STUDIU Hărţuirea sexuală la locul de muncă, problemă persistentă la Hollywood după 3 ani de la debutul mişcării #MeToo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hărţuirea sexuală la locul de muncă este o problemă persistentă în industria divertismentului, după 3 ani de când mişcarea #MeToo a obţinut atenţia globală, arată un studiu realizat de Hollywood Commission citat de Variety.

Comisia este condusă de Anita Hill, care a luat atitudine public împotriva hărţuirii sexuale la locul de muncă în 1991, când l-a acuzat pe judecătorul Clarence Thomas, acum cel mai vechi membru al Curţii Supreme a SUA, în timpul confirmării lui în Senat.

Potrivit studiului, 69% dintre respondenţi susţin că au văzut îmbunătăţiri în prevenirea hărţuirii de când mişcarea #MeToo a început, în octombrie 2017, dar ei spun că hărţuirea este o problemă încă prezentă în industrie.

Studiul a fost realizat online, în perioada noiembrie 2019 - februarie 2020, cu participarea a 10.000 de persoane, bărbaţi şi femei.

Şi bărbaţii şi femeile au declarat că au experimentat anumite forme de hărţuire sexuală la locul de muncă.

O concluzie cheie a studiului este că victimele masculine sunt deseori neglijate în discuţia #MeToo, rareori fiind recunoscute.

„Ca industrie, Hollywoodul are o cultură extrem de sexualizată, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Când există dezechilibre de putere, oamenii cu influenţă tind să abuzeze de putere îndiferent de gen”, a declarat Hill pentru Variety.

Femeile sunt cele mai predispuse la toate formele de hărţuire sexuală, inclusiv la agresiune sexuală. Dintre bărbaţi, 62% au declarat că au fost hărţuiţi pe baza genului, în comparaţie cu 67% dintre femei. Ei s-au confruntat cu insulte, comentarii şi atitudini degradante, deseori caracterizate drept „discuţii de vestiar”. 

În studiu, 42% dintre femei au spus că au resimţit, în ciuda descurajării, o atenţie sexuală nedorită, precum atingeri, îmbrăţişări, mângâieri sau cereri persistente de întâlniri. În plus, 20% dintre femei au spus că au fost constrânse sexual - au primit promisiuni de avansare în carieră dacă erau de acord să coopereze sexual. Iar 5% dintre ele au afirmat că au fost agresate sexual.

O altă concluzie a studiului este aceea că un angajat, cu cât a avut mai multe sarcini de producţie, cu atât a întâlnit mai des comportamente de acest gen. 

Până la finalul anului 2020, Hollywood Commission va publica, între altele, un cod de comportament, un manual pentru domeniul producţiei şi un ghid online privind hărţuirea, discriminarea şi represaliile. Asta, după ce 95% dintre respondenţi au spus că un site sau o linie de asistenţă telefonică ar fi de ajutor pentru înţelegerea definirii hărţuirii sexuale şi, astfel, pentru raportarea acestor comportamente.

Anita Hill a mai spus că speră că rezultatele studiului vor ajuta la informarea liderilor şi companiilor din industria divertismentului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite