Cele mai mari avantaje ale Android aşa cum vine de la Google: Photo Sphere, sistemul de notificări sau widgeturile
0Samsung, HTC şi LG sunt producătorii de telefoane cu Android care se întrec şi în personalizarea interfeţei. Totuşi, Google a rezolvat destul de bine interfaţa în ultimele versiuni (ceea ce nu era valabil înainte), iar sistemul de operare oferă acum câteva funcţionalităţi remarcabile.
Android a ajuns acum la versiunea 4.2 Jelly Bean şi, se poate spune, este cel mai bine dezvoltat sistem de operare de pe piaţă. Pentru asta trebuie luate în calcul plaja mare de aplicaţii, suportul din partea producătorilor şi flexibilitatea sistemului de operare împreună cu funcţiile standard.
Un exemplu de cum producătorii intervin cu modificări asupra interfeţei: O săptămână cu Samsung Galaxy S4: a doua zi - ecran, sistem de operare şi interfaţă
Cele mai mari 5 avantaje pe care le-am identificat, fără să intru în detalii despre modificare, sunt: sistemul de notificări, widgeturile, contorul de date Internet, camera foto cu Photo Sphere şi posibilitatea de a instala aplicaţii din browser.
Notificările şi detaliile din spatele lor
Tot ce vine, de la mesaje text la actualizările aplicaţiilor, ţi se comunică în meniul de notificări al Android. Odată cu Jelly Bean, Google s-a orientat şi spre acest domeniu şi a reuşit să vină cu ceva nou, fără vreun aport de la producători.
Spre exemplu, poţi mări lista de detalii despre o anumită intrare cu un swype cu două degete - la email (GMail) poţi arhiva sau răspunde). Apoi, în partea de sus a meniului ai un buton pentru a accesa o paletă de toggles - acestea sunt comenzi rapide pentru anumite setări. În final, în acest meniu vezi ce aplicaţii se actualizează, cât mai au până sunt gata sau în timp cât se reîmprospătează toate informaţiile dintr-o aplicaţie de ştiri, spre exemplu, cum este Flipboard.
Widgeturile, ferestre în aplicaţii
Widgeturile au fost un fenomen pe Android încă de la început şi prin aceste „ferestre" primeşti mai multe detalii decât printr-o pictogramă, dar fără să deschizi aplicaţia. De exemplu, afli cum este vremea, ce subiecte sunt pe prima pagină a site-urilor de ştiri sau poţi afla ce filme rulează la cinema.
Live tile-urile de pe Windows Phone 8 fac o treabă foarte bună, dar nu poţi interacţiona cu acestea. BlackBerry 10 are widgeturi, dar sunt în fapt aplicaţiile intrate în stand-by şi nu sunt fixe, iar pe iPhone nu poate fi vorba de aşa ceva. Nu este funcţia supremă pentru care cineva ar trebui să cumpere un Android, acest articol nu-şi propune aşa ceva, ci este una dintre acele funcţii pe care o găseşti utilă abia după ce o încerci.
Datele la control
Mai nou şi Windows Phone 8 are un contor de date, dar cel din Android este mult mai versatil. Afli cum aplicaţia a consumat datele - în fundal sau în faţă -, care sunt marii consumatori, cât mai ai din pachetul lunar şi poţi fixa chiar şi un prag la care conexiunea să fie întreruptă pentru a nu te costa bani în plus. Mai mult, vezi datele şi pe WiFi, în caz că vrei să ştii cam cât Internet consumi lunar (sau zilnic).
Photo Sphere, pepita camerei foto
Camera foto e foarte proastă pe Android. Pe lângă faptul că nu ai foarte multe setări - poate inutile -, nu are o calitate deloc ridicată şi focalizarea este uneori problematică. Oricum, Photo Sphere este ceva ce nici un alt producător nu oferă şi face un singur lucru: panorame la 360 de grade interactive. Practic, te învârţi într-un loc vreme de un minut şi stochezi acele imagini într-o sferă dinamică multă vreme. Partea proastă este că doar pe Google+ poţi încărca imaginile, Facebook încă nu permite.
Aplicaţii din online
Dacă ai treabă la PC, poţi instala aplicaţii pe telefon fără ca măcar să-l atingi. Trebuie doar să-l conectezi la Internet şi din Google Play Store să-ţi alegi produsele. Instalează şi gata, ai aplicaţia pe telefon. În ciuda startului foarte bun pe care Apple l-a avut cu magazinul de aplicaţii, Google s-a mişcat mai repede cu facilitarea accesului la aplicaţii. Windows Phone Store oferă o facilitate similară.
REVIEW Android 4.2 Jelly Bean este un „robot“ mai şlefuit şi mai interesant