Articol publicitar

Cele mai necesare componente PC pentru gaming

0
0
Publicat:

Cine dorește să-și asigure o experiență de joc ceva mai bună, trebuie să se pregătească să investească în câteva componente PC pentru gaming esențiale. Joacă un rol important în experiența de gaming procesorul, placa grafică, memoria RAM, dar și placa de bază. Pe lângă acestea, ar mai fi și perifericele ca tastatura de gaming, mouse-ul de gaming, dar și carcasa PC-ului, sistemul de răcire, SSD-ul sau HDD-ul și sursa de alimentare.

FOTO: Unsplash
FOTO: Unsplash

Cele mai importante componente PC pentru gaming

Vorbim despre cele mai importante componente PC pentru gaming, acele componente necesare pentru a-ți asigura o experiență de joc de top. Trecem în revistă câteva motive pentru care unor componente PC trebuie să le acorzi mult mai multă atenție decât altor dacă ești gamer și vrei mai mult de la PC-ul tău de gaming.

Procesorul sau CPU-ul

Procesorul este creierul calculatorului tău și are un impact direct asupra performanței generale a sistemului, mai ales în jocurile care pun accent pe calcule logice și AI.

Ce face procesorul: procesează instrucțiunile jocurilor și ale sistemului de operare

La ce să fii atent când alegi un procesor: Număr mare de nuclee și fire de execuție (threads), frecvență ridicată (GHz), arhitectură modernă (ex: AMD Ryzen 7000 sau Intel Core 14th Gen)

Există procesoare cu 6–8 nuclee, dar când vine vorba despre gaming te poți orienta spre procesoarele cu mai multe nuclee pentru a-ți asigura o experiență de gaming mai bună. Mai este foarte important ca procesorul pe care-l alegi să fie compatibil cu placa de bază, adică cu socket-ul și chipset-ul.

Placa video

Placa video este printre cele mai importante componente PC pentru gaming, deoarece este responsabilă de grafica jocurilor. Aceasta determină calitatea vizuală și performanța în FPS (frames per second).

Ce face: procesează imagini, efecte vizuale, iluminare, umbre, ray tracing etc

La ce să fii atent când alegi o placă video: VRAM (minim 8GB pentru 1080p, 12–16GB pentru 1440p/4K), performanță în benchmark-uri de gaming, suport pentru tehnologii precum DLSS (NVIDIA) sau FSR (AMD)

Exemple populare de plăci video în 2025 ar fi NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti, NVIDIA GeForce RTX 5080, 5070, 5090, AMD Radeon RX 7800 XT sau AMD Radeon 9070 XT. Dacă folosești PC-ul exclusiv pentru gaming, îți recomandăm să investești într-o placă video mai performantă, eventual în modelele cele mai noi, de ultimă generație.

Memoria RAM

Responsabilă de viteză când vine vorba de multitasking, memoria RAM-ul este cea care oferă spațiu de lucru temporar pentru sistem și aplicații. Cu cât ai mai mult RAM, cu atât PC-ul tău va putea rula mai eficient și mai rapid aplicații și jocuri simultan.

Ce face: stochează datele temporare folosite de CPU și GPU

La ce să fii atent când alegi memoria RAM: capacitate (16GB e standard, 32GB e ideal pentru gaming intens + streaming), viteză (3200–6000 MHz, în funcție de platformă – DDR4 sau DDR5), dual channel pentru lățime de bandă mai mare

În ceea ce privește formatul, DDR5 este cel mai nou standard, este capabil să ofere performanțe superioare, dar are și un preț mai mare. Îți recomandăm să nu tratezi cu superficialitate alegerea acestor componente PC, întrucât RAM-ul, de exemplu, afectează timpii de încărcare și fluiditatea per total.

SSD-ul

În 2025, SSD-ul este un component esențial pentru orice PC de gaming. Comparativ cu vechile HDD-uri, SSD-urile sunt de zeci de ori mai rapide, oferă timpi de răspuns mai mici și încărcare rapidă în jocuri. În acest sens, distingem:

·       SSD-urile SATA – mai ieftine, mai lente

·       SSD-urile NVMe – rapide, conectare prin PCIe, recomandate în special pentru gaming

Cât despre capacitatea recomandată, îți recomandăm minim 1TB. Totodată, te sfătuim să instalezi sistemul de operare și jocurile pe SSD, iar fișierele media pe un HDD secundar dacă ai nevoie de spațiu mare.

Placa de bază

Deși nu intră la categoria de componente PC care influențează direct performanța de gaming, placa de bază este cea care asigură compatibilitatea și stabilitatea întregului PC.

Ce face: conectează toate componentele între ele, de la CPU, GPU, RAM, la SSD și altele

La ce să fii atent când alegi o placă de bază: ai grijă ca socket-ul să fie compatibil cu procesorul tău, chipset-ul să suporte overclocking (ex: B650, X670 pentru AMD sau Z790 pentru Intel), să aibă suficiente sloturi RAM, porturi M.2, USB-uri moderne, suport pentru PCIe 4.0/5.0

Cele mai populare formate de plăci de bază sunt ATX, care este un format standard, mATX, un format mai mic și ITX care este un format mai compact. Îți recomandăm să nu neglijezi nici placa de bază și să investești într-o placă de bază bună, mai ales dacă vrei să faci upgrade sistemului tău pe viitor.

Carcasa PC

Carcasa PC-ului nu se numără doar printre acele componente PC estetice, care dau bine. O carcasă PC, mai ales dacă este bine ventilată, va promova un flux de aer adecvat și va menține componentele PC-ului mai reci.

La ce să fii atent când alegi o carcasă PC:

·       să ofere spațiu suficient pentru placa video, sistemul de răcire și cabluri

·       fluxul de aer să fie bun, cu locuri pentru ventilatoare și filtre de praf

·       mai multe posibilități de management al cablurilor

·       să aibă porturi frontale utile (USB, audio)

·       să aibă iluminare RGB dacă designul este un aspect important pentru tine

·       să aibă suficiente ventilatoare

În final, alege o carcasă care îți oferă funcționalitate, nu doar design atractiv datorită iluminării RGB.

Periferice

Pentru o experiență de gaming completă, nu omite nici periferice ca:

·       tastatură – tastatură mecanică pentru feedback-ul tactil și durabilitate, eventual cu iluminare RGB

·       mouse de gaming – cu design ergonomic, DPI ajustabil și senzori rapizi pentru precizie

·       monitor gaming - 1080p pentru PC-uri entry-level, 1440p pentru midrange, 4K pentru high-end, rată de refresh de cel puțin 144Hz

·       căști de gaming – pentru sunet surround, microfon de calitate și izolare fonică

·       scaun de gaming – să fie ergonomic, să asigure confort coloanei și să prevină oboseala

În ceea ce privește sistemul de răcire, poți opta pentru răcire pe aer care e eficientă și mai accesibilă sau pentru răcire cu lichid (AIO), ideală pentru overclocking și sisteme high-end. Toate aceste componente PC joacă un rol important, ca urmare tratează alegerea fiecărui component cu maximă atenție.

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite