Sunt oamenii credincioşi mai buni decât ateii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Credincioşii sunt mai mândri decât ateii de faptele bune pe care le fac FOTO: Arhivă Adevărul
Credincioşii sunt mai mândri decât ateii de faptele bune pe care le fac FOTO: Arhivă Adevărul

Deespre persoanele credincioase se crede că ar avea virtuţi morale superioare celor care se declară atei. O echipă de cercetători a verificat această ipoteză printr-un studiu şi au ajuns la o concluzie surprinzătoare.

Credinţa nu te ajută să devii o persoană superioară din punct de vedere moral şi nici mai bună decât cele necredincioase, susţine un studiu realizat de cercetătorii americani de la Universitatea Saint Peter, din New Jersey. Oamenii credincioşi nu fac mai multe fapte bune, comparativ cu cei necredincioşi, arată cercetarea lor, pentru care au intervievat 1.252 de adulţi din Statele Unite şi Canada, cu diferite religii şi orientări politice, pentru a afla ce rol joacă etica în viaţa de zi cu zi a acestora.

Cercetătorii au încercat să afle faptele bune şi rele făcute de aceştia, dar şi pe cele la care au fost martori sau despre care au auzit pe durata studiului, potrivit publicaţiei „Live Science“.

Concluzia cercetătorilor poate părea neaşteptată pentru cei care aveau convingerea că persoanele credincioase pot să distingă mai uşor între bine şi rău.

Potrivit acestei analize, oamenii credincioşi au făcut acelaşi număr de fapte bune precum cei fără nicio credinţă religioasă. Un lucru similar s-a constatat şi atunci când experţii au luat în calcul orientarea politică a subiecţilor: aceasta nu a influenţat comportamentul etic al subiecţilor. Toţi au vorbit mai mult despre faptele bune făcute decât despre cele rele.

Totuşi, o diferenţă există între persoanele credincioase şi cele care se declară necredincioase: ele au o percepţie diferită asupra faptelor imorale. Astfel, oamenii credincioşi resimt mai intens sentimentul de vinovăţie, ruşine şi dezgust după ce au făcut o faptă imorală. În acelaşi timp, credincioşii sunt mai mândri şi mai mulţumiţi de faptele bune lor atunci când fac ceva moral, comparativ cu necredincioşii.

Participanţii la studiu au fost rugaţi să noteze de cinci ori pe zi, timp de trei zile, faptele bune pe care le-au făcut. În medie, aceştia au menţionat o faptă bună pe zi. „Aceasta este primul studiu realizat pe baza unor fapte reale, ele fiind monitorizate pe măsură ce se produceau“, a precizat Dan Wisneski, profesor de psihologie la Universitatea Saint Peter. La cercetare au participat specialişti de la Universitatea Illinois, din Chicago, Universitatea din Köln (Germania) şi Universitatea Tilburg, din Olanda.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite