Am testat Android Q - Beta 4 pe un smartphone Google Pixel 3 [TECH REVIEW]

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adrian Pogîngeanu
FOTO Adrian Pogîngeanu

Am testat Android Q (10), varianta Beta 4 (QPP4.190502.019), pe un smartphone Google Pixel 3, timp de aproape trei săptămâni şi în continuare vă voi povesti despre opţiunile noului sistem şi despre experienţa de testare.

Vă sfătuiesc să nu instalaţi pe dispozitivul smartphone principal variante Beta ale sistemelor de operare. Când spun smartphone principal, mă refer la cel pe care-l foloseşti în mod obişnuit pentru apeluri, SMS, e-mail, reţele sociale etc. De ce să nu instalezi variante Beta? Pentru că sunt instabile şi generează o grămadă de probleme. Aplicaţii care se blochează, aplicaţii care se deschid şi se închid la întâmplare, aplicaţii care nu pornesc sau dau alte erori. 

Am folosit Google Pixel 3 aproape 2 săptămâni cu Android 9 şi apoi l-am introdus în programul de testare de la Google. Deci, nu e suficient să ai un smartphone compatibil cu Android Q (10), ci trebuie să-l înregistrezi oficial (enroll) în programul de testare. 

Imagine indisponibilă

Dacă foloseşti un dispozitiv compatibil (vezi aici lista de terminale smartphone compatibile cu Android Q), Google îţi permite să faci actualizarea. Dacă nu-ţi place cum funcţionează dispozitivul tău cu versiunea Beta poţi să ieşi din program, dar dispozitivul va fi resetat (şters). Dacă stai până la capăt în programul Beta dispozitivul tău va primi o versiune stabilă şi îţi vei păstra toate datele. 

Imagine indisponibilă

Sunt mai multe noutăţi în Android Q (10), dar cele mai importante, din punctul meu de vedere, ţin de protecţia datelor personale, de confidenţialitate. 

1. În Android Q (10), în setări, ai o categorie separată Privacy. Intri în ea şi mergi la permisiuni de locatie pentru o aplicaţie poţi sa alegi să-i permiţi accesul la locaţie doar când o foloseşti. Mai sunt şi alte permisiuni pe care poţi să le setezi cum vrei tu, vezi în stânga exemplul cu Contactele. Da, accesul la contacte poate fi restricţionat şi în Android 9, dar modul de organizare al setărilor de confidenţialitate e nou, mai accesibil şi mai bine organizat.

Colaj drepturi Android Q (10)

2. Al doilea aspect despre care voi vorbi ţine de estetică şi baterie, Google introduce în setări opţiunea Dark (Mode). Unele dintre companiile producătoare de smartphone au introdus deja acest element în propria interfaţă, dar de la Android 10 aceasta va fi prezentă implicit pe orice smartphone. Avantajul Dark (Mode), dincolo de partea estetică, este că economiseşte baterie. Conform conferinţelor Google ”I/O session”, Android Q poate reduce consumul în anumite aplicaţii cu până la 60%, în special pe dispozitivele cu ecran OLED. O schimbare care ţine de estetică şi-mi place e că bara de căutare în Dark Mode devine şi ea neagră.

3. Fonturile implicite sunt puţin mai mari decât cele din Android P (9) şi după cum afirmă unii, chiar mai mari decât cele din versiunile anterioare de Android Q. 

4.  Dacă apesi butonul power, ai 4 comenzi: power off, restart, screenshot şi emergency. Noutatea ar fi că există şi posibilitatea de a muta comenzile orizontal, jos. 

Imagine indisponibilă

5. Pe ”Always on display” apar informaţii despre muzica pe care o asculţi şi dispare data.

Imagine indisponibilă

6. Dacă accesezi meniul wallpaper şi alegi unul, ai posibilitatea să bifezi Preview, dreapta sus, ca să vezi cum o să arate înainte să-l setezi definitiv.

7. Când dai share, la un link spre exemplu, ai opţiune directă de copy, apoi de trimitere către ultimele persoane cu care ai discutat şi către restul aplicaţiilor, în ordinea utilizării.

Imagine indisponibilă

8. Acum poţi să scapi de o notificare trăgând cu degetul în orice sens, stânga sau dreapta; ai mai multe opţiuni pentru notificari, ca să le poţi trata în funcţie de importanţă: Prioritized, Gentle etc.

   

Până am publicat eu acest review la Android 10 Q4 a apărut şi Android 10 Q5. Conform XDA pe 1 august la ora 13.00 PM PST, 22.00 ora României, va avea loc o sesiune de AMA (ask me anything) pe platforma Reddit, în care poţi să adresezi întrebări tehnice inginerilor care au lucrat la Android Q.

O concluzie după testarea Android Q este că Google s-a hotărât să introducă în propriul sistem de operare opţiuni pe care Samsung şi alţi giganţi le-au introdus deja în UI/UX. Progresul care contează poate fi la autonomie, la setările de confidenţialitate (Privacy) şi probabil pentru utilizatorii de terminale smartphone ieftine şi medium range.

Dispozitivul de test, Goggle Pixel 3, e un smartphone surprinzător, care se simte premium în aproape fiecare aspect, cu o cameră foto care te lasă mască. Voi povesti mai pe larg despre el într-un review separat. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite